Tekniktisdag: Ta skuggan med dig

Defuser

Att fotografera vackra porträtt är betydligt enklare om man gör det i skuggan istället för i skarpt solsken. Men ofta så finns det ingen skuggan där man vill ta bilderna. Då kan det vara en bra grej att ta med sig skugga själv med hjälp av en "diffuser-skärm".

Reflektor/Diffuser-kits finns i alla möjliga storlekar och former och kan köpas i olika fotobutiker på nätet. Men om man jobbar själv och inte har någon som kan hålla skärmen så har man problem. Då är det här en superbra grej! En hållare för reflexskärmar som kan monteras på ett stativ. 

Defuser 2
Defuser 3

Hållarens längd kan justeras för att passa skärmar i olika storlekar och har speciella fästen som greppar runt skärmens stålram. Men om man använder den ute så är det ingen dum idé att fästa den ytterligare så att den inte blåser iväg (vilket har hänt mig). För det kan man använda en billig limklämma på vardera sidan.

För att förhindra att hela stativet blåser omkull är det också en bra idé att ha någon form av vikt fäst runt stativet. Många använder t.ex. sandsäckar men jag vill inte gärna bära på mer än nödvändigt så jag brukar fästa min kameraryggsäck runt stativet som vikt. Funkar perfekt!

Länk:
http://www.kaffebrus.com/reflexskarmshallare-max-langd-175-cm-2067.html