Gear Acquisition Syndrome: Utrustningsanskaffningssyndrom

Lowepro Flipside 500

"Gear Acquisition Syndrome" eller G.A.S är en psykisk åkomma som främst drabbar musiker, golfspelare och fotografer men också utövare av andra materialsporter och företrädesvis män. På svenska skulle det kanske kunna översättas med "Utrustnings-anskaffningssyndrom" eller helt enkelt "Pryltokighet" och visar sig genom att man köper fler el-gitarrer, keyboards eller golfklubbor än man behöver.

Senaste avsnittet (#62) av Fotosidan Podradio handlar om just det och beskrivs där på två olika sätt.

1) Man köper nya prylar för att stärka sitt självförtroende inför en uppgift.
2) Man köper nya prylar för att man tror att det kommer att revolutionera hela ens sätt att spela eller fotografera. 

Som både musiker och fotograf tillhör jag själv riskgruppen för G.A.S. och jag har visserligen ägnat en del av semestern åt att fundera på och investera i en del utrustning för att bredda och utveckla de tjänster och produkter jag kan erbjuda. Så min självdiagnos säger mig att jag inte lider av G.A.S. Men det kanske bara är jag som försöker övertyga mig själv, t.ex. genom att skriva det här blogginlägget. :) 

Botemedel mot G.A.S

Bästa botemedlet mot "Gear Acquisition Syndrome" tycker jag är titta på bilder som andra fotografer tagit för många årtionden sedan med gamla kameror som är långt ifrån vad som finns på marknaden idag. Dessutom kan man tänka på att: överallt i världen finns det de som producerar bättre resultat än du med sämre utrustning än du har. 

Mer om G.A.S

Gear Acquisition Syndrome kan beskrivas i 7st faser.

  1. Missnöje
    Man är missnöjd med den utrustning man har och de resultat man uppnår med den.
  2. Åtrå
    Man åtrår någon annan, ofta nyutkommen utrustning som man är säker på kommer att lösa alla problem och göra att man presterar på en helt annan nivå.
  3. Reserch
    Man söker på nätet eller i kataloger, läser och tittar på recensioner.
    (För G.A.S-offer kan internet vara ett gissel.)
  4. Köp
    Man rättfärdigar investeringen för sig själv, faller för frestelsen och köper slutligen det man så innerligt önskar dig.
  5. Ångest
    Man ångrar att man köpte den nya utrustningen.
  6. Acceptrans
    Man förlikar sig med sin ångest och uppskattar och njuter av det man köpt.
  7. Återfall
    Så småningom tappar det nya förvärvet sin glans och man börjar snegla på nya möjligheter. 

Ny kameraryggsäck

Som jag skrev om för några veckor sedan har min utrustning växt ur min kameraryggsäck och jag behövde en större. Jag föredrar kameraryggsäckar framför axelväskor och rullväskor när jag ska ha mycket utrustning med mig eftersom man kan bära dem bekvämt även om de är tungt lastade, man kan cykla med dem och man tar sig fram överallt. Jag använder och tycker om Lowepros kameraväskor och de har ett brett utbud av kameraryggsäckar och för att hjälpa mig att välja vilken jag skulle välja satte jag upp en undersökning på bloggen mellan tre tänkbara alternativ.

Vinnaren i omröstningen - Whistler 450

Vinnaren i omröstningen - Whistler 450

Här ser ni resultatet av omröstningen.
Lowepros Whistler 450 som är en rejäl och flexibel "adventure pac" med gott om plats för annan utrustning utöver kameror och objektiv vann omröstningen. "Tyvärr" är det också det dyraste alternativet och drygt ca.4000kr så trots att den tog hem segern välförtjänt och utan tvekan är den mest mångsidiga och bästa av de tre så bestämde jag mig ändå för den som kom på andra plats.

Resultat Omröstning Kameraryggsäck

Flipside 500

Flipside 500

Flipside 500 kostar mindre än häften så mycket som Whistler 450 men uppfyller ändå mina önskemål på ett bra sätt så det blev till slut ryggsäcken jag köpte. Den var dessutom ryggsäcken med störst volym och störst djup vilket var viktiga aspekter för att få plats med så mycket utrustning som möjligt för att slippa släpa på 2 olika väskor.

Det här är den större versionen av den ryggsäck jag har använt i flera år tidigare (Flipside 400) och det var precis så de kändes när jag började att flytta över utrustningen från min gamla ryggsäck. Både interiör och fack är lika i de båda väskorna så mitt invanda system för var allting finns kommer fortfarande att fungera. Inte minst viktigt när man har stressiga plåtningar och inte har tid att leta efter sina grejer. Men jämfört med Flipside 400 har man betydligt mer plats så förutom den utrustning jag tidigare fått plats med får jag även ner ytterligare objektiv, blixtar mm. Jag är mycket nöjd med mitt val och förhoppningsvis kommer den att följa med mig på många spännande fotouppdrag under många år framöver!

Lowepro Flipside 400 till vänster och Flipside 500 till höger.