10st tips för att fotografera barnBarn, ett av de mest populära motiven som finns, både att fotografera och i t.ex. fototävlingar. Men att få de där riktigt bra barnbilderna är inte helt enkelt. 

1. Timing
När man fotograferar barn så är timing kanske ännu viktigare än kanske vid någon annan typ av fotografering. Barn lever verkligen i nuet vilket kanske gör dem till det perfekta motivet. de där bilderna som verkligen förmedlar något kan inte regisseras utan för att fånga det där perfekta ögonblicket och ansiktsuttrycket måste man kunna sin kamera och vara beredd.  

2. Prata med barn som människor, nedvärdera dem inte 
Prata inte med barn som att de är mindre vetande, någonsin.
Barn ser kanske världen på ett annat sätt än du som vuxen, ta vara det och använd det i fotograferingen för att fånga vilka de är.

3. Matcha själv den energi du vill att till motiv ska ha
Om du vill att ditt motiv ska utstråla energi och glädje så måste du också göra det. Du kan inte vara en sur fotograf och tro att ditt motiv kommer att vara sprudlande glatt.

4. Mutor
En fotosession är inte ett tillfälle för att uppfostra goda medborgare. Målet är att gå därifrån med fantastiska bilder. Alla metoder är tillåtna. Var beredd på att du kommer att få utstå en del själv också.

5. Ta hjälp av en assistent
Det är alltid bra att ha en assistent med sig om man kan, särskilt om man jobbar med riktigt små barn som inte pratar ännu. Det kan vara en mamma eller pappa som finns över axeln på fotografen.
Det är till stor hjälp för att hålla barnets fokus och blick mot kameran.

6. Planera för att fotosessionen kommer att gå i vågor 
Energin och koncentrationen kommer att gå upp och ner under fotosessionens gång så var beredd på det och planera därefter. Lägg in pauser när det behövs, se till att det finns möjlighet till att fylla på med energi i form av mellanmål och håll inte på för länge. 
Yngre barn är inte självmedvetna som äldre är framför kameran och de bästa bilderna kan mycket väl hända under sessionens första minuter medan det fortfarande är spännande att bli fotograferad och du fortfarande är intressant. Om du fotograferar äldre barn så gäller det att känna av när fönstret mellan att de börjar slappna av framför kameran och att tålamodet är slut och utnyttja det så effektivt som möjligt.

7. Hitta vad som triggar igång barnet
Att hitta något som triggar igång barnet leksak, ett ämne att prata om osv. kan vara en stor hjälp för att få genuina porträtt som förmedlar personlighet och är även ovärderligt för att hålla koncentrationen under en längre tid.

8. Lär känna barnet lite innan du tar upp kameran 
Jobba med att bygga upp ett samtal och relation oavsett vem du fotograferar, gärna innan du sätter kameran till ögat. Kameran kan gärna få var med men sätt den inte som en barriär mellan er för tidigt.

9. Hitta bra rekvisita 
Jag tycker om rekvisita i barnporträtt, gärna egna leksaker. 
Det ger barnet en trygghet att ha med sig något som är bekant, det ger dem något att göra medan man fotograferar och jag tycker att de hjälper till att fånga personligheten.

10. Ta många bilder 
För att vara säker på att man får med det där perfekta uttrycket är det en fördel att ha flera bilder att välja mellan. En kamera med snabb autofokus och snabb sekvenstagning är en fördel.

Ett bonustips när man fotograferar barn! 
Ta bilder i ögonhöjd

Kolla även in 10st tips för att fotografera porträtt!

Flera tips finns under fliken Fototips överst på sidan.
Allt från grundläggande kamerateknik till mer djuptgående artistiska funderingar.