Veckans Fototips: RAW-behandling

Att låta bilderna man tar sparas i RAW-format har många fördelar.
Framförallt så sparar man mer information i varje bild som göra att man har mer att jobba med efteråt i det digitala mörkrummet.
Bl.a. väntar man med att göra flera saker som  kameran annars gör automatiskt och man kan ta full kontroll över vad som händer med sina bilder. För att kunna arbeta med bilderna efteråt så behöver man en "RAW-konverterare" som finns inbyggt såväl Photoshop/ Lightsroom (Adobe Camera Raw) och Aperture.
Ju mer av sin bildbehandling man gör i konverteringsfasen desto bättre är det för att få en bra bildkvalitet i slutändan.
T.ex. kan man reducera brus i bilden utan att bilden blir suddig vilket den kan blir av brusreducering man lägger "ovanpå" bilden.
Så ta kontroll över din RAW-konvertering och utnyttja den fullt ut!

Ta ett kort eller skapa en bild?

Ofta hör man diskussionen om vad man får göra med en bild efter att man har tagit den. Får man plocka bort saker i Photoshop? Får man lägga till saker som inte var där? Får man kombinera ihop flera bilder till ett slutgiltigt resultat?
När jag har tagit en bild så är det mitt konstverk och jag är inte så intresserad av verkligheten, om det finns något i bilden som jag inte har kunnat undvika att få med så plockar jag bort det utan att tveka.
Men om jag lägger till något som inte fanns där och det är en sammansatt bild det handlar om så är det viktigt att det framgår.

I grund och botten handlar det om inställningen till sitt fotograferande, en journalistisk/dokumentär inställning eller en mer konstnärlig. Vilken inställning man har till sitt fotograferande påverkar även hur man arbetar när man tar bilderna. Om man är ute efter att dokumentera så vill man påverka situationen och motivet så lite som möjligt och bara bara en betraktare medan om man har en mer konstnärlig ingång drar man sig inte för att regissera sitt motiv i den mån det är möjligt och gör i stort sett vad som än krävs för att få bilden som man har inne i huvudet.

Om man är mer av en dokumenterande fotograf så kanske man oftast tar bilder i JPEG-format och  ägnar sig mycket lite åt bildredigering.
Ibland kan det vara som en ursäkt, man säger att man inte tycker att bilder ska redigeras för att man endera inte kan eller inte orkar göra det mesta möjliga av sina bilder.

Vilken fotograferingsstil man väljer är upp till var och en och beror på vad man tycker gör det roligt att fotografera och varierar också ofta beroende på situation. Om man tar nyhetsbilder som man tänker sig att sälja till en tidning så får man inte ta bort saker i bilden för att du som fotograf ska behålla din trovärdighet även om man inte skulle tveka att göra det i andra sammanhang.

Man hör ibland också argumentet att man bara använder befintligt ljus för att man tycker att blixtljuset förstör känslan i scenen eller något annat.
Men man hör det sällan sägas av någon som behärskar blixtar på en bra sätt och vet hur man ska använda dem, så man skulle kunna tolka det som ursäkter.

Med tanke på att alla har tillgång till bra utrustning idag och att det tas sådana mängder av bilder med mobiltelefoner och annat så är det viktigt att man kan skilja sig från mängden. Även om man som fotograf kan göra sina bilder speciella genom sin tränade blick, erfarenhet och val av vinklar så är det bra om man kan stå ut på så många sätt som möjligt och kunskap om hur man belyser ett motiv och hur man behandlar bilderna efteråt. Man vill inte riskera att reaktionen när man levererar bilderna blir:
"- De här bilderna hade vi kunnat ta själva."

Skriv gärna en kommentar med ett inlägg och din syn på frågan att ta kort eller att skapa bilder!


Fredagens Fantastiska Fotograf #22 - Matt Kloskowski

Matt Kloskowski är inte proffessionell fotograf i ordets rätta bemärkelse utan jobbar hos Kelby Media som Education Director och undervisar i Lightroom och Photoshop och skriver böcker.
Matt ägnar sig tills törsta delen åt landskapsfotografering och när man tittar på hans bilder slås man av kvaliteten och hur skarpa och väldefinierade de är. En del tydliga HDR-bilder, andra inte men alla tagna vid "rätt" tillfälle när ljuset är optimalt, rena men detaljrika.

Länkar:
http://www.mattk.com
https://mattkloskowski.squarespace.com

Fredagens Fantastiska Fotograf #19 - Ben Willmore

Ben Willmore är grafisk designer, fotograf och en av världens främsta Photoshopinstruktörer och undervisar bl.a. årligen på Photoshopworld.
Ben har själv fokuserat på HDR och Lightpainting och han har lite skämtsamt utnämnts till "The man who invented HDR".
För några år sedan sålde han nästan allt han ägde och han och hans fru bor nu i en  husbil som de döpt till "Location" som de åker runt i hela USA med.



Länkar:
http://digitalmastery.com
http://www.thebestofben.com
https://plus.google.com/103988511308835223279/posts