Bröllop i Arvika

Bröllopssäsongen är verkligen i full gång, I love it! :)
Här är några bilder från ett bröllop i Arvika förra helgen med en underbar familj
och ett ljuvligt, förälskat brudpar.

Jag älskar svartvita bröllopsbilder och ser alltid till att skicka med
svartvita versioner av några bilder när jag levererar bröllopsbilder som komplement till färgbilderna. När man gör svartvita versioner av sina bilder innebär det inte bara att man tar bort fägen och "konverterar" bilden till svartvitt utan det är en helt egen process. Exponeringen korrigeras lite annorlunda, skuggor, högdagrar, vinjett och kornighet justeras för att imitera analog film och äldre kameror och kontrasten justeras beroende på motivet.

Jag vet inte om det var lyckan över att bröllopssäsongen var igång, vädret eller om det bara var så att det här brudparet gjorde sig så fantastiskt bra i svartvitt men jag gjorde
svartvita versioner av alla deras porträttbilder! <3

Holding the Moon

Jag har sett flera bilder på nätet där personer hållit månen
och jag var sugen på att testa att göra något liknande.
När det inte är någon vidare vinter ute så får man ta Photoshop till hjälp
och skapa vinter och kyla i fantasin istället. :)

Nedanför kan du se bilderna jag har utgått ifrån.
En liten 5w lågenergilampa på en lång sladd hållen mellan händerna
för att ge skenet framförallt i ansiktet. En blixt med "snoot" (strut) placerad 45°
upp bakifrån för att ge den blåa konturen på mössan och axlarna.

Selfie med Canon 5D Mark IV


Igår testade jag Canons Camera Connect-app tillsammans med 5D Mark IV. Wifi i kameran ger fantastiska möjligheter att styra kameran från t.ex. en smartphone, väldigt praktiskt när man fotograferar sig själv. Tidigare har jag använt andra typer av fjärrkontroller med IR (infraröd) eller radiosändare och sedan fört över bilderna till en iPad via ett EyeFi-kort.

Att använda inbygd Wifi var mycket smidigare. Dels kan man ändra kamerainställningarna direkt från mobilen och man får man upp bilderna man tar i stort sett direkt på skärmen. Jag har använt EyeFi-kort tidigare hel del för att köra trådlös tethering mellan kamera och iPad så att artdirektor eller kunden kan se bilderna medan man fotograferar. Nackdelen med Eyefi är att själva bildfilerna överförs till t.ex. iPaden istället för bara en förhandsvisning i appen vilket går ganska långsamt och alla bilder tar också mycket plats enheten. Därför behöver man använda nedskalade JPEG-filer vilket har det negativa med sig att man inte kan spara fullstora backup-filer till EyeFi-kortet. 

Jag hade en idé om en kul bild med ett tomtebloss i munnen. Men att tända tomteblosset medan man har det i munnen är lite för riskabelt och också väldigt krångligt och tidsbegränsat om man vill kunna ta flera bilder i följd för att finslipa. Jag tog istället bilden med hjälp av 3st blixtar.

  1. En huvudblixt (main light) i en 80cm okta-softbox med ett raster för att få ett mjukt ljus men med begränsad spridning.
  2. En andra blixt med "snoot" i en hög vinkel bakom mig för att skapa en rimlight i håret så det inte bara försvinner in i den svarta bakgrunden.
  3. En tredje blixt med snoot och CTO (orange) filter till höger om kamera för att ge ett varmt ljus på ena sidan av ansiktet som ska se ut att komma från tomteblosset.

Det tända tomteblosset fäste jag istället upp på ett stativ med en klämma och fotograferade det mot svart bakgrund. Jag hade först tänkt att ha tomteblosset ut till vänster i bilden men eftersom jag skulle hålla kameran i höger hand så krockade det och jag fick flippa bilden i Photoshop.
För att klistra in gnistorna i porträttbilden använde jag blandningsläget "Raster" (Screen på engelska) och placerade in det på rätt ställe och ändrade lite på storleken så att det skulle passa.

Här nedanför kan du se både den färdiga bilden och de två originalbilderna. 
ISO 200    50mm    f/8    1/100

RAW-fotografering med iOS 10

I och med iOS 10 som släpptes för ett par veckor sedan har Apple möjliggjort att fotografera i  RAW-format och spara bilderna som DNG-filer (digital negative).
Fantastiskt att kunna ta kontroll över bilderna man tar med sin iPhone, som man alltid har med sig, precis som man kan göra med med bilderna man tar med sin systemkamera.
Apples inbyggda kamera-app erbjuder inte RAW-fotografering men däremot flera olika tredjeparts-appar, som t.ex. Lightroom Mobile.

Här är ett exempel på samma bild av en lövhög i öppen skugga fotograferad.
Till vänster som iPhonens kamera ville återge den och till höger min vision av bilden fotograferad och redigerad i Lightroom Mobile, framförallt med vitbalansen korrigerad.
 

JPEG direkt ur iPhone 7

DNG fotograferad och redigerad med Lightroom Mobile på iPhone 7

Apptips: Duet - iPad som extern skärm

För att arbeta effektivt och få saker gjorda särskilt när man jobbar med bildbehandling i t.ex. Photoshop så kan det vara en fördel att ha 2st separata bildskärmar. Jag har tidigare funderat på om man inte skulle kunna koppla en iPad till datorn och använda den som en andra display och det har funnits lite olika lösningar där man kunna göra detta via Wifi men det har inte funkat särskilt bra och varit ganska dyra. Men nu finns en app som heter Duet som enkelt låter dig koppla din iPad till din dator med iPadens usb-sladd och använda den som en extern bildskärm. Tack vare att man använder kabel och inte Wifi så får man en betydligt bättre uppdateringshastighet och iPaden laggar betydligt mindre. Funkar både till Mac och PC. Appen är fortfarande lite dyr men har man en iPad och vill slippa att köpa en extern skärm så får man väl säga att den ändå är ganska så prisvärd.

Ett annat användning kan vara när man fotograferar åt en klient och har kameran kopplad till datorn. Då kan klient eller art direktor sitta med iPaden och ge feedback medan man som fotograf ser bilderna på datorn. Men ska man använda iPaden på det sättet kan det vara bra att skaffa en längre sladd. 

Pris: 199kr
Länk: https://itunes.apple.com/se/app/duet-display/id935754064?mt=8