Veckans Fotograf #51 - Darelene Hildebrandt

Darlene Hildebrandt är en mycket mångsidig fotograf och lärare från Edmonton, Canada. Darlene reser världen över och leder workshops mm.
För ett par månader sedan tillträdde hon även posten som redaktör för Digital Photography School, en av de ledande siterna för fotoutbildning på nätet.
Hon driver även en mycket bra site under namnet Her View Photography
där hon delar med sig av bilder och massor all tips och annat material.

Länkar: 
http://www.herviewphotography.com
http://digital-photography-school.com

Veckans Värmländska #46 - Svûlten

"Svûlten"
Hungrig

Ordet kommer förstås från "svält/svulten" men uttalas med ett genuint
Värmländskt "û" långt bak i svalget som ligger betydligt närmare ö än u egentligen.

"U hô svûlten jä ä, nu skâ rä â bli gôtt mä aftasvâl"
Oj vad hungrig jag är, nu ska det allt bli gott med kvällsmat

Tekniktisdag #34 - Creative Live

Creative Live är ett ställe i Seattle som drar till sig de absolut främsta i fotoindustrin och kör workshops som man kan anmäla sig till och delta i. Men det bästa av allt är att man sänder sina workshops live via nätet och vem som helst, var som helst i världen kan delta via hemsidan eller via Ustream. Endera passivt eller aktivt genom att logga in och delta med frågor och kommentarer. På hemsidan creativelive.com kan man se ett schema vilka datum man sänder och vilka fotografer och teman man tar upp.

De senaste dagarna har jag kollat in bitar av reprisen från Sue Bryce workshop, en av mina favorit porträtt-fotografer, hon vet verkligen vad hon håller på med. Om man skulle hitta en workshop som man gillar eller som man har missat så kan man även beställa sin egen kopia av den.



Exponeringskompensation?

I moderna kameror sitter en dator kopplad till kamerans ljusmätningssystem som gör sitt bästa för att bedöma hur ljus scenen är och avgöra hur den ska göra exponeringen så bra som möjligt utifrån de inställningar du har gjort. Hur "smart" kameran än är så vet den inte vad du tar en bild av utan försöker bara göra en så bra gissning som möjligt av hur bilden ska vara. För att ta kontroll och hjälpa kameran att göra ett så bra jobb som möjligt kan du använda "Exponeringskompensation".  

På kamerans LCD-skärm och i kanten av sökaren så finns en exponeringsmätare som visar -2 -1 0 +1 +2.
Siffran noll i mitten av skalan står för "normal-exponering" och det är det kameran kommer att sikta på om du inte ställt in något annat. Varje steg kallas "ett stopp" och är oftast indelat i tre steg vilket gör att du verkligen kan finjustera exponeringen. 

Om du använder AV-läget eller TV-läget på en Canon (A- eller S-läget på en Nikon) visas en markör på exponeringsskalan och genom att flytta markören kan du ta kontroll över hur kamerans exponering.
Flyttar du markören till åt vänster till minussidan kommer kameran att exponera bilden mindre än den hade gjort normalt genom t.ex. en kortare slutartid och bilden blir mörkare. 
Flyttar du däremot markören åt vänster så kommer kameran att exponera bildsensorn mer än normalt och bilden blir ljusare. Om du fotograferar i det Manuella läget kommer kameran att visa markören, när du trycker ner avtryckaren till hälften, där exponeringen kommer att hamna med de inställningar av bländare, slutartid och ISO som man valt. Då gör du exponeringskompensationen genom att medvetet låta markören stå på ena eller andra sidan om noll.   

Exponeringskompensation kan du använda för att skapa effekter som t.ex. om du underexponerar bilden blir färgerna fylligare och ibland kanske man vill ge bilden en överexponerad känsla. 
Men exponeringskompensation är framförallt användbart för att kompensera för kamerans tillkortakommanden. Om du tar en bild av t.ex. en svart bil så kan du behöva kompensera exponeringen neråt (kaneske till -1) till så att bilen verkligen blir svart på bilden. Om du fotograferar något som är vitt t.ex. snö behöver du ofta kompensera till ungefär +1 för att snön på bilden verkligen ska bli vit. Detta beror på att kameran eftersträvar ett exponeringsvärde av 18% grå (standardvärde för exponering) vilket gör att den kommer att försöka göra både snön och den svarta bilen 18% grå vilket kanske inte är det man vill. Var bara försiktig så du inte överkompenserar och tappar bildinformation i ljusa och mörka partier, det som brukar kallas för att bilden "bränner ut" eller "sotar igen".


Fotografera med teleobjektiv

Jag älskar att fotografera med teleobjektiv!
Teleobjektiv är objektiv som har en längre brännvidd än vad man brukar kalla normal-objektiv och har en smal bildvinkel, vilket betyder att det bara ser en liten del av scenen/motivet. Vanligtvis brukar objektiv från 70mm räknas till teleobjektiv. Anledningen till att man använder långa objektiv (objektiv med långa brännvidder) är oftast att man vill ha en förstoringseffekt och vill komma "närmare" objektivet men teleobjektiv har andra egenskaper också.


Teleobjektivets egenskaper

  • Har en förstorings effekt som gör att motivet ser ut att vara närmare än det verkligen är.
  • Ger ett kort skärpedjup och en suddig bakgrund tack vare sin långa brännvidd.
  • Mycket liten perspektivförvrängning tack vare smal bildvinkel och få linselement.

Använda teleobjektiv 

  • Använd ett motljusskydd som skyddar frontlinsen mot "ströljus" och regn.
  • Använd ett stativ om du kan, endera en tripod eller en monopod.
    Dels hjälper det dig att hålla upp ett större objektiv och det är också lättare att man får skaknings-oskärpa när man använder långa objektiv jämfört med kortare.
  • Lägg handen ovanpå objektivet när du använder stativ och tryck lätt neråt, det är stadigast.
  • Om du håller objektivet, håll handen under det för att ge stöd och minka skakningar.
  • Använd inbyggd skaknings-reducering,  IS (Canon), VR (Nikon).
    Tänk på att stänga av denna funktion på äldre objektiv-modeller när du använder stativ
  • Använd en slutartid som är högre än brännviddens längd t.ex. 70mm = minst 1/70sek 
    (IS/VR gör att man kan pressa det lite)
  • Använd en liten bländaröppning på nära håll för att få ett tillräckligt stort skärpedjup.