Fotografera i motljus

Att fotografera i motljus har varit föremål för många diskussioner bland fotografer,
 på senare tid har det blivit mycket populärt bland vissa medan andra avskyr det.
Det är i alla fall något som jag skulle vilja göra mer av 
och en stil jag skulle vilja bli bättre på.
Det kanske inte blir vad man kallar "tekniskt perfekt" men ganska uttrycksfullt.
Och vad gäller motivet...ja, ibland vill man bara plåta en traktor. :) 



10st tips för bättre solnedgångsbilder

Ett av världens mest populära motiv är solnedgångar.
Det är liksom något magiskt över ögonblicket precis när solen går ner som man inte kan motstå att fotografera.
Men hur får man riktigt spektakulära solnedgångsbilder?
Solen går ju ner varje dag så det är ju inget speciellt i sig och internet svämmar över av solnedgångsbilder som lämnar en hel del att önska. Här är några tips för att göra dina solnedgångsbilder ännu mer fantastiska.



1. Blända ner 
När man fotografera landskapsbilder vill man ha ett stort skärpedjup så att allt i scenen är skarpt och därför behöver man "blända ner", dvs. ställa in bländaren så att öppningen in till kameran blir liten.
Ställ in kameran på f/16 eller f/22. Detta gör att skärpedjupet blir stort men ger också en "stjärneffekt" på solen så att man får snygga solstrålar i bilden.

2. Ta av eventuella filter
När man fotograferar mot solen är det bäst om man tar av eventuella filter för att undvika "lens flares" eller linsreflexer som kan synas som färgglada streck och klumpar i bilden.
Dessutom kan filter ge spökeffekter genom att solen reflekteras i "low pass-filtret" som sitter över bildsensorn och studsa tillbaka mot filtret.
 
3. Exponeringskompensation
Var försiktig så att du inte överexponerar solnedgången så att den bara ser ut som en stor vit klump i bilden. Använd exponeringskompensation och ta hjälp av histogrammet för att ställa in exponeringen.
Det är ok om solen är överexponerad, men inte området runt omkring den.
Bonus: Om du fotograferar med din mobiltelefon kan du använda pekskärmen och peka på solen för att  kameran ska ställa in exponeringen efter den. Detta kommer att göra att allt annat i scenen blir mörka siluetter så man kan behöva klicka runt lite för att hitta ett ställa att ställa in exponeringen efter så att det blir lagom.

4. Siluetter
Solnedgångar är jättebra för att skapa siluettbilder så placera något i bilden som kan bli en vacker siluett, ett träd, klippor eller något annat.

5. HDR
När man tar bilder av solnedgången så är det ett motiv med hög kontrast, dvs. stor skillnad mellan det ljusaste och mörkaste i scenen. För att kunna avbilda både ljusa och mörka partier kan HDR var en lösning. Genom att man tar flera bilder i följd med exponeringen inställd på olika sätt kan man 
exponera korrekt för att partier och sedan kombinera exponeringarna till en bild.
HDR kan man använda både på sin mobilkamera och sin systemkamera.

6. Belys förgrunden 
Om man vill visa förgrunden men inte vill använda sig av HDR så kan man behöva belysa den på något sätt för att balansera exponeringen av förgrunden mot himlen.
Det kan man göra på flera sätt, med en lampa en extern blixt eller en reflektor.

7. Horisonten under mitten 
Placera horisontlinjen under mitten av bilden så att du visar mycket av den vackra himlen och får en bra balans i bilden. Kom ihåg att "dead center is deadly" så placera även solen lite vid sidan om mitten av bilden. Men glöm inte heller att regler är till för att brytas, bara man vet när man gör det.

8. Location 
Det viktigaste när man fotograferar landskap är platsen man befinner sig på. 
Man får inga spektakulära bilder om man inte fotograferar spektakulära platser.
Bästa resultatet får man om man återvänder till samma plats flera gånger och fotograferar den om och om igen. Chansen att man får den bästa bilden på första försöket är ganska liten.
Planera även att fotografera platser vid olika tider på året beroende på var på horisonten solen går ner.
Om man vill ha solnedgången på en speciell plats får man vänta till den tiden på året då solen går ner där.

9. Moln 
Det som gör en solnedgång riktigt intressant är moln som solens strålar kan reflekteras mot och göra så att himlen skiftar i alla möjliga färger. En solnedgång mot en molnfri himmel är ganska tråkig. 

