Veckans Fototips - 10st tips för Panorama

Om man gillar att ta landskapsbilder är en viktig teknik att ha i ryggsäcken Panorama.
En panoramabild innebär att man tar flera bilder som man sedan fogar samman för att skapa en stor bild som visar mer av det man har framför sig och vill avbilda. Även om du bara fotograferar med din mobiltelefon kan du ta snygga panoramabilder med t.ex. appar som "Auto Stitch" för iPhone och få riktigt bra resultat. En väldigt bra teknik om du önskar att du hade ett vidare objektiv på din telefon och kunde klämma in lite mer i bilden eller kunna gå lite närmare men ändå få med hela motivet.
Här är 10st tips att tänka på för att få bra panoramabilder oavsett vad du tar bilder med:

1. Ta bilderna i vertikal/porträtt-format!
För att få panoramabilder med så mycket bildinformation som möjligt så är det bäst att ta bilder i vertikal/porträtt-format. Detta gör att man i slutänden får en större bild (fler megapixlar) och ett format på bilden som är mer användbart. När man sätter ihop bilderna behöver man ofta beskära en del i över och underkant så det är bra att ha lite extra att ta av.
Sä här kan bilderna man skapar panoramat av se ut.
2. Överlappa bilderna med minst en tredjedel.
För att programmet som man ska skapa panoramabilden i ska kunna göra ett bra jobb med att sammanfoga bilderna så behöver de överlappa varandra. Att överlappa med ca. 1/3 (30%) brukar vara lagom. Man kan gärna överlappa mer men inte mindre för då kan man få skarvar i panoramat som programmet inte klarar av att matcha ihop.

3. Testa att ta panoramabilder med långa objektiv.
Om man tar bilder med långa objektiv (Teleobjektiv) och sedan sätter ihop dem till en panoramabild kan man få bilder med ett helt nytt perspektiv som inte hade varit möjliga på något annat sätt.
Detta kan också vara ett bra trick om man har ett långt objektiv (t.ex. 70-200mm) på sin kamera och inte har tid att byta men ändå behöver fånga ett lite vidare perspektiv. Dessutom får man en större bildfil som ger större frihet att beskära i efterhand. Om du inte har ett teleobjektiv kan du testa detta genom att zooma in det objektiv du har så mycket det går.

4. Tar du många bilder på frihand, ta några i taget.
Om du tar bilder handhållet så är en bra grundregel att man tar 3 bilder åt gången.
Man riktar kameran ditåt man vill börja att ta sin panoramaserie. Tar 3st bilder i följd genom att rotera kroppen, utan att flytta fötterna. Sedan vrider man fötterna så att man står rakt igen där man tog sista bilden och fortsätter så tills man har fått alla bilder man behöver. Detta gör att man roterar kameran mer runt sin egen axel och inte för mycket i en halvcirkel vilket kan gör att man förlorar bilddata i över och underkant av panoramat.

5. Se till att du roterar kameran runt sin egen axel.
För att man inte sa få konstiga, svängda över och underkanter på panoramabilden där det saknas bildinformation är det viktigt att man roterar kameran runt sin gene axel. Om man gillar att använda stativ när man tar sina panoramabilder kan det vara bra att invertera i ett L-fäste (L-bracket) var aen bra investering för att kunna montera kameran rakt ovanpå stativet även i vertikalt läge.
Manfrotto L-bracket
6. Se till att du kan rotera stativhuvudet separat.
Idag är programmen för att skapa panoramabilder så bra att de klarar av att sammanfoga bilderna även en de inte passar perfekt men det är aldrig fel att använda ett stativ. Det finns så kallade "panorama-huvuden" till fotostativ (det man skulle kunna kalla det traditionella standradhuvudet ofta med en lång spak på) men man kan även ta panorama men ett fotostativ med kulledshuvud. Det viktiga är att man har en separat skruv som man kan lossa för att rotera enbart stativhuvudet utan att man släpper på kulledens position. Många stativhuvud har även gradbeteckningar runt om som kan vara till hjälp för att se till att man roterar lagom mycket. För dem som vill ta riktigt stora panoramabilder med hundratals bilder (så kallade "Gigapans") finns även motordrivna, automatiska stativhuvuden där man ställer in hur mycket kameran ska vridas mellan bilderna och så gör den jobbet själv.

7. Se till att du håller kameran på samma höjd.
För att man ska få bilder som passar ihop så bra som möjligt och att över- och underkanten på panoramabilden blir så bra som möjligt är det viktigt att kameran är på samma höjd när man tar hela bildserien.

8. Se till att exponeringen inte ändras mellan bilderna du ska använda.
För att man inte ska få en panoramabild där ena sidan är mörkare än den andra eller där man får mörka/ljusa band över bilden är det bra om man försöker att hålla exponeringen så lika som möjligt i alla bilderna man ska använda. Detta är enklast att göra om man använder manuell exponerings inställning (M-läget). Detta blir extra tydligt om man t.ex. tar bilder av en solnedgång där vissa delar av bilden är mycket ljusare än andra. Hitta ett medelvärde och ställ in en så bra exponering om möjligt och håll dig till den. En grundregel är att exponera efter de ljusaste partierna men är skillnaden för stor mellan ljus och mörker få man använda HDR-teknik för att fånga hela spektrat.

9. Ta bilder i flera rader.
När man tänker på panoramabilder tänker man oftast på flera bilder som är sammanfogade bredvid varandra men glöm inte att man även kan ta panoramabilder i flera rader/lager.
När man har tagit bilderna som behövs horisontellt så vinklar man kameran upp eller ner och tar ännu en rad (eller flera) så får man en riktigt stor bildfil i ett användbart format.
OBS! Tänk på att du måste även överlappa raderna med minst 1/3 för att kunna sammanfoga dem.  

10. Använd ett bra program för att sätta ihop din panoramabild.
På senare tid har som sagt programmen för att skapa perfekta panoramabilder blivit allt bättre.
Än så länge finns inte den här funktionen i program som Aperture eller Lightroom men däremot i Photoshop och Photoshop Elements. Dessa räcker bra för vanliga panoramabilder, men om man ska ta väldigt stora panoramabilder (Gigapans) med många hundra bilder i många lager/rader kan man behöva något mer specialiserat som t.ex. AutoPano Pro eller AutoPano Giga .
OBS! Tar du bilder med din smartphone så sätter du förmodligen ihop din panoramabild i appen du använder men tänk på att du ställer in den rätt så att bildstorlek exponering mm blir som du tänkt dig.