Fotografera porträtt snabbt

Idag var jag på föreläsning med jobbet och jag hade kameran med
för att ta några bilder till vår Facebooksida bl.a.

När man ska fotografera porträtt av någon och bara har ett par minuter på sig så gäller det verkligen
att man vet vad man vill ha och vågar kliva ur sin "comfort zone".

Jag hade en idé om ett low-key porträtt så jag gjorde i ordning en blixt med en liten softbox jag hade i väskan och satte en IR-sändare på kameran för att kunna styra blixten medan jag höll den i handen.

Scenen där föreläsningen hölls har svarta kulisser så jag bad föreläsaren att ställa sig mot några av dem. Ute i kanten av scenen satt en lampa som kastade ett kallt ljus på ett av draperierna och jag tyckte att det komplementerade hennes röda slingor i håret samtidigt som det gav lite separation mot den svarta bakgrunden eftersom jag bara hade en blixt att jobba med.
Tack vare softboxen och att jag höll blixten i vänster hand så kunde jag kontrollera blixtljuset bl.a. så att det inte spillde över på bakgrunden. Softboxen gör även ljuset från blixten lite mjukare även om en så liten softbox inte gör ljuset så mjukt som man kanske hade önskat.

På de få minuter fotograferingen varade så hann jag prata med den jag fotograferade och skapa en relativt avslappnad stämning, kångla lite med att blixten inte fungerade, ta ett flertal bilder och få ett resultat som jag var ganska nöjd med och som vi kunde använda, tack vare att jag hade en tydlig idé om vilken bild jag ville göra innan jag började att fotogafera och komunicerade det till den jag fotograferade.

Canon 5D Mark III   Canon 24-105mm f/4    430EX II   ST-E2    25x25mm Softbox
1/100sek    ISO200    105mm    E-TTL