Veckans Fototips #36 - Avståndsskala

Avståndsskala är en skala som finns på vissa objektiv och visar på vilket avstånd från objektivet fokuspunkten är inställd.
Att använda ett objektiv med avståndsskala har flera fördelar:

1. Avståndet mellan kameran och punkten som skärpan är inställd på avgör hur långt/kort skärpedjupet blir (tillsammans med brännvidden och bländaröppningen). Om du vet avståndet mellan kameran och fokuspunkten så kan man med hjälp av en skärpedjups-tabell (DOF-chart) eller en app som Photo Buddy eller iDof Calc för att räkna ut hur stort skärpedjupet är med en viss bländaröppning och justera bländaren för att få allt det bildresultat du vill ha.

2. Om man fotograferar i mörkret och har svårt att se vad man ställer in skärpan på så kan man istället ta hjälp av avståndsskalan för att se om man har skärpan inställd där den ska vara.

3. Om man fotograferar vilda djur så kan man ställa in skärpan på djuret med auto-fokus och sedan titta på skalan för att se hur långt från det man befinner sig.
(Det här tipset har jag fått från den världsberömde, svenske naturfotografen Mattias Klum)

Har du fler bra tillfällen då man kan ha nytta av ett objektiv med avståndsskala?
Skriv en kommentar!

Relaterade tips:
Vad gör bländaren i en kamera?
Brännvidd, vad är det?
Skärpedjup
Autofokus

Vad är skärpedjup?

Skärpedjup (Depth of Field eller DoF) är det område in en bild som är skarpt.
Hur stort det området är beror på fyra olika saker.

  1. Objektivets brännvidd, ett längre objektiv (t.ex. 70mm) har ett kortare skärpedjup
    än ett kortare objektiv (t.ex. 24mm).
  2. Avståndet till motivet.
    Ju närmare fokuspunkten ditt objektiv är desto kortare blir skärpesjupet.
    Alla objektiv har en "närgräns" dvs. det kortaste avstånd som objektivet kan fokusera på och ju närmare den gränsen man befinner sig, ju kortare skärpedjup.
  3. Storleken på bländaröppningenEn större bländaröppning (t.ex. f/1,8mm) ger ett kortare skärpedjup än en en mindre öppning (t.ex. f/16) 
  4. Storkeken på kamerans bildsensor. En mindre sensor ger ett större skärpedjup.
    På grund av detta har kompaktkameror och kameramobiler ett nästan oändligt skärpedjup eftersom deras bildsensorer är så små. 
Ett kortare skärpedjup är användbart vid porträttfotografering för att få motivet att framträda tydligt mot en oskarp, mjuk bakgrund (bokeh från japanskans ord för "suddig")
Ett stort skärpedjup däremot passar bra till landskapsfotografering så att allt i scenen är i fokus och skarpt.

Vad gör bländaren i en kamera?

Bländaren är en lamellöppning i objektivet på din kamera som bestämmer hur mycket ljus som kommer in till bildsensorn och skapar bilden.
Om man öppnar upp bländaren så man får en stor öppning in till sensorn släpper man in mycket ljus och slutaren kan vara öppen en kortare tid vilket gör att man minskar risken för suddiga bilder.
Olika stora bländaröppningar betecknas med nummer. Ett lägre nummer innebär en större bländaröppning och ett högre tal innebär en mindre bländaröppning. Hur stor bländaren är (diametern) får man veta genom att man dividerar brännvidden med bländartalet.


Ex. 
Ett objektiv med en brännvidd på 50mm och ett maximalt bländartal på f/2.0 innebär det att bländaren har en diameter på 25mm (50/2=25). Om man istället istället ställer in bländaren på f/16 är bländaren bara 3,125mm i diameter.

Att kontrollera bländaröppningen är användbart om man t.ex. vill fotografera med en kort slutartid i dåliga ljusförhållanden eller med en längre slutartid i starkt solljus.
Men största funktionen bländaren har är att den bestämmer skärpedjupet i bilden.

En stor bländaröppning, t.ex. f/1,4 ger ett kort skärpedjup vilket innebär att bara det man fokuserar på kommer att vara skarpt och allt framför och bakom fokuspunkten kommer vara suddigt.
Perfekt om man tar porträttbilder och vill att bakgrunden ska bli vackert oskarp och mjuk så att subjektet framstår tydligt.
En liten bländaröppning, t.ex. f/16 ger ett stort skärpedjup vilket gör att i stort sett allt i scenen man avbildar kommer att vara skarpt. Perfekt för landskapsbilder där man vill se allt tydligt ända bort till horisonten.

På ett zoomobjektiv måste bländaren kunna ändra sig automatiskt när man zoomar eftersom när brännvidden blir längre måste ljuset ta sig genom ett längre rör in till sensorn och därför måste bländaren bli större för att kunna släppa in lika mycket ljus, eller i alla fall nästan.
Objektiv med stor bländaröppning är i regel dyrare än objektiv med mindre bländaröppning efter som de är svårare att tillverka.
Ett billigare zoom-objektiv 18-55mm har ofta en maximal bländaröppning på f/3,5 vid 18mm (5,14mm) och f/5,6 vid 55mm (9,82mm) vilket innebär att objektivet inte kan släppa in lika mycket ljus och man måste därför använda en längre slutartid vid 55mm än vid 18mm.
Dyrare objektiv kan ofta hålla samma f-tal genom hela zoom-omfånget som t.ex. 70-200mm f/4 vilket innebär att man kan använda samma slutartid vid 200mm som vid 70mm.

Länkar:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bländare

Veckans Apptips #43 - iDof Calc

Veckans Apptips är iDof Calc.


DOF = Depth of Field (Skärpedjup)
Detta är en enkel och användarvänlig app för att räkna ut vilket skärpedjup du kommer att få med en viss kamera, objektiv, inställning och avstånd till motivet.
Skärpedjup innebär att man har bara en del av bilden i skärpa och bakgrunden oskarp. Detta är en av de saker som gör att en bild ser proffsig ut och en app som den här är perfekt för att lära sig hur detta fungerar.



Länkar:
tunes.apple.com/us/app/idof-calc