Nyårslöften 2016

Då var det ett nytt år.
365 projektet "Year of Light 2015" är avslutat och jag ska försöka samla ihop de bilderna och göra något av det. Men det är också dags att blicka framåt och fundera på vad man ska fokusera på under 2016.

Här är 5st fotografiska nyårslöften för 2016.

1. Fortsätta att utvecklas som porträttfotograf
Att fotografera porträtt är nått av det roligaste jag vet bl.a. för att det är så komplext och bygger på samarbete mellan den som är bakom kameran och den som är framför. Hur man kommunicerar, poserar och fotograferar när man tar porträttbilder är något som man hela tiden kan och bör utveckla så det komemr jag att göra, dels genom föreläsningar och workshops och genom att plåta.

2. Pinterest
Pinterest är ett väldigt användbart webbverktyg för att samla och dela bilder, både på webben och i appform. Framförallt kanske använt av brudpar som planerar bröllop, de som väntar barn eller de som gillar inredning. Jag har ett Pintrest-konto som jag har använt länge men jag har tyvärr inte varit så flitig med att uppdater det så under 2016 ska jag involvera Pinterest på ett bättre sätt som ett av de sociala medier som jag använder. Dels för att det är en plattform som det är bra att finnas på för att vara synlig men också för att samla inspiration och skapa så kallade "mood boards" inför fotograferingar.
se.pinterest.com/martinhugne/

3. Wacom
Många fotografer använder en Wacom-platta som verktyg när de redigerar bilder.
D.v.s. en typ av ritplatta där man med ett pennverktyg applicerar sina justeringar i Photoshop eller Lightroom. Jag har en Wacom-platta som jag köpte efter att jag träffat representanter för Wacom på Fotomässan 2014 men jag har aldrig riktigt vant mig vid den så under 2016 ska jag försöka att lära mig använda den.  

4. Visitkort
Jag har alltid visitkort i fickan eller väskan för att kunna ge till folk jag möter som jag skulle vilja fotografera för att promota mig själv som fotograf. Problemet är att jag oftast är för blyg för att göra det. Så under 2016 ska jag se till att dela ut alla de visitkort jag har. 

5. Gatuporträtt
Även den här punkten handlar om att våga, men kanske ännu mer obehagligt.
Jag skulle vilja bli bättre på att fråga intressanta människor jag möter om jag får ta en bild av dem. Det kan vara en kille med stort skägg, en tant med häftiga glasögon eller vad som helst. Men under 2016 skulle jag vilja försöka att ta fotografera människor jag inte känner på stan, och då menar jag inte på 100m håll med teleobjektiv utan riktiga porträtt. :)