10. Gå inte hem bara för att solen gått ner
Det är lätt att man tröttnar och går hem när solen försvunnit bakom horisonten men det vackraste ljuset kan komma efter att solen gått ner. Det kan fortfarande bli fantastiska ljusspel på molnen och kontrastskillnaderna i scenen är betydligt mer komprimerade efter att solen försvunnit så det är betydligt lättare att få en jämn och fin exponering.
Stanna kvar åtminstone 30min efter att solen gått ner innan du packar ihop och går hem.
Ofta handlar det om någon minut när solnedgången är på sin höjdpunkt men det är svårt att veta när den kommer så det är viktigt att ta bilder fortlöpande medan solen går nerför att fånga det bästa ögonblicket.
 

Ta ett kort eller skapa en bild?

Ofta hör man diskussionen om vad man får göra med en bild efter att man har tagit den. Får man plocka bort saker i Photoshop? Får man lägga till saker som inte var där? Får man kombinera ihop flera bilder till ett slutgiltigt resultat?
När jag har tagit en bild så är det mitt konstverk och jag är inte så intresserad av verkligheten, om det finns något i bilden som jag inte har kunnat undvika att få med så plockar jag bort det utan att tveka.
Men om jag lägger till något som inte fanns där och det är en sammansatt bild det handlar om så är det viktigt att det framgår.

I grund och botten handlar det om inställningen till sitt fotograferande, en journalistisk/dokumentär inställning eller en mer konstnärlig. Vilken inställning man har till sitt fotograferande påverkar även hur man arbetar när man tar bilderna. Om man är ute efter att dokumentera så vill man påverka situationen och motivet så lite som möjligt och bara bara en betraktare medan om man har en mer konstnärlig ingång drar man sig inte för att regissera sitt motiv i den mån det är möjligt och gör i stort sett vad som än krävs för att få bilden som man har inne i huvudet.

Om man är mer av en dokumenterande fotograf så kanske man oftast tar bilder i JPEG-format och  ägnar sig mycket lite åt bildredigering.
Ibland kan det vara som en ursäkt, man säger att man inte tycker att bilder ska redigeras för att man endera inte kan eller inte orkar göra det mesta möjliga av sina bilder.

Vilken fotograferingsstil man väljer är upp till var och en och beror på vad man tycker gör det roligt att fotografera och varierar också ofta beroende på situation. Om man tar nyhetsbilder som man tänker sig att sälja till en tidning så får man inte ta bort saker i bilden för att du som fotograf ska behålla din trovärdighet även om man inte skulle tveka att göra det i andra sammanhang.

Man hör ibland också argumentet att man bara använder befintligt ljus för att man tycker att blixtljuset förstör känslan i scenen eller något annat.
Men man hör det sällan sägas av någon som behärskar blixtar på en bra sätt och vet hur man ska använda dem, så man skulle kunna tolka det som ursäkter.

Med tanke på att alla har tillgång till bra utrustning idag och att det tas sådana mängder av bilder med mobiltelefoner och annat så är det viktigt att man kan skilja sig från mängden. Även om man som fotograf kan göra sina bilder speciella genom sin tränade blick, erfarenhet och val av vinklar så är det bra om man kan stå ut på så många sätt som möjligt och kunskap om hur man belyser ett motiv och hur man behandlar bilderna efteråt. Man vill inte riskera att reaktionen när man levererar bilderna blir:
"- De här bilderna hade vi kunnat ta själva."

Skriv gärna en kommentar med ett inlägg och din syn på frågan att ta kort eller att skapa bilder!


Veckans Fototips #27 - Fotografera i skuggan soliga dagar

Just nu har vi några fantastiskt soliga dagar här. Alla som kan åker ut till stranden och kameran eller mobilen är förstås med.
Men att ta bilder av t.ex. barnen i skarpt solljus mitt på dagen när man är vid stranden blir inte alltid så bra. Det skarpa solljuset ger skarpa skuggor som inte är så snygga på bild. Om man har en bra blixt på sin kamera kan man använda den men för att få ett vackert naturligt resultat utan kisande blinkande personer i bilden så är enklaste sättet att leta upp lite skugga och placera dem du ska fotografera där. I skuggan är ljuset mycket jämnare och dina bilder kommer att se mycket bättre ut.