10st tips för bättre solnedgångsbilder

Ett av världens mest populära motiv är solnedgångar.
Det är liksom något magiskt över ögonblicket precis när solen går ner som man inte kan motstå att fotografera.
Men hur får man riktigt spektakulära solnedgångsbilder?
Solen går ju ner varje dag så det är ju inget speciellt i sig och internet svämmar över av solnedgångsbilder som lämnar en hel del att önska. Här är några tips för att göra dina solnedgångsbilder ännu mer fantastiska.



1. Blända ner 
När man fotografera landskapsbilder vill man ha ett stort skärpedjup så att allt i scenen är skarpt och därför behöver man "blända ner", dvs. ställa in bländaren så att öppningen in till kameran blir liten.
Ställ in kameran på f/16 eller f/22. Detta gör att skärpedjupet blir stort men ger också en "stjärneffekt" på solen så att man får snygga solstrålar i bilden.

2. Ta av eventuella filter
När man fotograferar mot solen är det bäst om man tar av eventuella filter för att undvika "lens flares" eller linsreflexer som kan synas som färgglada streck och klumpar i bilden.
Dessutom kan filter ge spökeffekter genom att solen reflekteras i "low pass-filtret" som sitter över bildsensorn och studsa tillbaka mot filtret.
 
3. Exponeringskompensation
Var försiktig så att du inte överexponerar solnedgången så att den bara ser ut som en stor vit klump i bilden. Använd exponeringskompensation och ta hjälp av histogrammet för att ställa in exponeringen.
Det är ok om solen är överexponerad, men inte området runt omkring den.
Bonus: Om du fotograferar med din mobiltelefon kan du använda pekskärmen och peka på solen för att  kameran ska ställa in exponeringen efter den. Detta kommer att göra att allt annat i scenen blir mörka siluetter så man kan behöva klicka runt lite för att hitta ett ställa att ställa in exponeringen efter så att det blir lagom.

4. Siluetter
Solnedgångar är jättebra för att skapa siluettbilder så placera något i bilden som kan bli en vacker siluett, ett träd, klippor eller något annat.

5. HDR
När man tar bilder av solnedgången så är det ett motiv med hög kontrast, dvs. stor skillnad mellan det ljusaste och mörkaste i scenen. För att kunna avbilda både ljusa och mörka partier kan HDR var en lösning. Genom att man tar flera bilder i följd med exponeringen inställd på olika sätt kan man 
exponera korrekt för att partier och sedan kombinera exponeringarna till en bild.
HDR kan man använda både på sin mobilkamera och sin systemkamera.

6. Belys förgrunden 
Om man vill visa förgrunden men inte vill använda sig av HDR så kan man behöva belysa den på något sätt för att balansera exponeringen av förgrunden mot himlen.
Det kan man göra på flera sätt, med en lampa en extern blixt eller en reflektor.

7. Horisonten under mitten 
Placera horisontlinjen under mitten av bilden så att du visar mycket av den vackra himlen och får en bra balans i bilden. Kom ihåg att "dead center is deadly" så placera även solen lite vid sidan om mitten av bilden. Men glöm inte heller att regler är till för att brytas, bara man vet när man gör det.

8. Location 
Det viktigaste när man fotograferar landskap är platsen man befinner sig på. 
Man får inga spektakulära bilder om man inte fotograferar spektakulära platser.
Bästa resultatet får man om man återvänder till samma plats flera gånger och fotograferar den om och om igen. Chansen att man får den bästa bilden på första försöket är ganska liten.
Planera även att fotografera platser vid olika tider på året beroende på var på horisonten solen går ner.
Om man vill ha solnedgången på en speciell plats får man vänta till den tiden på året då solen går ner där.

9. Moln 
Det som gör en solnedgång riktigt intressant är moln som solens strålar kan reflekteras mot och göra så att himlen skiftar i alla möjliga färger. En solnedgång mot en molnfri himmel är ganska tråkig. 

10. Gå inte hem bara för att solen gått ner
Det är lätt att man tröttnar och går hem när solen försvunnit bakom horisonten men det vackraste ljuset kan komma efter att solen gått ner. Det kan fortfarande bli fantastiska ljusspel på molnen och kontrastskillnaderna i scenen är betydligt mer komprimerade efter att solen försvunnit så det är betydligt lättare att få en jämn och fin exponering.
Stanna kvar åtminstone 30min efter att solen gått ner innan du packar ihop och går hem.
Ofta handlar det om någon minut när solnedgången är på sin höjdpunkt men det är svårt att veta när den kommer så det är viktigt att ta bilder fortlöpande medan solen går nerför att fånga det bästa ögonblicket.
 

Länsmansgården, Ulfsby Herrgård Sunne

Jag var på Länsmansgården utanför Sunne på konferens ett par dagar under veckan.
Produktiva möten hela dagarna, god mat och resten fotografering!
Fint ställe och till salu för alla som har 12,5 miljoner på fickan och vill 
ge sig in i hotell/restaurang-branschen.  
Plats i "White Guide" har de också!


Veckans Fototips #29 - "Ljus" del.1

Fotografera i grynings- och skymningsljus.

På sommaren vill man gärna ta bilder, man har semester, man är tillsammans med familjen utomhus och solen skiner. Sommarsolens ganska kalla hårda ljus kan dock göra att bilderna inte blir sådär.
Man får skuggor i ansiktet och det ser inte alls sådär varmt och härligt ut på bilderna som man kommer ihåg det.

I början och slutet av dagen är solljuset inte så skarpt vilket gör att kontrasten/skillnaden mellan skuggor och högdagrar (ljusa partier) inte blir så stor. En digitalkamera kan inte fånga så stora kontrastskillnader som det mänskliga ögat. Den har bara ett kontrastomfång som motsvarar ca. 5 exponeringssteg medan det mänskliga ögat kan hantera ett omfång på ca.11 steg.

Dessutom har undersökningar visat att människor föredrar bilder som har varmare färgtoner vilket och också är en fördel med att fotografera i grynings- och skymningsljus när ljuset har mer gula och röda toner. Även när man fotograferar vid andra tider på dagen och ljuset har en kallare karaktär kan man gärna höja nivåerna av gult och rött för att ge illusionen av att bilden var tagen tidigare på morgonen eller senare på dagen.

Ska man ta landskapsbilder och ljuset inte är det bästa kan man använda HDR och ta flera exponeringar  för att bättre kunna fånga det man ser men det finns inget som kan fullt ut kompensera för vackert ljus!

Missade du app-tipset "Focalware" som hjälper dig att beräkna var och när solen går upp och ner.
Klicka här!