Tekniktisdag #26 - CD/DVD etiketter

Många, inklusive Apple menar att optiska medier som CD, DVD och Blueray är ute. Jag kan hålla med om att optiska medier inte lämpar sig så bra för datalagring särskilt eftersom brända skivor skivor bara har en livslängd på upp till 10år. Dessutom är 700MB lagring på CD och 4,7GB inte tillräckligt för arkivering av högupplösta bildfiler från moderna kameror. Men för tillfällig lagring och förföyttning av filer är CD/DVD fortfarande det enklaste och billigaste sättet, t.ex. för att leverera bilder till kunder.
Men finns det något tråkigare än en anonym bränd skiva eller en skiva med några handskrivna kråkfötter?
Självhäftande etiketter för CD/DVD kan göra att dina bilder levereras på ett betydligt snyggare sätt.


Etiletter från Herma är kanske de vanligaste på marknaden och de kommer ofta med enkla designprogram för att formge sina egna etiketter på PC men tyvärr inte för Mac.
Som tur är har de även ett webbaserat designverktyg på sin hemsida som man kan använda för att göra enkla etiketter med text, clipart och importerade bilder. I webbverktyget kan kan tyvärr inte ändra typsnitt men jag löste problemet genom att designa textblock i Photoshop, spara dem som jpeg-filer och sedan lägga in dem på etiketten. På det sättet har man hela Photoshops kraft och kreativa frihet att jobba med. Etiketterna sparas sedan som PDF-filer som man enkelt kan skriva ut på Hermas etikett-ark på din egen skrivare.