10st tips för bättre solnedgångsbilder

Ett av världens mest populära motiv är solnedgångar.
Det är liksom något magiskt över ögonblicket precis när solen går ner som man inte kan motstå att fotografera.
Men hur får man riktigt spektakulära solnedgångsbilder?
Solen går ju ner varje dag så det är ju inget speciellt i sig och internet svämmar över av solnedgångsbilder som lämnar en hel del att önska. Här är några tips för att göra dina solnedgångsbilder ännu mer fantastiska.



1. Blända ner 
När man fotografera landskapsbilder vill man ha ett stort skärpedjup så att allt i scenen är skarpt och därför behöver man "blända ner", dvs. ställa in bländaren så att öppningen in till kameran blir liten.
Ställ in kameran på f/16 eller f/22. Detta gör att skärpedjupet blir stort men ger också en "stjärneffekt" på solen så att man får snygga solstrålar i bilden.

2. Ta av eventuella filter
När man fotograferar mot solen är det bäst om man tar av eventuella filter för att undvika "lens flares" eller linsreflexer som kan synas som färgglada streck och klumpar i bilden.
Dessutom kan filter ge spökeffekter genom att solen reflekteras i "low pass-filtret" som sitter över bildsensorn och studsa tillbaka mot filtret.
 
3. Exponeringskompensation
Var försiktig så att du inte överexponerar solnedgången så att den bara ser ut som en stor vit klump i bilden. Använd exponeringskompensation och ta hjälp av histogrammet för att ställa in exponeringen.
Det är ok om solen är överexponerad, men inte området runt omkring den.
Bonus: Om du fotograferar med din mobiltelefon kan du använda pekskärmen och peka på solen för att  kameran ska ställa in exponeringen efter den. Detta kommer att göra att allt annat i scenen blir mörka siluetter så man kan behöva klicka runt lite för att hitta ett ställa att ställa in exponeringen efter så att det blir lagom.

4. Siluetter
Solnedgångar är jättebra för att skapa siluettbilder så placera något i bilden som kan bli en vacker siluett, ett träd, klippor eller något annat.

5. HDR
När man tar bilder av solnedgången så är det ett motiv med hög kontrast, dvs. stor skillnad mellan det ljusaste och mörkaste i scenen. För att kunna avbilda både ljusa och mörka partier kan HDR var en lösning. Genom att man tar flera bilder i följd med exponeringen inställd på olika sätt kan man 
exponera korrekt för att partier och sedan kombinera exponeringarna till en bild.
HDR kan man använda både på sin mobilkamera och sin systemkamera.

6. Belys förgrunden 
Om man vill visa förgrunden men inte vill använda sig av HDR så kan man behöva belysa den på något sätt för att balansera exponeringen av förgrunden mot himlen.
Det kan man göra på flera sätt, med en lampa en extern blixt eller en reflektor.

7. Horisonten under mitten 
Placera horisontlinjen under mitten av bilden så att du visar mycket av den vackra himlen och får en bra balans i bilden. Kom ihåg att "dead center is deadly" så placera även solen lite vid sidan om mitten av bilden. Men glöm inte heller att regler är till för att brytas, bara man vet när man gör det.

8. Location 
Det viktigaste när man fotograferar landskap är platsen man befinner sig på. 
Man får inga spektakulära bilder om man inte fotograferar spektakulära platser.
Bästa resultatet får man om man återvänder till samma plats flera gånger och fotograferar den om och om igen. Chansen att man får den bästa bilden på första försöket är ganska liten.
Planera även att fotografera platser vid olika tider på året beroende på var på horisonten solen går ner.
Om man vill ha solnedgången på en speciell plats får man vänta till den tiden på året då solen går ner där.

9. Moln 
Det som gör en solnedgång riktigt intressant är moln som solens strålar kan reflekteras mot och göra så att himlen skiftar i alla möjliga färger. En solnedgång mot en molnfri himmel är ganska tråkig. 

