Tekniktisdag #25 - Uppdatering Aperture 3.3

Förra veckan var det Apple WWDC i San Francisco och som vanligt pratade man om hur bra det går för Apple och man presenterade man det nya operativsystemet för Mac "Mountain Lion" som släpps i juli och iOS 6 som kommer för iPhone/iPad i höstem och en ny MacBook Pro med bland annat Retina skärm och 2880x1800dpi upplösningFör att fungera tillsammans med den nya skärmen har man även uppdaterat Apples egna program och däribland sitt professionella bildbehandlingsprogram 
Aperture 3 som jag tillbringar mycket tid med. 
Uppdateringen är helt klart ännu ett steg i riktningen att göra Apple till ett konsumentorienterat företag och välja bort den mindre lönsamma marknadsandelen av professionella fotografer och filmskapare även om det fortfarande är ett kraftfullt verktyg och jag vet fotografer som valt att gå från Aperture till Adobe Lightroom p.g.a. att man hos Adobe gjort betydligt större framsteg i sin programserie. 


Apple har skrivit om stora delar av Aperture och det är mycket som är nytt, en del är bra annat inte så bra. Den första skillnaden man lägger märke till är att menyerna har tappat färgen och ikoner och knappar ar flyttat sig är stora och känns nästan barnsliga och fliken "Metadata" har bytt namn till "Info".
Man har även skrivit om bildbehandlignsalgoritmerna så de presets som man vant sig vid att använda inte fungerar som tidigare. Kanske inget jättestort problem men om man vant sig vid att något är på ett ställe och gjort något specifikt med bilden om man använder funktionen så är det lite ovant att så inte är fallet längre. Vissa funktioner som highlight/shadows-kontrollerna är klart bättre och säkert flera andra som jag inte hunnit testa ännu. T.ex. kan man nu måla in vitbalansjusteringar, en funktion som släpptes med Lightroom 4.


Jag tycker att Aperture fortfarande är lika bra som Lightroom även om det tappat sitt försprång och faktum är att det kostar mindre än hälften så mycket och kan laddas hem från Mac App Store.

Aperture Priority/ Bländarprioritering

AV-läget på din Canon kamera står för "Aperture Value" (bländarvärde) och låter dig kontrollera bländaren i din kamera manuellt  så att du kan se till att bländaren hela tiden är inställd på samma sätt och gör att du får samma skärpedjup i dina bilder eller att du har en så stor bländaröppning och släpper in så mycket ljus som möjligt om du fotograferar i mörka förhållanden. Om du använder en Nikon-kamera heter samma inställning A för Aperture.
I AV eller A-läget så justerar kameran slutartiden för att ställa in korrekt exponering.


Om din kamera är inställd på Auto-ISO, dvs. att kameran själv väljer ISO-tal så kommer den även att använda den parametern för att hitta en optimal balans och en bra exponering. Den kommer att prioritera ett tillräckligt högt ISO-värde för att du inte ska få för långa slutartider och därför få skakningsoskärpa i dina bilder. Det är ändå att föredra att ställa in ISO-värdet manuellt så du har kontroll på att det inte sticker iväg och försämrar bildkvaliteten i onödan. Ju högre ISO-tal desto mer brus och kornighet i bilderna.


AV/ A-läget är förmodligen den mest använda kamerainställningen för professionella fotografer och seriösa amatörer oavsett inriktning som inte vill använda helt manuell exponering men ändå vill ha full kontroll.
Aperture Priority är snabbare att använda än Manuell exponering eftersom kameran hjälper till att ställa in exponeringen och de enda du behöver hålla koll på är att slutartiden inte blir för lång. Skulle den bli det ställer man snabbt in ISO-talet lite högre och tar bilden.

