Tekniktisdag #24 - 50mm objektiv

Idag fick jag hem en ny bästa vän på posten.
Ett Canon 50mm f/1.4 objektiv som jag har köp av en kille i Lund som sålde sin kamerautrustning.
Objektivet var i toppskick och med på köpet fick jag ett Hoya UV-skyddsfilter och ett motljusskydd. Nypris för bara objektivet ligger på 3690:-, motljusskyddet 265:- och UV-filtret 129:- (scandinavianphoto.se)
Jag betalade 2000:- för alltihop så det får man väl kalla en bra deal!

Jag köper inte objektiv ofta och tycker väl att man ska lära sig att använda det man har med dess fördelar och nackdelar och låta behov styra ev. inköp. Men det här är ett objektiv som jag tänkt länge att jag skulle vilja ha och till det priset och med några bröllopsfotograferingar under sommaren var det dags att slå till.

Fotografer är olika, vissa gillar vidvinkelobjektiv bäst och andra gillar telefotoobjektiv. Jag gillar att fotografera med längre brännvidder, älskar mitt Canon 70-300mm f/4-5,6 och tar ofta bilder med 70mm inställningen på det. Men det är ett lite väl långt objektiv för många situationer så 50mm passar mig perfekt.



Fördelarna med 50mm objektiv är att:
- de har tillverkats under lång tid
- håller god kvalitet
- de är skarpa
- det finns många av dem och de är lätta att få tag på
- de är relativt billiga
- de är ljusstarka och fungerar bra i situationer med svagt ljus
- de har en stor bländaröppning vilket ger ett kort skärpedjup och stor flexibilitet

Jag tycker att alla borde ha ett 50mm objektiv i sin kameraväska oavsett vilken kamera man använder.
Om man använder en kamera med Aps-C sensor som t.ex. Canon 550D och 7D eller Nikon D90 och D3000 får man med beskärningsfaktorn man får med den mindre sensorn ett motsvarande 80mm objektiv vilket passar perfekt till t.ex. porträtt vilket jag ska använda det till.
Om man använder en kamera med Full-formats sensor som t.ex. Canon 5D serien eller Nikon D700 får man ett mycket användbart normalobjektiv.

För att lära sig hur bländaren påverkar skärpedjupet i bilden är det bra med ett objektiv med stor bländaröppning så att man kan få ett riktigt kort skärpedjup. Detta kan vara svårt med kit-objektiven man får med kameran när man köper den som ofta är ett 18-55mm f/3.5-5.6 zoom-objektiv. Med en så liten bländare och kort brännvidd  blir skärpedjupet nästan alltid relativt stort om man inte är väldigt nära motivet.

Att använda ett objektiv med fast brännvidd är också det bra träning i att röra på fötterna och flytta på sig för att hitta den bästa vinkeln och kompositionen och inte bara zooma in med objektivet.

Det man ska tänka på är att de ljusstarka 50mm objektiven (f/1.2-f/1.8) har inte bildstabilisering vilket innebär att man bör följa tumregeln att inte använda slutartider som är längre än objektivets brännvidd.
I det här fallet 50mm och 1/50sek om man inte använder ett stativ.

Canon tillverkar 3st olika 50mm objektiv vilket för att det finns något för varje nivå och plånbok.

Canon 50mm f/1.8 kostar ca. 1000kr i butik men går att få tag på begagnat för 600kr
Tackvare det låga priset är det ett objektiv så många har i väskan.
Ett bra och billigt sätt att få nya möjligheter att ta bilder som inte kit objektivet klarar.

Canon 50mm f/1.4 kostar ca. 3700:- i butik men brukar finnas att få tag på för ca. 2500:-
Detta objektiv är lite skarpare och är bättre byggt, dessutom får man två steg större bländaröppning vilket gör att man inte måste ha objektivet vidöppet men ändå få mjuka, suddiga bakgrunder och skäppa in mycket ljus även i dåliga ljusförhållanden. Att kunna blända ner lite gör bara det att objektivet blir skarpare eftersom inga objektiv är som skarpast vid full bländaröppning.

Canon 50mm f/1.2 L kostar i butik ca. 16000:- och går att få tag i begagnat för 10-12000:-.
Canons L-serie är som bekant deras proffsserie (L står för "Luxury") och detta objektiv är naturligtvis det skarpaste och mest välbyggda med tätningar mot väder och vind bland annat.

Veckans App tips #21 - Canon Lenses

Funderar du på att skaffa ett nytt objektiv till din Canon kamera eller vill bara veta lite mer och jämföra olika Canon-objektiv, då är den här appen perfekt.
Den innehåller en fullständig lista med pris ($) och grundläggande fakta om de olika objektiven men även direktlänkar till en rad av de främsta recensionssidorna på internet där man kan läsa mer och jämföra objektiven mer noggrant innan man bestämmer sig. Appen finns i en gratis och en betalad version. Den betalade versionen innehåller en funktion för att jämföra objektiv med varandra, en önskelista, en lista över objektiv man har och så klart slipper man reklam.

Om du inte har en Canon kamera är den här appen förstås inte så användbar men motsvarande app finns även för bl.a. Nikon.

