Fototips #33 - Komplementfärger

En färgcirkel består av alla de färger man kan få fram genom att blanda grundfärgerna gul, röd och blå.
Grundfärgerna finns på varsin tredjedel av cirkeln och mellan dem finns färgerna man får om man blandar dem.
Men förutom det så fungerar cirkeln så att på motsatt sida av cirkeln hittar man komplementfärger, alltså färger som passar bra ihop med varandra och ger ett resultat som uppfattas som tilltalande när de kombineras. Detta kan man se i naturen, bl.a. på blommor som viol och iris. Det är en av anledningarna till att t.ex. höstgula träd mot blå himmel är populära eller att röd och grön är populära julfärger. Det här kan man använda för att komponerar bilder när man fotograferar, endera genom att man använder kompletterande färger när man väljer rekvisita eller att man letar efter kompletterande färger när man fotograferar landskap.


Hur färger används för att förmedla känslor

Olika färger förmedlar olika saker och det kan man använda för att uttrycka olika saker och skapa en viss känsla i sina bilder.
Man kan t.ex. använda en viss färg som accent i en bild eller det kan på verka valet av kläder inför en fotosession beroende på vilket intryck som den du fotograferar vill ge i bilden.
Hur vi reagerar på färger är ibland kulturellt betingat och något som växt fram genom århundaden medan det i andra fall kan handla om nedärvda naturliga orsaker till att man reagerar på ett visst sätt på en färg. I olika kulturer tolkar man färger på olika sätt men i den "värsterländska" kulturen används och tolkas och reagerar känslomässigt på färger så här.


Gul: Nyfikenhet, används ofta av företag som är lite "underdog" på en marknad som t.ex. Nikon på kameramarknaden eller Preem.

Orange: Vänlig/Värme, används t.ex. av Blogger och andra företag som vill "vara din vän" på ett eller annat sätt och visa på samhörighet. Swedbank och de mer lokala Sparbankerna är exempel på detta och Westra Wermalnds Sparbank med sitt motto 
"Vi tänker som du" bekräftar teorin ytterligare.
Sitt ursprung har detta troligen i eldens orangea färg som under så många tusen år betytt trygghet och hemtrevnad för människan.

Röd: Djärv/Kraftfull, används av Canon, Coca Cola och RedBull.
Helt klart den mest kraftfulla och mest känsloladdade färgen och därför den färg som får symbolisera starka känslor som kärlek.   

Lila: Eftertänksamhet. Detta kommer från kyrkan och dess lityrgiska färger och används t.ex. på prästens "stola", det långa band som bärs runt nacken på mässklädseln.
Lila är eftertänksamhetens och botgöringens färg och används under fasta och advent.

Blå: Pålitlig. Många banker använder blått i sina logos men även andra företag som vill visa att de är pålitliga, stabila och trygga. Traditionellt i konsten när det gäller porträtt används färgen för att visa på status och rikedom eftersom blåa textiler var svåra och dyra att framställa. En av anledningarna till att blått tillsammans med rött varit kungliga färger.

Grön: Naturlig/Stillsam. Ögat slappnar av när man tittar på grönt så det är kanske en av anledningarna till att man känner sig lugn när man går på skogspromenader t.ex.
Att ta en promenad i parken är avkopplande för stressade stadsmänniskor och man målar gärna väggarna gröna på t.ex. inomhusarenor för skytte där man anstränger blicken och behöver kunna vila ögonen ibland. Företag använder ofta färgen för att ge signaler om att de är naturnära och miljövänliga.

Grå: Balanserad/Neutral. Avsaknaden av färg gör att man ger ett sobert intryck utan att vara för påträngande. Likheten med silver kan också visa på kvalitet.

Svart: Tuff/Hård/Stilfull. Svart är en komplex "ickefärg" som kan uttrycka mycket. 
Man kan med en svart bild ge associationer till mörker och bygga en image som är tuff och hård. 
Man kan även förmedla klassisk stilfullhet då ofta med en blank svart som för tankarna till svarta limousiner, vackra flyglar osv.

Vit: Glädje/Oskuldfull/Godhet. Vitt används i de flesta kulturer för att beskriva godhet och renhet. Brudklänningar, prästers mässkläder, kyrkor osv. 

Rosa: Barnslig/ Tjejig.
Beroende på vilken rosa nyans man väljer så kan man uttrycka olika saker. En "babyrosa" nyans kan förmedla barnslig oskuldsfullhet medan en skarpare rosa kan uppfattas tuffare och mer punkigt. Ofta används dock rosa i marknadsföring och på andra sätt för att ge en kvinnlig prägel, på gott och ont. 
Det är sällan man ser produkter som marknadsförs till män i rosa förpackningar.