5 Day Deal 5-10:e januari 2014

Just nu har en mängd fotografer och fotoinstruktörer gått samman och erbjuder ett paket med E-böcker, filmer och videokurser, texturer och "presets" till Photoshop och Lightroom och dessutom en mängd rabatter på andra fotoprodukter till förmån för välgörenhet. En bättre deal får man inte, måste kollas!

Pris: 89$ (ca. 585kr)
Värde: 1200$ (ca. 7890kr)

Länk: http://5daydeal.com

Exponeringskompensation?

I moderna kameror sitter en dator kopplad till kamerans ljusmätningssystem som gör sitt bästa för att bedöma hur ljus scenen är och avgöra hur den ska göra exponeringen så bra som möjligt utifrån de inställningar du har gjort. Hur "smart" kameran än är så vet den inte vad du tar en bild av utan försöker bara göra en så bra gissning som möjligt av hur bilden ska vara. För att ta kontroll och hjälpa kameran att göra ett så bra jobb som möjligt kan du använda "Exponeringskompensation".  

På kamerans LCD-skärm och i kanten av sökaren så finns en exponeringsmätare som visar -2 -1 0 +1 +2.
Siffran noll i mitten av skalan står för "normal-exponering" och det är det kameran kommer att sikta på om du inte ställt in något annat. Varje steg kallas "ett stopp" och är oftast indelat i tre steg vilket gör att du verkligen kan finjustera exponeringen. 

Om du använder AV-läget eller TV-läget på en Canon (A- eller S-läget på en Nikon) visas en markör på exponeringsskalan och genom att flytta markören kan du ta kontroll över hur kamerans exponering.
Flyttar du markören till åt vänster till minussidan kommer kameran att exponera bilden mindre än den hade gjort normalt genom t.ex. en kortare slutartid och bilden blir mörkare. 
Flyttar du däremot markören åt vänster så kommer kameran att exponera bildsensorn mer än normalt och bilden blir ljusare. Om du fotograferar i det Manuella läget kommer kameran att visa markören, när du trycker ner avtryckaren till hälften, där exponeringen kommer att hamna med de inställningar av bländare, slutartid och ISO som man valt. Då gör du exponeringskompensationen genom att medvetet låta markören stå på ena eller andra sidan om noll.   

Exponeringskompensation kan du använda för att skapa effekter som t.ex. om du underexponerar bilden blir färgerna fylligare och ibland kanske man vill ge bilden en överexponerad känsla. 
Men exponeringskompensation är framförallt användbart för att kompensera för kamerans tillkortakommanden. Om du tar en bild av t.ex. en svart bil så kan du behöva kompensera exponeringen neråt (kaneske till -1) till så att bilen verkligen blir svart på bilden. Om du fotograferar något som är vitt t.ex. snö behöver du ofta kompensera till ungefär +1 för att snön på bilden verkligen ska bli vit. Detta beror på att kameran eftersträvar ett exponeringsvärde av 18% grå (standardvärde för exponering) vilket gör att den kommer att försöka göra både snön och den svarta bilen 18% grå vilket kanske inte är det man vill. Var bara försiktig så du inte överkompenserar och tappar bildinformation i ljusa och mörka partier, det som brukar kallas för att bilden "bränner ut" eller "sotar igen".


Veckans Tekniktips #18 - Moderskeppet

Moderskeppet är en hemsida som tillhandahåller videokurser för fotografer och grafiska designers.
Dels gör man detta genom korta Webb-TV avsnitt där man visar bra Photoshoptips och genom DVD-kurser som är flera timmar långa och på djupet går igenom olika funktioner i Photoshop, Photoshop Elements
och grunderna i digital kamerateknik. Moderskeppet har sitt kontor i Jönköping och tillammans med
Högskolan i Jönköping tillhandahåller man även distanskurser i "Digital bildredigering" och "Visuell kommunikation" på vardera 7,5hp som görs helt över video.

Gå till hemsidan och kolla in några Webb-TV avsnitt, ladda ner dem till iTunes helt gratis eller varför inte kolla in några videoexempel på distanslektioner.

Kolla även in gårdagens apptips "Easy PSE" om du använder Photoshop Elements!


Länkar:
http://www.moderskeppet.se/
http://www.facebook.com/moderskeppet
http://itunes.apple.com/us/podcast/moderskeppets-photoshop-svenska/id205236813
http://hj.se/

Fotosidans Fotoskola


Fotosidan.se är ett stort forum på internet där fotografer kan få feedback på sina bilder,
diskutera teknik och allt annat som hör till fotografering.
Dessutom är Fotosidan en tidning som man kan bli utvald att vara med i med sina bilder
om man skickar in dem till redaktionen.

Nu har de dragit igång en Fotoskola i flera delar.
Första delen heter "Fotoskola: Del 0 - Grunderna"
Jättebra om du vill börja fotografera och behöver ha lite hjälp att komma igång.

Länk:

Veckans Fototips #02 Shutter Priority/ Slutartids-prioritering

TV-läget på din Canon-kamera har ingen ting med Television att göra utan står för "Time Value" och betyder att det du har kontroll över och ställer in manuellt är Slutartiden, alltså hur lång tid slutaren i din kamera är öppen när du tar en bild. På engelska kallas detta "Shutter priority"  och skulle enkelt kunna översättas till slutartids-prioritering.
Om du använder en Nikon-kamera så heter motsvarande inställning "S" vilket just står för shutter priority.
Om du använder detta läge så kan du själv välja vilken slutartid din kamera ska använda vilket passar bra om du t.ex. ska fotografera något som rör sig och du vill frysa rörelsen.
Det du behöver göra då är att använda en kort slutartid minst 1/100s, beroende på hur fort det du vill fotografera rör sig. Om du däremot vill ha lite rörelseoskärpa för att fånga lite av rörelsen i bilden kan du ställa in en längre slutartid, även det beroende på hur fort det du vill fotografera rör sig men kanske runt 1/30s eller längre.  

I TV-läget (S-läget) bestämmer kameran bländaröppningen och kommer att ändra den beroende på hur ljust det är där du fotograferar för att på så sätt kontrollera hur mycket ljus som kommer in till bildsensorn. Detta gör att du inte har någon kontroll över skärpedjupet i bilderna och risken är att det kommer att ändra sig mellan de olika bilderna du tar om ljusförhållandena skiftar.

Om din kamera är inställd på Auto-ISO, dvs. att kameran själv väljer ISO-tal så kommer den att använda ett så lågt ISO-värde som som möjligt för att bevara bildkvaliteten men använda denna parameter om bländaren är helt öppen om bilden ändå kommer att bli underexponerad.
Du kan ställa in ett fast ISO-tal efter de befintliga ljusförhållandena men risken finns dock att dina bilder kommer att bli underexponerade om det ISO-tal du ställt in inte räcker till.

Slutartids-prioritering används främst av sportfotografer som vill vara säkra på att de har en slutartid som är kort nog för att frysa snabba rörelser och av vissa bröllopsfotografer när de fotograferar inne i kyrkan där det ofta är dåligt ljus och vill vara säkra på att slutartiden inte blir för lång så de får problem med skakningsorkärpa (p.g.a. att kameran rör sig under exponeringstiden) eller rörelseoskärpa (p.g.a. att motivet rör sig under exponeringestiden).

Andra kamerainställningar, tips och fotobegrepp hittar du under fliken Fototips högst upp på sidan.

Lycka till!