Pris: Gratis alt. 7kr


Länkar
http://itunes.apple.com/us/app/canon-lenses/id400121928?mt=8
http://www.canonreviewcentral.com/canonlensesapp.php


Fotografera med teleobjektiv

Jag älskar att fotografera med teleobjektiv!
Teleobjektiv är objektiv som har en längre brännvidd än vad man brukar kalla normal-objektiv och har en smal bildvinkel, vilket betyder att det bara ser en liten del av scenen/motivet. Vanligtvis brukar objektiv från 70mm räknas till teleobjektiv. Anledningen till att man använder långa objektiv (objektiv med långa brännvidder) är oftast att man vill ha en förstoringseffekt och vill komma "närmare" objektivet men teleobjektiv har andra egenskaper också.


Teleobjektivets egenskaper

  • Har en förstorings effekt som gör att motivet ser ut att vara närmare än det verkligen är.
  • Ger ett kort skärpedjup och en suddig bakgrund tack vare sin långa brännvidd.
  • Mycket liten perspektivförvrängning tack vare smal bildvinkel och få linselement.

Använda teleobjektiv 

  • Använd ett motljusskydd som skyddar frontlinsen mot "ströljus" och regn.
  • Använd ett stativ om du kan, endera en tripod eller en monopod.
    Dels hjälper det dig att hålla upp ett större objektiv och det är också lättare att man får skaknings-oskärpa när man använder långa objektiv jämfört med kortare.
  • Lägg handen ovanpå objektivet när du använder stativ och tryck lätt neråt, det är stadigast.
  • Om du håller objektivet, håll handen under det för att ge stöd och minka skakningar.
  • Använd inbyggd skaknings-reducering,  IS (Canon), VR (Nikon).
    Tänk på att stänga av denna funktion på äldre objektiv-modeller när du använder stativ
  • Använd en slutartid som är högre än brännviddens längd t.ex. 70mm = minst 1/70sek 
    (IS/VR gör att man kan pressa det lite)
  • Använd en liten bländaröppning på nära håll för att få ett tillräckligt stort skärpedjup.

Brännvidd, vad är det?

Brännvidden är avståndet mellan frontlinsen på ditt objektiv till punkten där ljusstrålarna fokuseras för att skapa bilden på endera filmen eller bildsensorn. På kameraobjektiv anges brännvidden i millimeter och talar om vilka optiska egenskaper objektivet har.
Ett objektiv med en kort brännvidd och därför ett lågt millimetertal (t.ex. 17mm) är ett vidvinkel-objektiv med bred bildvinkel. Det betyder att det kan avbilda en stor del av det som finns framför kameran.
Ett objektiv med lång brännvidd och ett högt millimetertal (t.ex. 300mm) kallas för tele-objektiv efter grekiskans "telesko'pos" som betyder "fjärrseende" och fungerar som en kikare. Dessa objektiv kan bara avbilda en liten del av scenen man ser men ger en förstoringseffekt så att man kan se t.ex. djur på nära håll även om man står långt bort.

Ett zoomobjektiv gör att man kan ändra brännvidden steglöst från en kortare brännvidd till en längre.
Ett vanligt objektiv som följer med när man köper systemkameror idag är ett 18-55mm objektiv vilket betyder att man kan ställa in det på allt mellan 18mm till 55mm brännvidd för att få en bredare bildvinkel eller mer förstoringseffekt beroende på vad man behöver.

Veckans Fototips #41 - Zooma med fötterna

Det finns en tendens bland fotografer att bli lite bekväma av sig med all den otroliga kamerautrustning som finns. Zoom-linserna är skarpare än någonsin och till och med "kit-linser" som följer med kamerorna håller hög kvalitet. Men bara för att man har en zoom-lins betyder inte det att man bara kan stå på samma plats och zooma sig in närmare. Använd fötterna istället och gå närmare motivet.
Ibland måste man zooma för att kunna komponera en bild som man vill ha den, det kanske är vatten aller annat i vägen eller det är skygga djur man ska fotografera men det är nästan alltid en fördel att komma så nära motivet som möjligt.

Om man är nära sitt motiv:
  • framstår motivet tydligare emot bakgrunden, oavsett brännvidd
  • har auto-fokusen lättare att göra ett bra jobb med att ställa in skärpan 
  • kommer din bild att bli skarpare tack vare att man inte pressar objektivets kapacitet
  • kan man lättare styra skärpedjupet med hjälp av bländaren och slippa röriga bakgrunder

Detta beror på att; objektivets/linsens optiska egenskaper förändras beroende på vilken brännvidd du ställer in den på.
Ett objektiv med kortare brännvidd ger ett stort skärpedjup (så länge man inte är allt för nära fokuspunkten/motivet) vilket gör att hela scenen man avbildar är skarp. Kortare brännvidder gör också att det som är i bakgrunden ser litet ut och ger en optisk distorsion/förvrängning av bilden så att det som är nära kameran ser större ut än det verkligen är.
En lins med längre brännvidd däremot ger ett kortare skärpedjup, är mer korrekt i sin bildåtergivning men pressar samman avstånd så att saker som är längre bort ser större ut än de är i förhållandet till det som finns nära fotografen. Därför kan det vara bra att använda ett teleobjektiv för landskapsfotografering också och inte fotografera allt med vidvinkel.


"Använd objektiv för dess optiska egenskaper, inte för att det ska ta dig närmare ditt motiv."

Klicka på fliken "Fototips" för att läsa fler bra tips!