10. Gå inte hem bara för att solen gått ner
Det är lätt att man tröttnar och går hem när solen försvunnit bakom horisonten men det vackraste ljuset kan komma efter att solen gått ner. Det kan fortfarande bli fantastiska ljusspel på molnen och kontrastskillnaderna i scenen är betydligt mer komprimerade efter att solen försvunnit så det är betydligt lättare att få en jämn och fin exponering.
Stanna kvar åtminstone 30min efter att solen gått ner innan du packar ihop och går hem.
Ofta handlar det om någon minut när solnedgången är på sin höjdpunkt men det är svårt att veta när den kommer så det är viktigt att ta bilder fortlöpande medan solen går nerför att fånga det bästa ögonblicket.
 

Tips för att fotografer fyrverkerier

Att fotografera fyrverkerier är något som många tror är svårt så därför kan sådana bilder ge en viss "wow-effekt" men i själva verket är det ganska enkelt och något som vems som helst kan prova.
Men det är ju kanske inte alltid som man har möjlighet att fotograferar spektakulära fyrverkerishower utan man skickar oftast upp en raket i taget.
Jag tänkte därför även visa hur man kan kombinera flera bilder i Photoshop och på så sätt få bilder som mer överensstämmer med upplevelsen.

1. Använd ett relativt vidvinkligt objektiv för att få med helheten
2. Ställ in kameran på AV/A-läget och ställ bländaren på ca. f/8
3. Ställ in ett lågt ISO-tal så att du får långa slutartider.
4. Sätt din kamera på stativ och använd helst en fjärrutlösare.
5. Ställ skärpan där du vill ha den.

Tryck av kameran precis innan reken far iväg för att ställa in exponeringen efter ljuset i landskapet före  raketen och för att få med hela raketens förlopp. Fyrverkerierna brinner av under en mycket kort tid och är då så mycket ljusare än allt annat så de kommer direkt att ge avtryck på bildsensorn och slocknar innan de faller ner. Detta gör att hur lång slutartiden är inte har så stor betydelse så länge inte slutaren stänger sig innan raketen blommat ut.

För att du ska kunna kombinera flera av bilderna i Photoshop efteråt är det enklast om de vara tagna med med både kameran och fokuspunkten på exakt samma ställe.

1. Öppna bilderna i Photoshop 
2. Välj en bild att börja med och markera hela bilden och kopiera den.
3. Öppna bild nr.2 och klistra in bild nr.1 ovanpå den.
4. Välj visningsläge "Lighten" i lagerpanelen. Detta gör att bara bildens ljusaste partier syns.
5. Fortsätt att lägga in mer fyrverkerier tills du får en bild som du tycker om.

10st tips för att fotografera porträtt

Att fotografera porträtt är en av de mest populära typerna av fotografering och ofta de mest populära bilderna i t.ex. fototävlingar. Att så många av bilderna vi tar är av människor beror väl förmodligen på att man vill ta bilder av sina nära och kära. Att bilder av människor är så populära tror jag beror vi är programmerade att vara intresserade av människor och söka kontakt vilket man kan använda för att skapa tilltalande bilder.
Porträtt kan man göra på massor av olika nivåer och sätt och jag tänkte att jag skulle sätt ihop några tips om man vill lyfta sitt porträtterande lite.
Här är 10st grundläggande tips som jag försöker jobba med.





1. Kan din kamera 
Se till att du kan din kamera och vet precis hur den fungerar, var du hittar alla kamerans inställningar och funktioner så att du får det resultat som du vill ha.
Man har inte tid att ta reda på hur du ska göra något när man står med den som ska fotograferas framför sig. Det kommer ditt motiv inte att ha tålamod med.