Arkivering av dina bilder

Vad gör jag egentligen med bilderna
när jag fört över dem till datorn? 
En av de viktigaste (och jobbigaste) sakerna att tänka på när man fotograferar digitalt är hanteringen av alla bildfiler. För någon vecka sedan arkiverade jag mina bilder från andra halvåret 2011 så jag tänkte att jag skulle dela med mig lite av hur jag hanterar min ström av bildfiler. Här finns inga rätta svar utan alla behöver hitta ett arbetsflöde som passar, men några grundregler finns det. Jag använder Aperture men det fungerar på liknande sätt i t.ex. iPhoto eller Lightroom.

Jag fotograferar nästan uteslutande RAW-filer med min Canon 550D (18Mpix) för att få ett så stor mängd information i mina bildfiler som möjligt så de brukar ligga på ca.20-25MB. 

När jag för över bilderna till datorn: använder jag Aperture 3 som är fantastiskt bra på att hantera och konvertera RAW-filer. Aperture kan man välja var man vill att bilderna ska sparas, endera i en vanlig mapp på datorn eller i ett Aperture-bibliotek. Jag brukar spara bilderna i Aperture-biblioteket på datorns interna hårddisk, detta för att jag vill kunna ha med mig datorn överallt och enkelt kunna jobba med mina bilder var jag än är. Många sparar sina bilder på en extern hårdisk istället men det blir för omständigt tycker jag. Att jag sparar bilderna i Aperture-biblioteket istället för att låta programmet referera till en mapp beror dels på att jag bara fotograferar som en hobby och det är den färdiga, redigerade bilden som jag är intresserad av att spara i slutänden, inte originalfilerna.

Sedan redigerar jag bilderna och fixar det som behövs, exponering, färgkorrigering, lägger till nyckelord så att jag lätt kan hitta bilderna när jag behöver dem mm.
Om jag gör större förändringar i en bild, gör den svartvit, lägger på vinjettering eller andra effekter så brukar jag kopiera bilden och jobba med kopian så att jag alltid har ett original kvar.
Detta är enkelt i Aperture, man bara duplicerar bilden (alt+v) så skapas en virtuell kopia från samma master-fil vilket inte tar nästan något extra lagringsutrymme.

Med jämna mellanrum säkerhetskopierar jag datorn: och eftersom jag använder Mac gör jag det snabbt och enkelt via "Time Machine" som säkerhetskopierar så fort jag kopplar in den externa hårddisken jag använder för detta och i och med det även Aperture-biblioteket.

En gång i halvåret arkiverar jag mitt bildbibliotek: och exporterar då alla mina RAW-filer från Aperture-biblioteket som JPEG-filer och sparar dem i en särskild mapp på extern hårddisk och undermappar för vecka/fototillfälle. Detta gör programmet automatiskt så jag behöver bara tala om vilka bilder det gäller och var de ska så gör det resten. Sedan kopierar jag de exporterade filerna från en extern hårddisk till en annan så att jag har dem på två ställen. Jag har valt att inte spara bilderna RAW-kopiorna av bilderna av två anledningar: 1. De tar för stor plats och 2. Jag går mycket sällan tillbaka och redigerar gamla bilder igen. När man konverterar bilderna till JPEG kastas 4/5 av bildinformationen bort men bilderna tar å andra sidan 1/5 så stor plats.

Jag har även skapat ett särskilt Aperture-bibliotek som jag sparat på den externa hårddisken och som refererar till de olika mapparna ända tillbaka till 2002 för att jag enkelt ska kunna hitta bilder.

Det var det hela. 
Hoppas att något av det kan vara till nytta. 

Det jag skulle kunna tänka mig att ändra på är att kanske spara bilderna i separata mappar när jag importerar dem som jag sedan låter Aperture referera till för att enklare kunna säkerhetskopiera dem direkt när jag importerar dem till datorn för att alltid se till att ha en backup. 
Man skulle även kunna tänka sig att man exporterar delar av Aperture-biblioteket för backup men om man skulle byta redigeringsprogram är filerna "låsta" i Aperturebiblioteket och måste plockas ut därifrån.