RAW eller JPEG?

JPEG är ett begrepp som de flesta är bekanta med och vet att det har något med bilder att göra. JPEG står för "Joint Photographic Experts Group" och är ett filformat som är standard idag och används överallt, inte minst på webben. Om man har rotat runt lite grann i inställningarna på sin kamera eller kanske pratat med andra som fotograferar så har man säkert hört att det finns något som heter RAW. På i stort sett alla kameror kan man ställa in vilken storlek och kvalitet man vill spara sina bilder i och på samma ställe kan man på många kameror ställa in att man vill lagra filerna i RAW-format. Till skillnad från JPEG så finns det ingen internationell standard för RAW så det är egentligen inte ett bildformat utan flera.


Olika kameratillverkare har sina egna RAW-format och till och med olika kameramodeller har olika kodningar vilket kan innebära problem om programvaran som man använder för redigering inte stöder din kamera. RAW innebär att kameran inte komprimerar den bilddata som kommer från bildsensorn utan lagrar den i stort sett oförändrad till skillnad från JPEG-filer där bilden processas (skärpa och kontrast bl.a.) och en stor del av informationen kastas bort innan bilden sparas. Detta är bra om man inte vill eller har tid att redigera bilderna utan vill använda dem som de är rakt ur kameran men vill man redigera sina bilder för att göra det bästa av dem så finns det klara fördelar med RAW.

1. RAW-filer innehåller som sagt mycket mer information än en JPEG-fil och tar upp ungefär fem gånger så stor plats så man behöver ha snabba, stora minneskort för att hantera filerna men att ha all den informationen bevarad innebär att man har betydligt mer att jobba med när man sedan ska redigera bilderna och du kan göra betydligt mer med dem innan man tappar i bildkvalitet.

2. I RAW-bilder så finns information bevarad i skuggor och högdagrar som tillsynes verkar utbrända eller igensotade så man kan ofta öka det dynamiska omfånget i bilden. Försöker man att göra detta med en JPEG-fil så kommer datorn att fylla i utbrända partier med 18% grått och skuggpartierna kommer att bli rejält korniga.
  
3. Vitbalans-inställningarna i dagens kameror är mycket bra och lyckas oftast göra ett bra jobb med att få färgerna rätt i dina bilder men inte alltid och det blir sällan helt perfekt.
Därför måste man nästan alltid göra justeringar av vitbalansen i bilderna i efterhand.
Om man gör detta med en JPEG-fil så kommer datorn att lägga på ett färgfilter för att försöka efterlikna en korrekt vitbalans. Men om man gör det i en RAW-fil så justerar man vitbalansen på djupet och det är ingen skillnad att göra det i datorn mot om man hade fått det helt perfekt direkt i kameran.

Jag fotograferar alltid i RAW-format och konverterar bilderna för webb eller arkivering senare eftersom  RAW inte kan användas på nätet och man kan inte vara säker på att man kommer att kunna öppna mina CR2-filer i all evighet.

Arkivering av dina bilder

Vad gör jag egentligen med bilderna
när jag fört över dem till datorn? 
En av de viktigaste (och jobbigaste) sakerna att tänka på när man fotograferar digitalt är hanteringen av alla bildfiler. För någon vecka sedan arkiverade jag mina bilder från andra halvåret 2011 så jag tänkte att jag skulle dela med mig lite av hur jag hanterar min ström av bildfiler. Här finns inga rätta svar utan alla behöver hitta ett arbetsflöde som passar, men några grundregler finns det. Jag använder Aperture men det fungerar på liknande sätt i t.ex. iPhoto eller Lightroom.

Jag fotograferar nästan uteslutande RAW-filer med min Canon 550D (18Mpix) för att få ett så stor mängd information i mina bildfiler som möjligt så de brukar ligga på ca.20-25MB. 

När jag för över bilderna till datorn: använder jag Aperture 3 som är fantastiskt bra på att hantera och konvertera RAW-filer. Aperture kan man välja var man vill att bilderna ska sparas, endera i en vanlig mapp på datorn eller i ett Aperture-bibliotek. Jag brukar spara bilderna i Aperture-biblioteket på datorns interna hårddisk, detta för att jag vill kunna ha med mig datorn överallt och enkelt kunna jobba med mina bilder var jag än är. Många sparar sina bilder på en extern hårdisk istället men det blir för omständigt tycker jag. Att jag sparar bilderna i Aperture-biblioteket istället för att låta programmet referera till en mapp beror dels på att jag bara fotograferar som en hobby och det är den färdiga, redigerade bilden som jag är intresserad av att spara i slutänden, inte originalfilerna.

Sedan redigerar jag bilderna och fixar det som behövs, exponering, färgkorrigering, lägger till nyckelord så att jag lätt kan hitta bilderna när jag behöver dem mm.
Om jag gör större förändringar i en bild, gör den svartvit, lägger på vinjettering eller andra effekter så brukar jag kopiera bilden och jobba med kopian så att jag alltid har ett original kvar.
Detta är enkelt i Aperture, man bara duplicerar bilden (alt+v) så skapas en virtuell kopia från samma master-fil vilket inte tar nästan något extra lagringsutrymme.

Med jämna mellanrum säkerhetskopierar jag datorn: och eftersom jag använder Mac gör jag det snabbt och enkelt via "Time Machine" som säkerhetskopierar så fort jag kopplar in den externa hårddisken jag använder för detta och i och med det även Aperture-biblioteket.

En gång i halvåret arkiverar jag mitt bildbibliotek: och exporterar då alla mina RAW-filer från Aperture-biblioteket som JPEG-filer och sparar dem i en särskild mapp på extern hårddisk och undermappar för vecka/fototillfälle. Detta gör programmet automatiskt så jag behöver bara tala om vilka bilder det gäller och var de ska så gör det resten. Sedan kopierar jag de exporterade filerna från en extern hårddisk till en annan så att jag har dem på två ställen. Jag har valt att inte spara bilderna RAW-kopiorna av bilderna av två anledningar: 1. De tar för stor plats och 2. Jag går mycket sällan tillbaka och redigerar gamla bilder igen. När man konverterar bilderna till JPEG kastas 4/5 av bildinformationen bort men bilderna tar å andra sidan 1/5 så stor plats.

Jag har även skapat ett särskilt Aperture-bibliotek som jag sparat på den externa hårddisken och som refererar till de olika mapparna ända tillbaka till 2002 för att jag enkelt ska kunna hitta bilder.

Det var det hela. 
Hoppas att något av det kan vara till nytta. 

Det jag skulle kunna tänka mig att ändra på är att kanske spara bilderna i separata mappar när jag importerar dem som jag sedan låter Aperture referera till för att enklare kunna säkerhetskopiera dem direkt när jag importerar dem till datorn för att alltid se till att ha en backup. 
Man skulle även kunna tänka sig att man exporterar delar av Aperture-biblioteket för backup men om man skulle byta redigeringsprogram är filerna "låsta" i Aperturebiblioteket och måste plockas ut därifrån.