Veckans Fotograf #51 - Darelene Hildebrandt

Darlene Hildebrandt är en mycket mångsidig fotograf och lärare från Edmonton, Canada. Darlene reser världen över och leder workshops mm.
För ett par månader sedan tillträdde hon även posten som redaktör för Digital Photography School, en av de ledande siterna för fotoutbildning på nätet.
Hon driver även en mycket bra site under namnet Her View Photography
där hon delar med sig av bilder och massor all tips och annat material.

Länkar: 
http://www.herviewphotography.com
http://digital-photography-school.com

Tekniktisdag #23 - Nya uppdaterade Flickr

Flickr från Yahoo har länge varit den mest använda fotodelningssiten, innan någon ens hört talas om Instagram. De senaste åren har Flickr sjunkit i popularitet och många har flyttat över till andra webbsidor och hittat nya sätt att visa sina bilder på nätet, som t.ex. 500px.com.
Kanske för att man inte uppdaterat sidan för att tillmötesgå användarnas önskemål eller för att det varit en väldigt stor spridning på kvaliteten på bilderna.
För någon vecka sedan gjorde man dock ett rejält ansiktslyft och utseendet på sidan liknar nu 500px i stor utsträckning. Man har även gått ut med att alla användare får 1tb lagringsutrymme för sina bilder. Stor skillnad från de 200 bilder man kunde ha tidigare på ett gratiskonto.
Jag tror att de räknar ganska kallt med att i stort sett ingen kommer att utnyttja lagringen fullt ut och jag tvivlar på att de i själva verket har kapacitet för om alla Flicker-användare plötsligt skulle ladda upp en terabite med bilder var. Men det kommer ju inte att hända.

Jag är inte helt överlycklig över det nya utseendet.
Man har inte lyckats få den stilrena layout som 500px har utan känns ganska rörigt och trångt.
Om man dessutom har ett gratiskonto så störs man av de riktigt fula annonser som ligger och blinkar på sidan. Något som också fått mycket uppmärksamhet förutom det generösa erbjudandet om 1tb lagring för alla och 49$/år för att slippa reklamen är att om man vill ha 2tb så kostar det 499$/år.
Hur tänkte de med den prissättningen?

Ingen fullträff men ändå ett fall framåt för Flickr och vem vet, det kanske bara är början på Flickrs återkomst!

Länk:
flickr.com


Tekniktisdag #49 - Apertureexpert.com

Aperture är ett av de mest använda programmen bland fotografer, näst efter Photoshop och Lightroom.
Vilket kan betyda att det är det mest använda bildbehandlings-programmet som inte tillverkas av Adobe.
Att det bra finns för Mac begränsar förstås målgruppen men här är i alla fall ett webbtips till för alla Aperture-användare.

Aperture Expert är en hemsida med ovärderliga tips och info om alla de senaste uppdateringarna i Aperture. Om du vill veta om en specifik kamera stöds eller om du bara vill ha tips för att göra något specifikt i programmet och mycket mer.Läs mer om Aperture 3.3 här!

Länkar:
http://www.apertureexpert.com
http://martinhugne.blogspot.se/2012/06/tekniktisdag-25-uppdatering-aperture-33.html

Tekniktidag #45 - Squarespace

Jag har länge tänkt att jag skulle vilja starta en egen portfolio-hemsida där jag skulle kunna lägga upp gallerier med bilder i olika kategorier för att kunna länka och hänvisa till.
En av leverantörerna som jag har tittat på är Squarespace.
De erbjuder en helhetslösning när det gäller att skapa hemsidor med så väl domännamn, hosting osv. och har dessutom ett mycket användarvänligt webbverktyg med snygga mallar och ett drag-and-drop system som göra att man enkelt kan anpassa sin hemsida och göra den unik utan att behöva kunna skriva html-kod. Squarespeace uppdaterade nyligen sin webbtjänst till html5 och anpassar bl.a. nu din sida automatiskt till den enhet som besökaren använder.

Otroligt viktigt idag när man använder så många olika enheter för att surfa och ingen har tålamod att vänta på en dåligt konstruerad hemsida.

En fördel med internet är att det har gjort marknaden mer jämnlik och man kan som egenföretagare eller med annan mindre verksamhet konkurrera med större aktörer genom att ha en konkurrenskraftig hemsida och Squarespace tror jag kan vara en bra väg dit.

Man brukar ju säga att: 
"Du är inte bättre än ditt senaste gig" 

Men man skulle också kunna säga att: 
"Du är inte bättre än din hemsida"