Fototips: Tänk på bakgrunden


Bakgrunden i en bild kan göra eller förstöra bilden så tänk på hur bakgrunden ser ut innan du trycker ner slutarknappen. Här kommer några tips för bättre bakgrunder när du tar porträttbilder.
  1. Kolla så att det inte "sticker ut" något bakom det/den du fotograferar.När vi ser världen omkring oss så gör vi det i 3D vilket gör att för oss är det inga problem för våra hjärnor att separera bakgrunden från det vi tittar på. Men när vi fotograferar så gör vi en tvådimensionell tolkning av det vi ser och när man ser något i 2D i ett foto så kan det se ut som att grenar på träd som finns bakom de som fotograferats växer ut ur huvudet på dem.
  2. Ställ inte den du ska fotografera för nära bakgrunden.Genom att ha lite avstånd mellan motivet och bakgrunden får man dels lite separation dem emellan och det gör att bakgrunden inte blir lika mycket i fokus som motivet och eventuella störande element blir inte lika framträdande.
    Om du fotograferar med blixt så slipper man också att skuggan från motivet faller på bakgrunden om man har lite avstånd mellan dem.
  3. Göm eventuella störande saker bakom motivet.Om det är något i bakgrunden som du inte vill ha med i bilden kan man alltid försöka gömma det bakom motivet.
  4. Använd gärna ett kort skärpedjup för att göra bakgrunden så suddig som möjligt.
    Ett objektiv med stor bländaröppning och lång brännvidd ger ett kort skärpedjup, dvs. att bara en liten del av det du avbildar blir skarpt. Genom att göra bakgrunden suddig så kan det ta bort mycket skräp som man inte vill ha i bilden och man får en "lugn" bakgrund som gör att motivet framträder tydligt.
  5. Använd blixt
    När man fotograferar finns det några saker man kan jobba med som gör att betraktarens bild dras till det man vill att de ska se och de främsta bland dem är ljus och skärpa.
    Genom att bara belysa det man vill ska vara huvudfokus och göra det till det ljusaste i bilden så kan man gömma det som finns runt omkring genom att låta det falla i skugga.
  6. Snäv avbildningsvinkelGenom att använda ett teleobjektiv, eller zooma in så mycket det går på det objektiv du har kan man få en mycket snäv avbildningsvinkel vilket betyder att kameran bara avbildar en liten procent, eller några få grader av miljön omkring dig så genom att bara flytta sig något steg åt ena eller andra hållet så kan man förändra bakgrunden helt.
  7. Använd kompressionen
    En annan fördel med att använda långa brännvidder är att man får en kompression i bilden som gör att det som finns i bakgrunden verkar större eller närmare motivet en det egentligen är. Detta kan man med fördel använda för att slippa "plottriga" bakgrunder.
  8. Motljus
    Genom att ta bilder i motljus och exponera efter motivet kan man använda ljuset för att överexponera bakgrunden så störande element döljs.
  9. Använd miljön för att berätta något om motivetOm man inte kan eller vill "utplåna" bakgrunden så kan man använda bakgrunden/miljön för att säga något om motivet eller händelsen då bilden togs.
  10. Testa vidvinkelobjektiv
    Ett vidvinkelobjektv ger effekten av att det som är långt från kameran ser litet ut.
    Detta kan ge effektfulla bilder där motivet står ut mot den minimerade bakgrunden.
    Var försiktig med var du placerar motivet bara för att undvika optiska förvrängningar som kan göra att det får onaturliga former. Inte för nära och inte för långt ut mot kanten av bilden är bra ett bra tips.

Fototips: "Think inside the box"

Det här tipset har kag lånat från min stora idol Joe McNally. Man hör ofta uttrycket att man ska tänka "outside the box" och ibland är det bra att göra det för att inte fastna i gamla hjulspår.
Men när det gäller fotografering så är det lätt att man fastnar i allt man skulle kunna göra om man bara hade det eller andra.
Därför kan ett bra råd vara att tänka i "inside the box" och göra det mesta av det man faktiskt har i sin kameraväsa.