2. Ha en Shot-list men fastna inte vid den 
För att du ska kunna vara effektiv och få de bilder du vill ha innan ditt motivs tålamod tar slut behöver du ha en tydlig vision av hur du vill att bilderna ska se ut. Om det är många bilder du ska ha, en hel bildserie från ett bröllop eller så, är det inte en dum idé att ha en shot-list på papper eller i mobilen så man ser till att man får med allt man ska. Skicka även ut listan till den du ska fotografera i förväg så att ni är överens om vilka bilder som ska tas. Lås dig för den delen inte fast vid listan utan var öppen för spontana idéer som kommer under fotograferingens gång, de kan till och med vara bättre än de man hade i förväg.

3. Plats
Var man fotograferar hjälper till att säga en hel del om den du porträtterar så välj platsen med omsorg.
Omgivningen bör dock inte vara störande och ta fokus från motivet.
Rekognoscera helst i förväg så att du kan ha platsen med i planeringen.

4. Prata med ditt motiv, men "över-dirigrera" inte
De flesta är inte helt bekväma med att stå framför en kamera, helt enkelt eftersom man inte gör det speciellt ofta. Om fotografen dessutom är helt upptagen med sin kamera och inte säger någonting så kan situationen som motiv lätt kännas ännu mer utlämnade än den redan är.
För att få den du fotograferar att slappna av och ha ett avslappnat, naturligt uttryck i dina bilder så måste man prata med den, hela tiden. Kanske kan du se fotograferingen som ett ständigt pågående samtal där du bara råkar ta bilder under tiden. Men över-dirigera för den sakens skull inte och tala om exakt, in i minsta detalj hur motivet ska stå och vad denne ska göra, då kommer vederbörande garanterat att bli mer nervösa och spända än de redan är och dessutom ganska irriterad.

5. Instruera genom att göra
Som fotograf är det din uppgift och ditt ansvar att tala om för din "modell" vad du vill att denne ska göra. Det är bara du som ser hur det ser ut genom kameran.
Gör inte detta för omständigt och förklara för mycket med ord. Ofta är det lättare att visa med kroppen för att ge modellen en tydligare bild av vad du har tänkt dig, även om du inte kan visa exakt hur du menar. Att använda sig av "speglingsmetoden" där modellen helt enkelt speglar vad fotografen gör är ofta det mest effektiva p.g.a. att vi människor är mycket tränade och snabba på att imitera kroppsspråk.

6. Väl ett objektiv som passar det uttryck du vill ha i bilden 
Olika Brännvidd på objektivet ger olika uttryck i bilden. En kortare brännvidd (ett mera vidvinkligt objektiv) gör att du kan gå närmare motivet när du fotograferar och därigenom få ett mer intimt uttryck i bilden. Ett objektiv med längre brännvidd komprimerar djupet i bilden på att annat sätt, har mindre lins förvrängning och kan ofta vara mer smickrande. Men med en längre brännvidd måste du stå längre ifrån motivet och får därför inte samma intimitet i bilden.

7. Skärpedjup 
När man fotograferar porträtt är det ofta en fördel om bakgrunden är mer eller mindre ur fokus och suddig för att skapa en separation mellan motivet och bakgrunden så att den du fotograferar framträder tydligt i bilden. För detta behöver man ett relativt kort skärpedjup vilket man får av att använda en stor bländaröppning (i kombination med en något längre brännvidd). Att placera personen du fotograferar en bit ifrån bakgrunden är också det en bra idé både för att den då blir mera oskarp och du minskar risken att få skuggor från motivet på bakgrunden. Hur stort skärpedjupet bör vara varierar förstås och beror på vilken typ av porträtt du vill ha.

8. Fokusera på ögonen
Om du fotograferar med ett relativt kort skärpedjup så innebär det att om du fokuserar och sedan flyttar kameran så kommer det du fokuserade på att falla ur fokus.
Välj därför den autofokus-punkt som ligger på (eller närmast) ögonen och fokusera med hjälp av den.
Är inte ögonen i fokus så att du kan se de individuella ögonfransarna när du zoomar in så har du i regel missat bilden, om det inte var det som du specifikt var ute efter.

