Veckans Fototips #02 - Stress är kreativitetens fiende

När man fotograferar porträtt gör man det under tidspress på ett eller annat sätt. Man kanske har en tid avsatt för hur länge fotograferingen ska pågå. Du själv eller den du fotograferar kanske har en tid att passa (en vigsel som ska börja t.ex.). Tålamodet, koncentrationen och orken hos den du fotograferar räcker inte i evighet och när ditt motiv är slut är sessionen slut.
Det här kan leda till att man som fotograf känner en viss stress, särskilt om man har ett uppdrag att leverera. Inte bästa utgångsläget för att vara kreativ och komma med nya intressanta idéer och ta bilder som ingen sett förut.
Här är några tips för att trots detta ge bästa möjliga förutsättningar för att kreativiteten ska kunna flöda fritt.
1. Rekognosera 
Kolla upp platsen du ska fotografera på i förväg, det gör att du kan planera betydligt bättre.
Kolla även var solen kommer att vara vid tidpunkten för fotograferingen, särskilt om du ska fotografera utomhus. Det finns flera bra appar för detta som t.ex. Sun SeekerFocalware eller PhotoPills.

2. Planera
Planera fotograferingen i förväg och se till att du har en "shotlist" med idéer, poser och setups/platser som du tänker göra. Lita inte på att du kommer att få mängder av bra idéer och automatiskt kunna förmedla dem när du är på plats. Det är mycket lättare att vara kreativ och hitta på nya idéer i lugn och ro och ha en lista som man kan titta på när man får blackout.
Det betyder inte att man är låst av det man har planerat, man kan fortfarande var spontan och improvisera men det är mycket lättare att improvisera om man har ramarna förutsättningarna klara för sig.
Jazzmpp platsen du ska fotografera på i förväg, det gör att du kan planera betydligt bättre.
Kolla även var solen kommer att vara vid tidpunkten för fotograferingen, särskilt om du ska fotografera utomhus. Det finns flera bra appar för detta som t.ex. Sun Seeker, Focalware eller PhotoPills.

3. Reserch
Det är ofta en bra idé att ta reda på så mycket du kan om den/de du ska fotografera i förväg.
Ta framförallt reda på vilken typ av bilder de vill ha och vad de har för idéer så att ni är på samma spår men ta gärna reda på intressen osv också. Kanske kan du integrera detta i fotograferingen vilket kan hjälpa till att berätta deras historia men det kan också vara bra bara för att veta vad man ska prata om. Det hjälper till att få den du fotograferar att slappna av och tar tankarna från att de blir fotograferade och de kanske till och med glömmer bort tiden.Veckans Fotograf #52 - David LaChapelle

David La Chapelle är en amerkiansk kommersiell fotograf och har jobbat mycket med reklam- och modefotografering men är också flitigt anlitad som musikvideo-regisör. David är också en erkänd fotokonstnär och hans bilder ställs ut regelbundet världen över.
Hans stil är starkt surrealistisk och känns mycket inspirerad av 1900tals surrealister som t.ex. Salvador Dalì och står helt för sig i fotovärlden.

Känner du inte till honom ska du absolut kolla in hans bilder och förmodligen kommer du att hitta något som du sett förut.

Länk:
http://www.davidlachapelle.com

Veckans Fotograf #50 - Brooke Shaden

Brooke Shaden är en starkt lysande stjärna på fotohimlen.
Hon ägnar sig åt "Fine Art Portraiture" vilket helt enkelt betyder porträtt med en konstnärlig vinkling.
Brook har gjort sig ett namn mycket genom sina uttrycksfulla självporträtt och då är det allt annat än smart phone-"selfies" vi pratar om.

Hennes bilder är drömmska, surealistiska och uttrycker ett tidlöst lugn tycker jag.

Länk: http://brookeshaden.com/gallery/

Fredagens Fantastiska Fotograf #46 - Blame The Monkey

Elia Locardi är resefotograf och specialiserad på HDR-fotografering och tar verkligt extraordinära bilder av platser runt om i världen som man kanske sett tidigare men inte på det här sättet. Utöver att han reser runt världen och tar bilder på heltid så leder han även workshops på olika ställen över hela jorden.
Klicka på länken, luta dig tillbaka, följ med ut i världen och njut!

Länk: http://www.blamethemonkey.com