"Think inside your bag"

Fototips: Ha bilden klar för dig

För att nå det resultat man vill ha så är det viktigt att veta vad man vill. Se till att ha en klar och tydlig bild i huvudet av vad du vill uppnå där du tar med allt från bakgrund, motiv, vinkel brännvidd, bländare och slutartid. Särskilt viktigt när man ska fotografera porträtt och ska förmedla sina idéer till den man fotograferar på ett snabbt och konkret sätt.

Fototips: Fotografera konserter med blixt

Jag fick en fråga via bloggen från en tjej som hade fått i uppdrag att fotografera en konsert och undrade på om hur man kan använda blixt och ändå fånga det färgrika scenljuset i bilderna och samtidigt inte få ett för skarpt blixtljus. 
Jag använder sällan blixt när jag fotograferar konserter om inte scenen är dåligt ljussatt så ljuset inte faller där jag vill ha det men jag tänkte att jag skulle dela vad jag svarade henne i alla fall.




Vilken kamera bör man välja?
För att kunna fotografera när det är mörkt som det ofta är på konserter bör man använda en kamera med fullformat-sensor som t.ex. Canon 5D Mark III eller Nikon D600 Dessa kameror har betydligt bättre prestanda och ger bättre bildkvalitet i sådana förhållanden jämfört med kameror med mindre sensor som APS-C eller Micro 4/3. 

Balansera blixten med det befintliga ljuset  
För att fånga det färgrika ljuset från scenbelysningen behöver man balansera det med blixtljuset från kameran och det gör man genom att använda en relativt lång slutartid och en relativt hög ISO-inställning som reglerar kamerans ljuskänslighet. 
Tack vare att blixten fryser rörelsen hos den man fotograferar så kan man låta slutaren vara öppen längre än man annars skulle ha kunnat göra.

Använd AV-läget/A-läget (bländarprioritet) och ställer in ISO-värdet beroende på hur starkt scenljuset är och hur mycket brus man kan leva med i bilderna.
Om man fotograferar med kamerans "Autoläge" när man använder blixt kommer kameran att använda blixten som huvudljuskälla och ställa in en för snabb slutartid vilket gör att allt blir mörkt förutom det som blixten belyser. 
I A-läget kommer kameran automatiskt att använda blixten som "fill flash" och ställa in slutartiden så att du får med det befintliga ljuset.
Scenbelysning skiftar ofta snabbt i färg, riktning och styrka och därför är A-läget bättre än manuell exponering eftersom kameran då automatiskt korrigerar slutartiden efter det befintliga ljuset för ögonblicket. 

Mjuka upp blixtljuset
Det vanligaste tricket för att undvika "blixt-effekten" är att man vrider blixthuvudet så att man studsar ljuset not en ljus vägg eller ett tak men det går sällan att göra i konsertlokaler.
För att komma runt det kan ett sätt vara att rikta blixthuvudet rakt upp och sätta en vit pappbit, lika bred som blixten, som sticker upp ca. 10cm på baksidan av den som ett så kallat "bounce card" som reflekterar bara en del av ljuset framåt mot motivet.
Om inte detta fungerar är nog enda alternativet att rikta blixten rakt mot motivet men då kan man gärna skruva ner blixtstyrkan med hjälp av blixt-exponeringskompensationen till -1 för att dämpa "blixt-effekten".
 
Bonus
Tänk också på att försöka komma så nära scenen som möjligt, annars kommer du inte ha någon användning av blixten eftersom ljuset från den har en begränsad räckvidd.

Några konsertbilder:

Fototips: If you snooze...you lose

"If you snooze, you lose" är ett gammalt och beprövat uttryck men det är otroligt träffande när det gäller fotografering.
Särskilt när det inte är så bra väder, vinter, kallt, mörkt och blött då är det lätt att bli bekväm och stanna i sängen eller soffan.
Men det vackraste ljuset och de bästa bilderna finns inte mitt på dagen och när du kanske har lust att gå ut och fota och det är vetskapen om att bilderna finns där ute som måste få dig att packa ner kameran och gå ut på jakt efter dem!