Tekniktisdag #29 - 5st Prisvärda Canon systemkameror

Visst, man kan skapa fantastiska bilder med i stort sett vilken kamera som helst, eller med sin mobiltelefon, det har diskuterats tidigare här på bloggen. Men om man vill ha full kontroll över de olika parametrar som tillsammans skapar dessa fantastiska bilder eller vill kunna ta bilder under utmanande förhållanden som dåligt ljus och långa avstånd behöver man en systemkamera.
Att det heter systemkamera beror på att man kan byta ut objektivet för den aktuella uppgiften.
Idag finns en rad olika systemkameror och hybridkameror som är mer eller mindre kompakta och har mer eller mindre gemensamt med de små kompaktkamerorna.

Det man ofta gör för att kunna göra kamerorna mindre men ändå behålla fördelen av att kunna byta objektiv är att ta bort spegeln och istället använda en elektronisk sökare som hämtar med en direkt bildfeed från bildsensorn. En av nackdelarna med dessa kameror är att man blottar bildsensorn när man byter objektiv och ingen skyddande spegel finns. Dessa kameror är helt ok om man man inte vill släpa på en "spegelreflexkamera" men de är ofta ganska dyra i förhållande till den prestanda man får.

Jag använder Canon och jag kommer här att jämföra 5st av deras enklare modeller som säljs idag.
Nikon har även de systemkameror av rang men jag skriver inte om dem av den enkla anledningen att jag inte kan något om dem.

Canon 1000D är en lite äldre instegs-systemkamera som inte längre tillverkas men fortfarande säljs. Den kostar idag någonstans mellan 3500-4000kr med ett 18-55mm objektiv.
Kameran har en apsc-sensor med 10mpix, 7st autofokus-punkter, och kan ta 3st bilder/sek.
Ljus/ färgmätningssystemet  är lite äldre och LCD-skärmen på baksidan är lite sämre än i de nyare instegsmodellerna men det är en bra kamera om man bara vill ta ett steg upp från en kompaktkamera.
Pris: ca.3500-4000kr

+ Billig
+ Enkel
- Bara 10mpix
- Ingen videofunktion
- Kan inte fotografera i RAW-format
- Dålig LCD-display
- Liten sökare

Canon 1100D har nu ersatt 1000D i Canons produktionslinje.
Även den har en apsc-sensor men med 12mpix, 9 autofokuspunkter möjlighet till HD-videoinspelning, man kan ta RAW-bilder, 2st/sek (Jpeg 3st/sek) som innehåller mer bilddata om man vill redigera sina bilder mer kreativt. 1100D har fått många nya funktioner jämfört med 1000D och närmar sig 500D/550D men är lite billigare tack vare att man sparat in på lite saker.
Pris: ca.5000kr

+ Billig
+ Många nya funktioner inklusive nyare ljusmätningssystem t.ex.
+ Möjlighet att fotografera i RAW-format
+ Filmning i 720p
- LCD-displayen
- Långsam sekvenstagning
- Liten sökare

Canon 500D
15mpix apsc-sensor, 3,4b/sek, RAW-format, 9st autofokuspunkter,  filminspelning i Full-HD
Pris: ca.5500-6000kr

+ Filminspelning i 1080p
+ 3,4b/sek
+ 15mpix
+ RAW-format
- Lite äldre modell med äldre funktioner
- LCD-displayen
- Liten sökare

Canon 550D
18mpix apsc-sensor, 3,7b/sek,9st autofokuspunkter RAW-format, nytt ljus/färgmätningssystem som bygger på Canon 7D, Full-HD filmning, ny stor LCD-display med över 1milj bildpunkter.
Detta är kameran som jag använder för att den har mycket gemensamt med min drömkamera Canon 7D men kostade när jag köpte den 1/3 av priset. Den har dock vissa nackdelar som man märker om man börjar komma upp på en nivå som fotograf när man ställer krav på sin utrustning.
Denna kamera ligger liksom lite i mellanskiktet mellan instegsmodell och semi-proffs/proffskameror vilket gör att de som köper den för att den är billigare kan komma att sakna vissa funktioner som finns hos dyrare kameror.
Pris: ca.6500-7000kr

+ Har mycket gemensamt med Canon 7D
+18mpix
+ Ny stor, högupplöst LCD-display
+ Nytt ljus/färgmätningssystem
+ Filmning i 1080p
+ RAW-format
+ Sekvenstagning 3,7b/sek
- Sökaren är liten
- Bildskevenstagningen är långsam
- Enkel autofokus
- Ingen display ovanpå

Canon 600D
Man kan kortfattat säga att 600D är en 550D med några extra funktioner.
Bl.a. en utvikbar skärm som är perfekt i svåra vinklar (högt/lågt) eller om man filmar mycket med sin systemkamera. 600D har även inbyggd infraröd kontroll av extern blixt vilket man lånat från den dyrare Canon 7D vilket gör att man inte behöver något extra tillbehör för detta (Canon ST-E2).
Pris: ca 7700kr

Klicka här för att läsa sammanfattningen av Canons dyrare modeller!