Fototips: Lär känna din utrustning

"Everything in Photography is a trade off"

Det har aldrig funnit så bra utrustning för fotografer som nu. Bildsensorerna i till och med små instegskameror är bättre än de var i proffskamerorna för bara några år sedan, bildsensorerna i proffskamerorna har så hög upplösning så att man ser svagheter i gamla objektiv som fungerade bra till analoga kameror, kameratillverkarna pressar varandra till att hela tiden koma ut med nya och förbättrade produkter. Men vilken kamera man än väljer så kommer man alltid att få göra avkall på något.
Vill man kunna ta bilder av sport i riktigt snabba sekvenser så kan man inte ha för stora bildfiler och behöver man högsta möjliga upplösning så kommer den kameran att vara långsammare. 
Så det är viktigt att välja sätt verktyg för det man vill fotografera eller att göra en så bra kompromiss som möjligt och hitta någonting som är tillräckligt bra på allt det man vill ha det till.

Oavsett vilken kamerautrustning man har så är det viktigt att läsa känna den så bra som möjligt för att få så bra resultat som möjligt. Lära sig alla funktioner på kameran så att man kan skräddarsy hur den fungerar efter sina önskemål, eller lära sig vid vilka brännvidder och bländarinställningar som dina objektiv ger bäst resultat.

Jag har t.ex. ett Canon 70-300mm f/4-5,6 objektiv som ger riktigt bra och skarpa bilder från 70mm upp till strax över 200mm även vid full bländaröppning men om man zoomar in ända till 300mm så blir bilderna ganska så suddiga. Så att veta hur mycket man kan zooma med ett objektiv och veta att om man går över de gränserna så kommer bildkvaliteten att bli lidande är jätteviktigt.