Ny kamera: Canon 5D Mark III

Jag har investerat i en ny kamera till företaget och igår kom den på posten från Scandinavian Photo.
En Canon 5D Mark III som sedan den kom under våren 2012 varit en drömkamera för mig. Jag började direkt att anpassa den efter mina önskemål och mitt sätt att fotografera och satte den i arbete men första fotograferingen redan idag. Jag måste säga att den kändes oerhört stabil och levererade precis så bra som jag hoppades. Jag köpte den i ett paket som Scandinavian Photo har just nu med ett Canon 24-105mm objektiv, Batterigrepp och dessutom Lightroom 5 och videoredigeringsprogrammet Premiere Elements 12. Detta gjorde att det var mycket prisvärt även om det absolut inte var billigt!
Inlägg med bildexempel och hur jag tänkt när jag valde kameran kommer inom kort, så häng med!




Vad gör bländaren i en kamera?

Bländaren är en lamellöppning i objektivet på din kamera som bestämmer hur mycket ljus som kommer in till bildsensorn och skapar bilden.
Om man öppnar upp bländaren så man får en stor öppning in till sensorn släpper man in mycket ljus och slutaren kan vara öppen en kortare tid vilket gör att man minskar risken för suddiga bilder.
Olika stora bländaröppningar betecknas med nummer. Ett lägre nummer innebär en större bländaröppning och ett högre tal innebär en mindre bländaröppning. Hur stor bländaren är (diametern) får man veta genom att man dividerar brännvidden med bländartalet.


Ex. 
Ett objektiv med en brännvidd på 50mm och ett maximalt bländartal på f/2.0 innebär det att bländaren har en diameter på 25mm (50/2=25). Om man istället istället ställer in bländaren på f/16 är bländaren bara 3,125mm i diameter.

Att kontrollera bländaröppningen är användbart om man t.ex. vill fotografera med en kort slutartid i dåliga ljusförhållanden eller med en längre slutartid i starkt solljus.
Men största funktionen bländaren har är att den bestämmer skärpedjupet i bilden.

En stor bländaröppning, t.ex. f/1,4 ger ett kort skärpedjup vilket innebär att bara det man fokuserar på kommer att vara skarpt och allt framför och bakom fokuspunkten kommer vara suddigt.
Perfekt om man tar porträttbilder och vill att bakgrunden ska bli vackert oskarp och mjuk så att subjektet framstår tydligt.
En liten bländaröppning, t.ex. f/16 ger ett stort skärpedjup vilket gör att i stort sett allt i scenen man avbildar kommer att vara skarpt. Perfekt för landskapsbilder där man vill se allt tydligt ända bort till horisonten.

På ett zoomobjektiv måste bländaren kunna ändra sig automatiskt när man zoomar eftersom när brännvidden blir längre måste ljuset ta sig genom ett längre rör in till sensorn och därför måste bländaren bli större för att kunna släppa in lika mycket ljus, eller i alla fall nästan.
Objektiv med stor bländaröppning är i regel dyrare än objektiv med mindre bländaröppning efter som de är svårare att tillverka.
Ett billigare zoom-objektiv 18-55mm har ofta en maximal bländaröppning på f/3,5 vid 18mm (5,14mm) och f/5,6 vid 55mm (9,82mm) vilket innebär att objektivet inte kan släppa in lika mycket ljus och man måste därför använda en längre slutartid vid 55mm än vid 18mm.
Dyrare objektiv kan ofta hålla samma f-tal genom hela zoom-omfånget som t.ex. 70-200mm f/4 vilket innebär att man kan använda samma slutartid vid 200mm som vid 70mm.

Länkar:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bländare