Workflow steg för steg - Photomatix Pro

Tidigare har jag pratat om hur man tar HDR-bilder.
Missade du dessa inlägg, klicka på länkarna nedan för att läsa ikapp.

Vad är HDR?
7st ovärderliga HDR-fototips
Photomatix Pro

När man tagit bilderna man vill använda för att skapa sin HDR-bild och laddat över dem till datorn är det dags att börja.

1. Öppna Photomatix Pro och klicka på "Load Bracketed Photos" i kontrollpanelen.Leta upp mappen där  du sparat dina bilder, markera dem och klicka på "Load".
2. När du laddat in bilderna i Photomatix får du upp ett fönster där du kan göra en rad olika val. 
På bilden nedan ser du valen jag brukar använda vanligtvis. Jag välja att brusreduktionen bara görs på den blandade bilden och inte på de individuella bilderna, bara för att det sparar tid och jag kan reducera bruset manuellt senare om det skulle behövas. När det gäller vitbalansen kan man experimentera lite med olika alternativ för att då en varmare eller kallare känsla i bilderna. Väljer man "Auto" så kommer programmet att göra ett ganska bra jobb med att justera vitbalansen för att få ett naturligt resultat.
Om man ställt in vitbalansen manuellt efter de aktuella förutsättningarna  på kameran när man tog bilderna kan man välja att Photomatix använder den vitbalans som finns lagrad i bildernas metadata.
Klicka sedan på "Process".
                                                 
3. Du får upp ett fönster bär du kan manuellt tala om för programmet vilka delar av bilden som har "gosting". Markera en ring runt området där man fått goasting och högerklicka i markeringen för att bekräfta.  Klicka sedan på OK och programmet kommer att reducera goastingen. Denna funktion finns bara i Photomatix Pro och inte i pluginversionerna av programmet.
                          
4. När man gjort detta får man upp huvudfönstret där man kan göra alla justeringar i bilden.
Längst ner har man en rad olika "Presets" man kan använda för att komma igång med den stil man vill ha på sin bild. Om man generaliserar lite så finns det 3 olika HDR-looks, Natural, Painterly och Grunge.
Sedan finns även "Exposure fusion" som sällan används. Painterly gör att bilden liknar en målning och Grunge gör att bilden ser lite psykadelisk ut vilket är vad många tänker sig när de tänker på en HDR-bild. Klicka här för att se olika typer av HDR-bilder. 

Till vänster finns kontrollpanelen som man använder föra att justera inställningarna för din specifika bild.
De viktigaste är:
Strength: Brukar man placera mellan 70-100 och justerar detaljåtergivningen och blandningspunkten mellan exponeringarna.
Color Saturation: Ställer in färgmättnaden i bilden. Tänk på att om färgerna är för mättade tappar man detaljerna.
Luminosity: Bestämmer bildens ljusstyrka. Jag brukar ställa den så högt som möjligt utan att högdagrarna bränner ut för att ge bilden lyster och så att den ser bra ut på även dåligt upplysta bildkärmar eller på utskrifter där det är reflekterat ljus som visar bilden.
Smoothening: Kam man välja att göra med hjälp av knappar eller en slider och justerar de mörka och ljusa partierna i bilden. En låg inställning gör ljusa partier mörka och mörka ljusare medan en hög inställning gör att bilden ser mer naturlig ut.
White point & Black piont: Justerar när mörka partier blir helt svarta och ljusa partier blir helt vita. Oftast behåller jag Black pointen hela vägen till vänster för att behålla detaljerna i skuggorna och justerar Whitepointen en aning uppåt för att ljusa upp bilden lite.
Microsmoothening: Om man får mycket brus i sin bild kan man justera denna slider en aning uppåt så bilderna inte blir så korniga.
                              
5. När du är nöjd med bilden klickar du på "Process" och du kan välja vilket format du vill spara i, tiff eller jpeg. Tiff-filen innehåller mer information och kan redigeras ytterligare i t.ex. Photoshop men filen tar mycket plats att lagra ca 100MB. Jpeg-formatet är betydligt mer komprimerat och innehåller betydligt mindre information men tar bara upp ca. 5MB för en 18mpix bild.
Jag brukar göra lite finjusteringar av skärpa kontrast mm i Aperture 3 när jag är klar innan jag sparar bilden.
Den färdiga HDR-bilden
Lycka till! 

Imorgon: Veckans bilder med fler exempel på HDR-bilder och annat.