Pic of the Day nr15 - Soluppgång

Casnon 550D + 18-55mm f/3,5-5,6 + Stativ
18mm    f/11    ISO100    HDR
Photomatix PRO
"Morgon över Kyrkviken"

Jag gick ute en tidig, frostkall morgon och cyklade ner till småbåtshamnen i Arvika 
som ligger på en udde ut i sjön.
Bra att vara på plats innan solen går upp så man hinner hitta ett bra ställe att fotografera på och kan fånga färgerna precis innan solen kryper över horisonten. 
Man vill gärna ha lite lagom mycket moln så att solstrålarna kan reflekteras i dem 
men inte så att molnen skymmer solen.


(En annan version av bilden finns på min Flickr-sida!)


Missade du gårdagens Pic of the day "Nypon", klicka här!

Översvämning i Arvika del 2 - Varifrån kommer vattnet?

Om nån har funderat på varifrån allt vattnet kommer som gör att det blir översvämning i Arvika så har ni svaret här! Enligt Arvika Nyheter passerar 180m3 vatten varje sekund genom dammen i Byälven vid kraftverket i Jössefors.












Efter 10år av politiskt debatt, överklaganden, ovänskap och dividerande kom det till slut beslut från Miljödomstolen att man får bygga en skyddsdamm vid Kyrkvikens inlopp mellan Östra och Västra Sund för att rädda Arvika från framtida översvämningar.
Att förbereda för bygget beräknas kosta ca 5miljoner kronor och att bygga själva dammen beräknar man kommer kosta mellan 80-100miljoner kronor.

Länkar:
Arvika Nyheter: Fortums dammar är fulla
Arvika Nyheter: Skyddsdamm ska rädda Arvika

Veckans Fototips #37 - Fotografera vatten


"Använd långa slutartider 
när du fotograferar rinnande vatten"

För att få vatten att se så där mjukt, silkesaktigt ut på bild använder man en lång slutartid.
Här följer några tips för att fotografera rinnande vatten:
  1. Använd ett stativ
  2. Använd AV-läget eller M-läget.
    AV = "Aperture Value" och innebär att du ställer in bländaröppning manuellt, och gärna också ISO men kameran beräknar exponeringstiden automatiskt. 
    M= "Manual"och innebär att man ställer in alla parametrar för kamerans exponering manuellt.
    Detta tar lite längre tid men man får full kontroll över processen.
    Jag använder AV-läget för det mesta av mitt fotograferande så jag använder det även här.
  3. Använd en så låg ISO-inställning som möjligt.
    Att använda höga ISO-värden göra att man får korniga bilder. Även långa slutartider gör att bilderna kan bli kornigaså för att motverka detta använder vi ett så lågt ISO-tal som möjligt, t.ex. ISO100

  4. Tryck ner avtryckaren till hälften och se vad slutartiden blir. Använder du manuell exponering kollar du ljusmätaren i nederkanten av sökaren och ser så den står i mitten. Slutartiden bör vara ca 1sek beroende på hur mjukt du vill att vattnet ska vara. En kortare slutartid fryser vattnet medan en längre gör att vattnet blir mjukt och silkeslent. Hur fort vattnet rinner är också avgörande för hur lång slutartiden bör vara. Om vattnet rinner snabbt kan slutartiden vara kortare och om vattnet rinner sakta behöver man använda en längre slutartid.

  5. Använd en trådlös avtryckare, trådutlösare eller ställ in fördröjning på slutaren.
    För att undvika skaknings-oskärpa när man trycker av är det bra om man använder en fjärrutlösare eller ställer in kameran så att den väntar några sekunder med att ta bilden efter att man tryckt av. Klicka här för att läsa om Canon RC-6 trådlös fjärrutlösare, 195kr

  6. Använd bländaren för att justera slutartiden. För att få ett stort skärpedjup så att hela scenen är i fokus är det bra om man använder ett vidvinkelobjektiv och ställer in bländaren på f/11-f/16. Det beror också lite på när på dagen man fotograferar. Om man fotograferar när det är ljust kan man behöva använda en liten bländare för att inte för mycket ljus ska komma in i kameran när man använder långa slutartider. Man kan även behöva använda ett ND-filter (Neutral Density) som man skruvar på objektivet och fungerar ungefär som solglasögon för kameran för att stänga ute ljus och tillåta längre slutartider i starkt solljus.
    Om man fotograferar i dåligt ljus så kan man vara tvungen att använda en större bländaröppning för att inte slutartiden ska bli för lång. De flesta kameror har en maximal slutartid på 30sek. 
Bländare f/4 Slutartid 1/250s
Bländare f/16 Slutartid 1/8s


Lycka till!

ISO 100 f/11 HDR 0,25+1+ 4sek

Fler bilder av rinnande vatten finns under fliken "Bildgalleri" och t.ex. i inlägg som
"Översvämning i Arvika del 2" och i "Veckans Bilder #37".