Bilder: Skidglasögon

Imorgon bär det av till skidbacken med brädan i högsta hugg! 
Ska bli jättekul, det är inte så ofta det händer när man har småbarn
och man kan ju hoppas på några snygga skidbilder 
även om vädret verkar bli ganska grått och milt.

De här bilderna tog jag i förra veckan av ett par skidglasögon.
Skriv gärna en kommentar om du har någon gissning på hur de är tagna! :)



SMU-kväll i Valfjället 9/3 2012

Igår kväll anordnade SMU Nordmarken/Arvika en helkväll i Valfjället med bland annat en slalomtävling för alla åldrar där utmaningen var att åka 2st åk på så lika tid som möjligt. 
Kvällen avslutades med andakt med Linda Alexandersson och ärofull prisutdelning i slalomtävlingen.
De som tog pallplaceringarna i de tre klasserna (0-11år, 12-16år, 16-99år) 
åkte alla otroligt nog med tidsdifferenser på mindre än en sekund!
Stort tack till arrangörerna och Valfjällets Skicenter!
Backen var kanonfin 
(mjuk snö är bra om man tänkt ramla)
Utanför värmestugan var det full aktivitet vid grillarna 
och korvarna gick åt på löpande band!
När man åkt för fullt flera timmar var det skönt att avsluta med andakt och sätta sig i bilen hem.
Själv bidrog jag med lite gitarrspel och segerfanfarer.

Tips för bättre vintersportbilder

Alla vill vi väl ha med oss massor av härligt soliga och gnistrande vinterbilder hem från sportlovet men det är inte alltid så lätt. Här kommer några tips för att få bättre vintersport bilder med din systemkamera eller digitala kompaktkamera sen är det bara att hoppas på vädret också.
Klicka här för tips om tåliga kompaktkameror som passar bra att ta med ut i skidbacken!

ISO: Beroende på hur soligt och ljust det är ute behöver ISO-talet justeras. ISO är oftast bäst att ställa in manuellt så att man har kontroll och förhindrar att kameran blir lurad att ställa in ett för högt eller lågt värde. Man bör ställa in ett värde som gör att man kan få tillräckligt korta (snabba) slutartider för att få skarpa bilder av skidåkare som far förbi i hög fart men man behöver kontrollera så att man inte når kamerans maximala slutarhastighet så att bilderna blir överexponerade och vita. Många enklare kameror har en maximal slutarhastighet på 1/4000s och man vill gärna ligga kring 1/2000s.

Läs mer om ISO här!

Om man vill kan man även använda TV-läget (Canon) eller S-läget (Nikon) och ställa in slutartiden manuellt för att se till att man hela tiden få samma slutartid. Kameran kommer då att justera exponeringen ändra bländaröppningen.

Exponering: Ljusmätaren i kameran blir lätt lurad om man fotograferar scener där det är mycket som är vitt och vill exponera så att det vita blir 18% grått. Om man fotograferar utomhus när det är snö behöver man se till att kompensera för detta genom att placera markören på exponeringsskalan på ca. +1så att snön blir vackert vit. Detta är enkelt att ställa in oavsett om du har en systemkamera eller en kompaktlkamera.
Vissa kompaktkameror har även en särskild inställning för fotografering i snö.

RAW: Om din kamera kan fotografera RAW-filer så är det bra om man använder det helst alltid men särskilt när man fotograferar saker som är vita eller svarta för att få med mer bildinformation och kunna justera ljusa och mörka partier. Tack vare att en RAW-fil innehåller ca. 5ggr så mycket bilddata som en JPEG-fil så kan man när man redigerar bilden i datorn få fram betydligt mer detaljer i ljusa och mörka partier men man kan även justera exponeringen och vitbalansen utan att man försämrar kvaliteten på bildfilen.

Bländare: öppningen som bestämmer hur stor öppningen som släpper in ljus i kameran ska vara. Detta påverkar två saker. Dels exponeringstiden, en stor öppning släpper in mycket ljus och slutaren behöver då inte vara öppen så länge och man får en kort slutartid. Det andra är skärpedjupet, en stor bländaröppning ger ett kort skärpedjup och en suddig bakgrund och en liten bländaröppning ger ett stort skärpedjup och allt i bilden är skarpt. Om du kan ställa in bländaröppnigen manuellt på din kamera så är f/5,6 ett bra val. Det är en ganska stor öppning så att du får en relativt oskarp bakgrund och släpper in mycket ljus men är inte så stor att skärpedjupet blir för kort. Eftersom det är svårt att beräkna exakt var t.ex. en skidåkare kommer att vara när du tar bilden så är det bra att ha lite marginal så att motivet inte blir oskarpt. Det här tipset har jag fått från den professionelle actionsport-fotografen Tylor Roemer.
Kolla intervjun med Tyler Roemer på Twit Photo!

Vitbalans: Ställ in vitbalansen efter de ljusförhållande du fotograferar i. Om det är sol, ställ in vitbalansen på sol osv. Om du fotograferar i RAW så kan man förstås ändra vitbalansen efteråt men varför göra det om du kan göra det rätt från början. Jag vill oftast inte att snön ska bli för blå i skuggorna så ett milt "värme-filter" som sol-inställningen (5500K) kan vara bra.

AI-Servo/ Follow Focus: Om du kan så ställ in din kamera så att den fortätter att fokusera så länge du håller ner slutarknappen till hälften. På Canons kameror heter detta AI-Servo (Automatic Intelligent) men det kan skifta lite mellan olika kameratillverkare. Jag ställer även in så att kameran  bara använder den mittersta autofokuspunkten är den ställer in fokus. Detta för att den inte ska råka ställa in fokus på något annat än motivet.
Burst mode/ Sekvenstagning: För att få den där perfekta bilden av sport där motivet rör sig snabbt och man inte kan regisera sitt motiv räcker det inte med att ta en enda bild utan man behöver ta en hel serie som man sedan kan välja mellan. För att göra detta behöver man ställa in kameran på sekvenstagning eller "burst mode" så att kameran fortsätter ta bilder så länge du håller slutarknappen nertryckt.
Olika kameror har olika snabb sekvenstagning allt från 3 bilder/s upp till 12 bilder/s. Ju fler bilder desto bättre och bättre odds att få den perfekta bilden men det ställer krav på snabba minneskort så att kameran snabbt kan tömma sitt arbetsminne och fortsätta ta bilder, annars begränsas hastigheten betydligt.