Tekniktisdag #37 - iPhone 5S

Ikväll hade Apple sitt sedvanliga höst-event och det innehöll inte direkt några överraskningar eftersom alla nyheter redan läckt ut i förväg till skillnad från hur det var när Steve Jobs stod vid rodret och det faktiskt var spännande att följa öppningsföredraget.
Man lanserade 2st nya iPhone-modeller. Dels den nya iPhone 5S och dessutom iPhone 5c som är en färgglad billigare modell framförallt tänkt för utvecklingsmarknader.

Några intressanta nyheter i den nya 5S är inbyggd fingeravtryckssensor i Hem-knappen, en ny kamera med större bländaröppning (f/2.2), 15% större bildsensor, sekvenstagning och en bättre blixt som anpassar sig till det befintliga ljuset vilket kommer att förbättra möjligheterna till att ta bilder i svagt ljus betydligt. Det som driver den nya telefonen är den nya 64bit A7 processorn och dessutom en separat M7 rörelseprocessor.

Storlek, skärmen mm är den samma och iPhone 5S kommer att finnas tillgänglig i Svart-, Guld- och Silver-färgad aluminium.

Men kanske mer intressant är det nya operativsystemet iOS 7 som man kommer kunna installera även på äldre iOS-enheter och innehåller stora förbättringar i hur kamera-appen fungerar.
Bl.a. så kan man snabbt "swipea" melllan kamerans olika funktioner.
Kamerarullen har fått ett lyft och är betydligt mer organiserad än tidigare p.g.a. att bilder lagras i grupper/händelser.

Datum
iOS7 släpps över hela världen 18/9
iPhone 5S 20/9 i USA och i resten av världen under slutet av året men inga datum har släppts.
Förmodligen för att man inte vet om produktionen kommer att kunna möta efterfrågan.

Länk
http://www.apple.com/apple-events/september-2013/
http://www.apple.com


Fototips #33 - Komplementfärger

En färgcirkel består av alla de färger man kan få fram genom att blanda grundfärgerna gul, röd och blå.
Grundfärgerna finns på varsin tredjedel av cirkeln och mellan dem finns färgerna man får om man blandar dem.
Men förutom det så fungerar cirkeln så att på motsatt sida av cirkeln hittar man komplementfärger, alltså färger som passar bra ihop med varandra och ger ett resultat som uppfattas som tilltalande när de kombineras. Detta kan man se i naturen, bl.a. på blommor som viol och iris. Det är en av anledningarna till att t.ex. höstgula träd mot blå himmel är populära eller att röd och grön är populära julfärger. Det här kan man använda för att komponerar bilder när man fotograferar, endera genom att man använder kompletterande färger när man väljer rekvisita eller att man letar efter kompletterande färger när man fotograferar landskap.


Svartvita skogsbilder #44

Jag tog en promenad i skogen igår kväll.
Det är så lugnt och fridfullt i skogen när det skymmer.
Jag gillar verkligen svartvita bilder och gråmulna höstkvällar 
inbjuder särskilt till att ta svartvita bilder tycker jag.
Jag har även experimenterat lite med olika digitala färgfilter 
för att få olika effekter i bilderna.
T.ex. har jag använt ett blått filter för att göra himmelen vit i siluettbilderna med träden.