Facebook köper Instagram

Facebook köper Instagram för 1 Billion $

Facebook köpte igår (12/4 2012) företaget Instagram och dess 13st anställda för 1000'000'000$ eller motsvarande ca. 7 miljarder skr och man kan ju fråga sig varför ett företag med en iPhone/Android app är värd så mycket pengar för några som Facebook.


Vad är Instagram?

Instagram är en fotoapp för iPhone som släpptes 6:e oktober 2010 men som sedan 3:e april 2012 även finns för mobiler som använder operativsystemet Android.
Sitt namn har appen fått från de gamla klassiska kamerorna "Instamatic" som lanserades av Kodak på 1960-talet (1963). Appen instagram innehåller en rag olika filter/effekter som ska efterlikna bilder från Instamatic-kamerorna och olika typer av analog film.
Förutom att man kan ta bilder och ge dem en snygg "retrokänsla" med hjälp av olika filter så kan man även dela sina bilder med andra användare av Instagram och se bilder som andra har tagit.
I april 2012 när köpet genomfördes hade Instagram 30miljoner registrerade användarkonton.


Varför är Instagram värt 1miljard $?

Man kan vara ganska säker på att även om appen i sig är bra och teknikerna bakom den är mycket kompetenta så tillför de i sig inte något till Facebook-teamet som är värt den summan.
Det Facebook vinner på att köpa Instagram är framförallt att man får kontroll över en av de största "bilddelningskanalerna" som konkurrerar med Facebook och att man får tillgång till dess användarebas.


Vad kommer detta att innebära?

Det man kan gissa är att länken mellan appen Instagram och Facebook kommer att bli ännu mer utpräglad. Troligen kommer man att kunna nå sitt Instagram-konto via en webbläsare framöver, vilket man inte kunnat göra hittills utan "communityn" Instagram existerar bara i appen.
Att kunna se och visa sina och andras bilder via datorn och en vanlig webbläsare är ett önskemål som länge funnits bland Instagrams användare och kanske kommer man kunna göra detta via en separat site eller som en del av Facebook.
Reklam från Facebooks kunder kommer även det att kunna bli en del av Instagram-användarnas vardag eftersom det så Facebook tjänar sina pengar och man vill nog kunna plocka in lite av det man spenderat. Kom ihåg att för sidor som Facebook är du som användare inte kunden utan tillgången.