Fototips: Super-selfies

Selfie i hängmatta

Selfies har sedan fotografiets uppkomst varit en populär typ av fotografering. Den första selfien tror man togs av Robert Cornelius i Philadelphia 1839. Med alla mobilkameror och digitalkameror med utfällbara skärmar har fenomenet selfies bara vuxit och idag tas fler självporträtt än någonsin. 

Självklart vill man ta tillfället i akt att fotografera sig själv när man gör saker man älskar men hur intressanta är egentligen bilder av sig själv framför spegeln eller bilder som den här bredvid med en gigantisk arm som håller kameran i kanten av bilden, varför in ta det ett steg längre?

Det finns flera fotografer som har gjort sig etablerade namn i branschen genom konstnärliga självporträtt som t.ex. amerikanska Brooke Shaden och svenska Jonna Jinton.

Istället för att hålla kameran själv kan man enkelt placera sin kamera eller mobiltelefon på ett stativ och fotografera sig själv på det sättet. Då menar jag inte ett gigantiskt tungt kamerastativ som man måste släpa runt på utan ett litet lätt stativ som man enkelt får plats med i fickan eller axelväskan. T.ex. Joby's Gorillapod Mini med flexibla ben så att man kan fästa den runt nästan vad som helst som möbler, trädgrenar och lyktstolpar. Eller Hamas bordsstativ med teleskopben som man kan dra ut för att öka stativets höjd. Båda stativen ligger prismässigt mellan 100-200kr. Till stativet kan man skaffa en enkel mobilhållare med stativfäste så att man kan sätta fast sin mobil på stativet. 

I stort sett alla kameror och mobiltelefoner har en inbyggd timer som gör att man får en förbestämd fördröjning mellan att man trycker på slutarknappen för att ta bilden och att bilden faktiskt tas. Det gör at du kan trycka på knappen föra att ta bilden och sedan hinna ta upp det du höll på med och posera innan bilden tas.

Har man en digital systemkamera så kan man istället använda en trådlös fjärrkontroll (eller i vissa fall en app) för att ta bilden utan att behöva röra vid kameran. Men det kan ändå vara bra att ha kameran iställd på någon form av timer så att man startar timern med fjärrkontrollen så att man hinner stoppa undan den innan bilden tas, det är ju inte så spännande att ta bilder av sig själv hållande i en fjärrkontroll...

Jag använder ofta en Canon RC-6 tillsammans med mina systemkameror. Den fungerar bra på relativt nära håll om man har fri sikt mellan fjärrkontroll och kamera eftersom RC-6 använder IR för att kommunicera med kameran. Behöver jag kontrollera kameran på längre avstånd eller i skymda lägen så använder jag en extern radiokontroll med en mottagare som kopplas in i kamerans fjärr-uttag. 

Bilderna här nedanför är tagna med en Canon 5D Mark III + Canon 16-35 f/4 på ett kompakt stativ med hjälp av en Canon RC-6 fjärrkontroll.