Bildbehandling av Motljusporträtt - Öron

Att ta porträttbilder i motljus kan vara mycket effektfullt och har varit väldigt "inne" under några år. Genom att ha solen bakom motivet kan man skapa en vacker kontur, en så kallad "rimlight". Det som kan bli ett problem när man göra detta vilket får den man fotograferar att se lite rolig ut är att öronen är relativt transparenta och ser nästan självlysande ut när solen lyser genom dem. Det finns inte så mycket man kan göra åt detta när man tar bilden så det måste man korrigera i efterhand.

Använd Color Adjustment (färgkorrigering) i ditt bildbehandlingsprogram och välj den färg som öronen har. I exempelbilden så lyser det varma kvällsljuset genom öronen och gör dem gula så därför väljer jag det gula färgspektrat.
Använd "Luminance"-reglaget och justera ner det tills öron inte längre lyser.
Pensla sedan in justeringen med ett "ari-brush" verktyg (Aperture/Lightroom) eller skapa en lagermask (Photoshop) så att justeringen endast påverkar bilden precis där det behövs.

Veckans Fototips: RAW-behandling

Att låta bilderna man tar sparas i RAW-format har många fördelar.
Framförallt så sparar man mer information i varje bild som göra att man har mer att jobba med efteråt i det digitala mörkrummet.
Bl.a. väntar man med att göra flera saker som  kameran annars gör automatiskt och man kan ta full kontroll över vad som händer med sina bilder. För att kunna arbeta med bilderna efteråt så behöver man en "RAW-konverterare" som finns inbyggt såväl Photoshop/ Lightsroom (Adobe Camera Raw) och Aperture.
Ju mer av sin bildbehandling man gör i konverteringsfasen desto bättre är det för att få en bra bildkvalitet i slutändan.
T.ex. kan man reducera brus i bilden utan att bilden blir suddig vilket den kan blir av brusreducering man lägger "ovanpå" bilden.
Så ta kontroll över din RAW-konvertering och utnyttja den fullt ut!

Tekniktisdag #18 - Nik Collection

För ett tag sedan köpte Google upp ett företag som heter Nik Software som tillverkar bildbehandlings program. Mest kända är kanske Nik Color Efex Pro och appen Snapseed.
Varför Google valde att göra det här uppköpet har diskuterats och debatterats bland fotografer världen över och många har varit oroliga för att man ska sluta att utveckla Nik's produkter som uppskattas och används av väldigt många.
Men så verkar inte vara fallet och Google har istället gjort Nik's produkter mer tillgängliga än tidigare genom att sänka priset rejält.
Man kan nu köpa Nik's alla program-plugins för Photoshop/Lightroom/Aperture för bara 149$ vilket är betydligt mindre än tidigare.


Länk: http://www.niksoftware.com/nikcollection/usa/index.php?view=intro%2Fmain.shtml

Tekniktisdag #49 - Apertureexpert.com

Aperture är ett av de mest använda programmen bland fotografer, näst efter Photoshop och Lightroom.
Vilket kan betyda att det är det mest använda bildbehandlings-programmet som inte tillverkas av Adobe.
Att det bra finns för Mac begränsar förstås målgruppen men här är i alla fall ett webbtips till för alla Aperture-användare.

Aperture Expert är en hemsida med ovärderliga tips och info om alla de senaste uppdateringarna i Aperture. Om du vill veta om en specifik kamera stöds eller om du bara vill ha tips för att göra något specifikt i programmet och mycket mer.Läs mer om Aperture 3.3 här!

Länkar:
http://www.apertureexpert.com
http://martinhugne.blogspot.se/2012/06/tekniktisdag-25-uppdatering-aperture-33.html