Vad är Pinterest egentligen?


Pinetrest är ett av de senaste tillskotten i den uppsjö av sociala medier och mötesplatser som finns på nätet. Pinterest är en sida för att samla och dela med sig av bilder man hittat nätet och visa sina egna bilder. Om man hittar en bild som man tycker om kan man kopiera bildens länkadress och klistra in på Pinterest. Bilden "pinnas" då och hamnar på en virtuell anslagstavla på din Pinterest-sida. Dessutom kan man skapa flera olika anslagstavlor med olika rubriker där du samlar olika saker. Pinterest är även ett socialt medium och du kan följa andra "Pinners" och deras anslagstavlor för att se vad de "pinnar" och "repinna" bilder från deras sidor till din egen.

Från början var Pinterest mest populär bland kvinnor som t.ex. samlade inspiration till bröllop eller liknande men numera har siten attraherat alla typer av människor, män som kvinnor.
Framförallt många fotografer har insett vikten av att finnas med där det händer och Pinterest har idag ca. 10miljoner unika användare per månad.

För att gå med i Pinterest anmäler man intresse på deras hemsida genom att ansöka om en inbjudan och uppge sin mailadress som man sedan får inbjudan skickad till. Mailadresser är hårdvaluta i dagens nätbaserade samhälle och att man gjort på det här sättet är nog ingen tillfällighet.
Användarkonton skapas med hjälp av ett befintligt Twitter eller Facebook-konto och man kan enkelt koppla sitt Pintrest-konto till sina andra sociala medier. Anledningen till att man vill att man använder befintliga konton för att skapa sitt Pinterest-konto har även det förmodligen att göra med marknadsföring.
Man vill att man ska visa på Facebook och Twitter att man använder Pinterest, även om man valt är fritt.
Om man som relativt nytt socialt media vill slå sig in på marknaden är det här nog en bra affärsidé och man har ju tydligen lyckats ganska bra. Man har även en gratis iPhone/iPad app som är kanonbra för att hantera dina sidor, utforska andras eller bara titta på snygga bilder.

Det man behöver tänka på är copyrights och att det kan vara lite känsligt att använda någon annans bilder på en webbsida utan att be om tillåtelse. Bilder som fotografer lagt upp på pintrest för att spridas och som man "repinnar" kan anses som relativt säkra men bilder hämtade från internet är egentligen lite tveksamt.
Men som sagt så har siten 10miljoner användare och dagens fotografer får bara finna sig i den nya tiden och att bilder sprids och används, vilket de flesta inte har något problem med.
Om man inte har sina bilder på nätet idag så finns man knappt som fotograf så det är något man bara får leva med och det är ju ändå något positivt om många människor får se ens bilder.

Länkar: