Fototips: Tänk på bakgrunden


Bakgrunden i en bild kan göra eller förstöra bilden så tänk på hur bakgrunden ser ut innan du trycker ner slutarknappen. Här kommer några tips för bättre bakgrunder när du tar porträttbilder.
  1. Kolla så att det inte "sticker ut" något bakom det/den du fotograferar.När vi ser världen omkring oss så gör vi det i 3D vilket gör att för oss är det inga problem för våra hjärnor att separera bakgrunden från det vi tittar på. Men när vi fotograferar så gör vi en tvådimensionell tolkning av det vi ser och när man ser något i 2D i ett foto så kan det se ut som att grenar på träd som finns bakom de som fotograferats växer ut ur huvudet på dem.
  2. Ställ inte den du ska fotografera för nära bakgrunden.Genom att ha lite avstånd mellan motivet och bakgrunden får man dels lite separation dem emellan och det gör att bakgrunden inte blir lika mycket i fokus som motivet och eventuella störande element blir inte lika framträdande.
    Om du fotograferar med blixt så slipper man också att skuggan från motivet faller på bakgrunden om man har lite avstånd mellan dem.
  3. Göm eventuella störande saker bakom motivet.Om det är något i bakgrunden som du inte vill ha med i bilden kan man alltid försöka gömma det bakom motivet.
  4. Använd gärna ett kort skärpedjup för att göra bakgrunden så suddig som möjligt.
    Ett objektiv med stor bländaröppning och lång brännvidd ger ett kort skärpedjup, dvs. att bara en liten del av det du avbildar blir skarpt. Genom att göra bakgrunden suddig så kan det ta bort mycket skräp som man inte vill ha i bilden och man får en "lugn" bakgrund som gör att motivet framträder tydligt.
  5. Använd blixt
    När man fotograferar finns det några saker man kan jobba med som gör att betraktarens bild dras till det man vill att de ska se och de främsta bland dem är ljus och skärpa.
    Genom att bara belysa det man vill ska vara huvudfokus och göra det till det ljusaste i bilden så kan man gömma det som finns runt omkring genom att låta det falla i skugga.
  6. Snäv avbildningsvinkelGenom att använda ett teleobjektiv, eller zooma in så mycket det går på det objektiv du har kan man få en mycket snäv avbildningsvinkel vilket betyder att kameran bara avbildar en liten procent, eller några få grader av miljön omkring dig så genom att bara flytta sig något steg åt ena eller andra hållet så kan man förändra bakgrunden helt.
  7. Använd kompressionen
    En annan fördel med att använda långa brännvidder är att man får en kompression i bilden som gör att det som finns i bakgrunden verkar större eller närmare motivet en det egentligen är. Detta kan man med fördel använda för att slippa "plottriga" bakgrunder.
  8. Motljus
    Genom att ta bilder i motljus och exponera efter motivet kan man använda ljuset för att överexponera bakgrunden så störande element döljs.
  9. Använd miljön för att berätta något om motivetOm man inte kan eller vill "utplåna" bakgrunden så kan man använda bakgrunden/miljön för att säga något om motivet eller händelsen då bilden togs.
  10. Testa vidvinkelobjektiv
    Ett vidvinkelobjektv ger effekten av att det som är långt från kameran ser litet ut.
    Detta kan ge effektfulla bilder där motivet står ut mot den minimerade bakgrunden.
    Var försiktig med var du placerar motivet bara för att undvika optiska förvrängningar som kan göra att det får onaturliga former. Inte för nära och inte för långt ut mot kanten av bilden är bra ett bra tips.

Fotografera porträtt snabbt

Idag var jag på föreläsning med jobbet och jag hade kameran med
för att ta några bilder till vår Facebooksida bl.a.

När man ska fotografera porträtt av någon och bara har ett par minuter på sig så gäller det verkligen
att man vet vad man vill ha och vågar kliva ur sin "comfort zone".

Jag hade en idé om ett low-key porträtt så jag gjorde i ordning en blixt med en liten softbox jag hade i väskan och satte en IR-sändare på kameran för att kunna styra blixten medan jag höll den i handen.

Scenen där föreläsningen hölls har svarta kulisser så jag bad föreläsaren att ställa sig mot några av dem. Ute i kanten av scenen satt en lampa som kastade ett kallt ljus på ett av draperierna och jag tyckte att det komplementerade hennes röda slingor i håret samtidigt som det gav lite separation mot den svarta bakgrunden eftersom jag bara hade en blixt att jobba med.
Tack vare softboxen och att jag höll blixten i vänster hand så kunde jag kontrollera blixtljuset bl.a. så att det inte spillde över på bakgrunden. Softboxen gör även ljuset från blixten lite mjukare även om en så liten softbox inte gör ljuset så mjukt som man kanske hade önskat.

På de få minuter fotograferingen varade så hann jag prata med den jag fotograferade och skapa en relativt avslappnad stämning, kångla lite med att blixten inte fungerade, ta ett flertal bilder och få ett resultat som jag var ganska nöjd med och som vi kunde använda, tack vare att jag hade en tydlig idé om vilken bild jag ville göra innan jag började att fotogafera och komunicerade det till den jag fotograferade.

Canon 5D Mark III   Canon 24-105mm f/4    430EX II   ST-E2    25x25mm Softbox
1/100sek    ISO200    105mm    E-TTL





Fototips: "Think inside the box"

Det här tipset har kag lånat från min stora idol Joe McNally. Man hör ofta uttrycket att man ska tänka "outside the box" och ibland är det bra att göra det för att inte fastna i gamla hjulspår.
Men när det gäller fotografering så är det lätt att man fastnar i allt man skulle kunna göra om man bara hade det eller andra.
Därför kan ett bra råd vara att tänka i "inside the box" och göra det mesta av det man faktiskt har i sin kameraväsa.

"Think inside your bag"

Fototips: Ha bilden klar för dig

För att nå det resultat man vill ha så är det viktigt att veta vad man vill. Se till att ha en klar och tydlig bild i huvudet av vad du vill uppnå där du tar med allt från bakgrund, motiv, vinkel brännvidd, bländare och slutartid. Särskilt viktigt när man ska fotografera porträtt och ska förmedla sina idéer till den man fotograferar på ett snabbt och konkret sätt.