Fototips: Tänk på bakgrunden


Bakgrunden i en bild kan göra eller förstöra bilden så tänk på hur bakgrunden ser ut innan du trycker ner slutarknappen. Här kommer några tips för bättre bakgrunder när du tar porträttbilder.
 1. Kolla så att det inte "sticker ut" något bakom det/den du fotograferar.När vi ser världen omkring oss så gör vi det i 3D vilket gör att för oss är det inga problem för våra hjärnor att separera bakgrunden från det vi tittar på. Men när vi fotograferar så gör vi en tvådimensionell tolkning av det vi ser och när man ser något i 2D i ett foto så kan det se ut som att grenar på träd som finns bakom de som fotograferats växer ut ur huvudet på dem.
 2. Ställ inte den du ska fotografera för nära bakgrunden.Genom att ha lite avstånd mellan motivet och bakgrunden får man dels lite separation dem emellan och det gör att bakgrunden inte blir lika mycket i fokus som motivet och eventuella störande element blir inte lika framträdande.
  Om du fotograferar med blixt så slipper man också att skuggan från motivet faller på bakgrunden om man har lite avstånd mellan dem.
 3. Göm eventuella störande saker bakom motivet.Om det är något i bakgrunden som du inte vill ha med i bilden kan man alltid försöka gömma det bakom motivet.
 4. Använd gärna ett kort skärpedjup för att göra bakgrunden så suddig som möjligt.
  Ett objektiv med stor bländaröppning och lång brännvidd ger ett kort skärpedjup, dvs. att bara en liten del av det du avbildar blir skarpt. Genom att göra bakgrunden suddig så kan det ta bort mycket skräp som man inte vill ha i bilden och man får en "lugn" bakgrund som gör att motivet framträder tydligt.
 5. Använd blixt
  När man fotograferar finns det några saker man kan jobba med som gör att betraktarens bild dras till det man vill att de ska se och de främsta bland dem är ljus och skärpa.
  Genom att bara belysa det man vill ska vara huvudfokus och göra det till det ljusaste i bilden så kan man gömma det som finns runt omkring genom att låta det falla i skugga.
 6. Snäv avbildningsvinkelGenom att använda ett teleobjektiv, eller zooma in så mycket det går på det objektiv du har kan man få en mycket snäv avbildningsvinkel vilket betyder att kameran bara avbildar en liten procent, eller några få grader av miljön omkring dig så genom att bara flytta sig något steg åt ena eller andra hållet så kan man förändra bakgrunden helt.
 7. Använd kompressionen
  En annan fördel med att använda långa brännvidder är att man får en kompression i bilden som gör att det som finns i bakgrunden verkar större eller närmare motivet en det egentligen är. Detta kan man med fördel använda för att slippa "plottriga" bakgrunder.
 8. Motljus
  Genom att ta bilder i motljus och exponera efter motivet kan man använda ljuset för att överexponera bakgrunden så störande element döljs.
 9. Använd miljön för att berätta något om motivetOm man inte kan eller vill "utplåna" bakgrunden så kan man använda bakgrunden/miljön för att säga något om motivet eller händelsen då bilden togs.
 10. Testa vidvinkelobjektiv
  Ett vidvinkelobjektv ger effekten av att det som är långt från kameran ser litet ut.
  Detta kan ge effektfulla bilder där motivet står ut mot den minimerade bakgrunden.
  Var försiktig med var du placerar motivet bara för att undvika optiska förvrängningar som kan göra att det får onaturliga former. Inte för nära och inte för långt ut mot kanten av bilden är bra ett bra tips.