Ta ett kort eller skapa en bild?

Ofta hör man diskussionen om vad man får göra med en bild efter att man har tagit den. Får man plocka bort saker i Photoshop? Får man lägga till saker som inte var där? Får man kombinera ihop flera bilder till ett slutgiltigt resultat?
När jag har tagit en bild så är det mitt konstverk och jag är inte så intresserad av verkligheten, om det finns något i bilden som jag inte har kunnat undvika att få med så plockar jag bort det utan att tveka.
Men om jag lägger till något som inte fanns där och det är en sammansatt bild det handlar om så är det viktigt att det framgår.

I grund och botten handlar det om inställningen till sitt fotograferande, en journalistisk/dokumentär inställning eller en mer konstnärlig. Vilken inställning man har till sitt fotograferande påverkar även hur man arbetar när man tar bilderna. Om man är ute efter att dokumentera så vill man påverka situationen och motivet så lite som möjligt och bara bara en betraktare medan om man har en mer konstnärlig ingång drar man sig inte för att regissera sitt motiv i den mån det är möjligt och gör i stort sett vad som än krävs för att få bilden som man har inne i huvudet.

Om man är mer av en dokumenterande fotograf så kanske man oftast tar bilder i JPEG-format och  ägnar sig mycket lite åt bildredigering.
Ibland kan det vara som en ursäkt, man säger att man inte tycker att bilder ska redigeras för att man endera inte kan eller inte orkar göra det mesta möjliga av sina bilder.

Vilken fotograferingsstil man väljer är upp till var och en och beror på vad man tycker gör det roligt att fotografera och varierar också ofta beroende på situation. Om man tar nyhetsbilder som man tänker sig att sälja till en tidning så får man inte ta bort saker i bilden för att du som fotograf ska behålla din trovärdighet även om man inte skulle tveka att göra det i andra sammanhang.

Man hör ibland också argumentet att man bara använder befintligt ljus för att man tycker att blixtljuset förstör känslan i scenen eller något annat.
Men man hör det sällan sägas av någon som behärskar blixtar på en bra sätt och vet hur man ska använda dem, så man skulle kunna tolka det som ursäkter.

Med tanke på att alla har tillgång till bra utrustning idag och att det tas sådana mängder av bilder med mobiltelefoner och annat så är det viktigt att man kan skilja sig från mängden. Även om man som fotograf kan göra sina bilder speciella genom sin tränade blick, erfarenhet och val av vinklar så är det bra om man kan stå ut på så många sätt som möjligt och kunskap om hur man belyser ett motiv och hur man behandlar bilderna efteråt. Man vill inte riskera att reaktionen när man levererar bilderna blir:
"- De här bilderna hade vi kunnat ta själva."

Skriv gärna en kommentar med ett inlägg och din syn på frågan att ta kort eller att skapa bilder!


Hur färger används för att förmedla känslor

Olika färger förmedlar olika saker och det kan man använda för att uttrycka olika saker och skapa en viss känsla i sina bilder.
Man kan t.ex. använda en viss färg som accent i en bild eller det kan på verka valet av kläder inför en fotosession beroende på vilket intryck som den du fotograferar vill ge i bilden.
Hur vi reagerar på färger är ibland kulturellt betingat och något som växt fram genom århundaden medan det i andra fall kan handla om nedärvda naturliga orsaker till att man reagerar på ett visst sätt på en färg. I olika kulturer tolkar man färger på olika sätt men i den "värsterländska" kulturen används och tolkas och reagerar känslomässigt på färger så här.


Gul: Nyfikenhet, används ofta av företag som är lite "underdog" på en marknad som t.ex. Nikon på kameramarknaden eller Preem.

Orange: Vänlig/Värme, används t.ex. av Blogger och andra företag som vill "vara din vän" på ett eller annat sätt och visa på samhörighet. Swedbank och de mer lokala Sparbankerna är exempel på detta och Westra Wermalnds Sparbank med sitt motto 
"Vi tänker som du" bekräftar teorin ytterligare.
Sitt ursprung har detta troligen i eldens orangea färg som under så många tusen år betytt trygghet och hemtrevnad för människan.