9. Fotografera gärna en aning uppifrån 
Eftersom kameran bara kan se i 2D kommer det som befinner sig närmast kamera att vara det som blir mest dominant på bilden. Därför är det ofta smickrande att ta bilder en aning uppifrån för att accentuera det viktigaste, ögonen. Dessutom hjälper det till att skapa en smickrande käklinje och dölja eventuella dubbelhakor som det annars kan se ut som även smala personer har i vissa vinklar.

10.  Variera dig
Ta inte bara en typ av bilder utan variera dig, flytta på fötterna, zooma in och ut, testa olika vinklar mm.
Om man ska vara krass så finns det bara 2st typer av porträtt, isolerade porträtt och miljöporträtt, (Isolated portraits & Environmental portraits). Ett porträtt då personen är isolerad från omgivningen är t.ex. ett porträtt där bakgrunden är mycket suddig eller där man använt en neutral bakgrund (befintlig eller riggad) och låter motivet verkligen träda fram utan konkurrens av omgivningen.
Men som det nämndes under punkt 3 så kan omgivningen även hjälpa till att berätta en del av historien så zooma även ut och ta bilder där du även inkluderar miljön runt omkring.
Har du t.ex. åkt till Nya Guinea och fotograferar människor där så är det ju helt bortkastat att bara ta bilder som ser ut som att de är tagna i en studio var som helst.
Det samma tycker jag gäller om man fotograferar familjer, brudpar eller vem som helst.
Jag älskar starka porträtt mot t.ex. en vit bakgrund men jag tycker även att man måste ta bilder som faktiskt visar att man varit "on location" och hjälper till att ge identitet åt dem du fotograferar.

10st tips om du fotograferar när det är kallt!

Vintern är fantastiskt vacker och visst vill man gå ut och fotografera.
Här är några saker som man kanske undrar eller som man inte har tänkt på när det gäller kameror i kallt väder.

1. De flesta digitalkameror idag har en bildesensor av typen CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) som mår utmärkt och fungerar utan problem när det är minusgrader så det är inget man behöver tänka på.

2. Batterierna behöver hållas varma för att fungera så ha kameran t.ex. innanför jackan när du inte använder den när det är riktigt kallt. Har du extra batterier med dig (vilket man alltid borde ha) så är det bra om man har dem i en byxficka eller någon annanstans nära inpå kroppen för att hålla dem varma.

3. Andas inte nära frontlinsen objektivet. Får du imma på det kan du lika gärna gå hem för det tar lång tid innan det försvinner om det är kallt.

4. Byt helst inte objektiv på kameran för att undvika att få imma inne i kameran och på objektivet. 
Om du måste byta objektiv: gör det snabbt och håll andan!

5. Använd "vädertätade" kamerahus och objektiv. 
Kamerahus och objektiv av högra kvalitet i den högre prisklassen, t.ex. Canon 7D och Canons L-serie objektiv, har vädertätning vilket betyder att de har gummi lister i alla fogar så de ska vara täta och inte släppa in fukt. 

6. Värm upp utrustningen långsamt.
Om du går från en kall miljö till en varm, utifrån och in eller sätter dig i en varm bil, så är det viktigt att man värmer upp kamerautrustningen långsamt. Behåll den gärna i väskan (stängd) ett tag tills temperaturen hunnit jämnas ut innan du tar upp den. Har man otur kan man få innan inuti objektiv och liknande vilket kan ta lång tid innan den försvinner.

7. Använd motljusskydd om det snöar.
Jag tycker att man alltid ska ha ett motljusskydd på objektivet man använder.
För att slippa "ströljus" men det fungerar också för att skydda frontlinsen mot regn och snö så man slipper få vattendroppar som förstör alla bilder.