Röd: Djärv/Kraftfull, används av Canon, Coca Cola och RedBull.
Helt klart den mest kraftfulla och mest känsloladdade färgen och därför den färg som får symbolisera starka känslor som kärlek.   

Lila: Eftertänksamhet. Detta kommer från kyrkan och dess lityrgiska färger och används t.ex. på prästens "stola", det långa band som bärs runt nacken på mässklädseln.
Lila är eftertänksamhetens och botgöringens färg och används under fasta och advent.

Blå: Pålitlig. Många banker använder blått i sina logos men även andra företag som vill visa att de är pålitliga, stabila och trygga. Traditionellt i konsten när det gäller porträtt används färgen för att visa på status och rikedom eftersom blåa textiler var svåra och dyra att framställa. En av anledningarna till att blått tillsammans med rött varit kungliga färger.

Grön: Naturlig/Stillsam. Ögat slappnar av när man tittar på grönt så det är kanske en av anledningarna till att man känner sig lugn när man går på skogspromenader t.ex.
Att ta en promenad i parken är avkopplande för stressade stadsmänniskor och man målar gärna väggarna gröna på t.ex. inomhusarenor för skytte där man anstränger blicken och behöver kunna vila ögonen ibland. Företag använder ofta färgen för att ge signaler om att de är naturnära och miljövänliga.

Grå: Balanserad/Neutral. Avsaknaden av färg gör att man ger ett sobert intryck utan att vara för påträngande. Likheten med silver kan också visa på kvalitet.

Svart: Tuff/Hård/Stilfull. Svart är en komplex "ickefärg" som kan uttrycka mycket. 
Man kan med en svart bild ge associationer till mörker och bygga en image som är tuff och hård. 
Man kan även förmedla klassisk stilfullhet då ofta med en blank svart som för tankarna till svarta limousiner, vackra flyglar osv.

Vit: Glädje/Oskuldfull/Godhet. Vitt används i de flesta kulturer för att beskriva godhet och renhet. Brudklänningar, prästers mässkläder, kyrkor osv. 

Rosa: Barnslig/ Tjejig.
Beroende på vilken rosa nyans man väljer så kan man uttrycka olika saker. En "babyrosa" nyans kan förmedla barnslig oskuldsfullhet medan en skarpare rosa kan uppfattas tuffare och mer punkigt. Ofta används dock rosa i marknadsföring och på andra sätt för att ge en kvinnlig prägel, på gott och ont. 
Det är sällan man ser produkter som marknadsförs till män i rosa förpackningar.  

Fredagens Fantastiska Fotograf #48 - Gregory Crewdson

Gregory Crewdson är verkligen "one of a kind" och en av de mest spännande fotograferna idag. Jag har sagt det förut men:
Den som inte anser foto vara en konstform borde ta en titt på Gregory Crewdsons arbete. Gregory använder en storformatskamera och bygger med hjälp av ett stort team upp sina bilder som ett filmset där allt är kontrollerat in i minsta detalj, men för en enda bild. Han jobbar ofta i långa projekt över flera år och har bl.a. dokumenterat förorter i USA på sitt speciella, vemodiga sätt. SVT och K-special sände nyss en dokumentär om Gregory Crewdsons som man kallat "Förortens Magi" och finns att se på svt.se/play fram till 2012.12.23.

Länkar:
http://www.aperture.org/crewdson/
http://www.svtplay.se/video/594110/forortens-magi-fotografen-gregory-crewdson

Konstutställning på Björknäs, Arvika

Idag har jag monterat och lämnat in bilder till konstutställningen på Missionskyrkans 
Sommarcafè Björknäs som pågår under juli månad.

På vernissagen kommer jag att visa ett bildspel med bilder från fotoprojektet 
"Arvika en stad i HDR"

Vernisage Söndag kl15.00

Perfekt utflyktsmål i sommar!