8. Ta på dig ett par tunna handskar med ett par tumvantar över så att du håller händerna varma men kan ta av tumvantarna och ändå ha handskar på dig när du använder kameran.
Det finns även speciella handskar för fotografer där man kan vika undan fingertoppen på pekfinger och tumme så att man kan hantera kameran.

9. Använd kamerastativ av kolfiber.
Det finns många fördelar med att använda ett kamerastativ som är gjort av kolfiber.
Det är lätt och dämpar vibrationer effektivt men det leder inte heller värme.
Ett metallstativ är inte kul att hålla in när det är kallt för man fryser fingrarna av sig så ett kolfiberstativ (gärna med benvärmare av skumplast) är mycket bättre.

10. Använd ett Polarisationsfilter.
För att få gnistrande, soliga vinterbilder är det bra att använda ett polarisationsfilter som ger himmelen en djup blå färgnyans och gör moln och snö gnistrande vit. Se till att du har solen 90° i förhållande till frontlinsen på objektivet för att få bäst/störst polarisationseffekt.   

BONUS! Om det snöar och du vill fånga snön i bilden så kan du använda kamerans blixt och ställa in den på låg effekt/out-put t.ex. -2 och belysa snöflingorna lite lätt. 
Då kommer de att synas tydligare och ge en härlig stämning i bilden.

Fler tips:
Tips för att fotografera snö!
Tips för att fotografera vintersport!
Vitbalans!

Veckans Fototips #38 - Fotografera mat

Bilder på mat råder det ingen brist på idag tack vare att alla lägger upp bilder av vad de äter på nätet med sina mobiltelefoner.
Jag förstår inte riktigt vitsen med detta men det går ju att ta bra bilder på mat och så här när det börjar bli kallt ute kan det vara bra att hitta saker att fotografera inomhus.

Här kommer några tips som kan vara bra om du skulle känna ett obetvingligt behov att lägga upp bilder på mat på Facebook:



1. Ljus
Se till att du tar bilden där det finns gott om ljus.
En underexponerad, grynig bild av en hamburgare är inget som är värt att bevara för eftervärlden.
Om det går så är ett bra tips att placera talriken vid ett fönster, som det inte kommer in direkt solljus igenom, för då får du ett mjukt vackert ljus som hjälper maten att se god ut.

2. Smulor 
Ta bilder på maten när den ätits av, smulor hjälper tittaren att sätta sig in i upplevelsen.

3. Kom nära 
En fin effekt när man fotograferar mat är selektiv fokus med hjälp av ett kort skärpedjup så man får en suddig, mjuk vacker bakgrund. Det här kan man få genom att använda en stor bländaröppning eller att gå nära motivet. Om du fotograferar med en mobiltelefon så kan du inte göra så mycket åt bländaren så det återstår bara att gå ganska nära. Det gör inget om du inte får med hela talriken, hjärnan hos den som ser bilder kommer att fylla i helheten själv.

4. Ta inte bara en bild
Det är lätt när man är hungrig att man bara knäpper en bild och sedan äter.
Men försök att ta några olika bilder och testa flera vinklar så att du visar maten från sin bästa sida och  framhäver det du vill i bilden. Det kan även vara en bra idé att kombinera flera bilder till ett collage för att beskriva måltiden, och varför inte de du äter tillsammans med.

5. Redigera 
Ta dig tiden att redigera bilden, om det så är direkt på mobilen.
Ingen bild ser som bäst ut direkt när man tar den utan alla bilder mår bra av att bli ompysslade lite.
Om det inte är sallad du fotograferar så kan det vara bra att ta bort gröna färgskiftningar eller toner som kan få mat att se ganska oaptitlig eftersom vi är genetiskt programmerade att undvika mat som är grön. Detta för att undvika att äta kött som är dåligt eller mat som inte är mogen.
En bidragande orsak till att man gestaltar gift som grönt på film t.ex.

Fler tips finns under fliken Fototips