Fredagens Fantastiska Fotograf #03 - "The Strobist"

David Hobby är en fotojournalist från USA:s östkust med över 20års erfarenhet. Dessutom har han på senare år ägnat sig mer och mer åt modellfotografering. Förmodligen p.g.a. sin bakgrund som journalist har David specialiserat sig på belysning med "Speedlites", vanliga kamerablixtar, till skillnad från studioblixtar som många använder. Det som satt David på kartan är hans blogg "Strobist" där han delar med sig av sina kunskaper i att belysa motiv. Jag älskar också kamerablixtarnas portabla format och flexibilitet och skulle precis som David vilja göra dem till min specialitet, så en fotograf och en blogg helt i min smak.
Mycket inspirerande!



Länkar:
http://strobist.blogspot.se
http://davidhobby.zenfolio.com
https://plus.google.com/u/0/+DavidHobby/posts

Exponering: "Högerregeln"

Histogram
Den grå kurvan beskriver kontrasten i bilden.

Jag tänkte fortsätta serien om Exponering med en tumregel för hur man ska exponera.
En av fördelarna vi har med moderna digitalkameror med LCD-skärmar är att man kan visa ett Histogram över bilden. Ett histogram är ett diagram som visar de ljusa och mörka partierna i bilden.
Ofta kan man även få med kurvor för de olika färgkanalerna röd, blå och grön vilket för att du även kan se om det är någon av dem som är övermättad. Histogrammet är bra att använda för det kan vara väldigt missledande att titta på hur bilden ser ut bak på kameran, det säger egentligen ingenting om hur väl bilden verkligen är exponerad beroende på hur man har ljusstyrkan på skärmen inställd.
Här kommer en bra tumregel att leva efter när man fotograferar:

[Exponera till höger]

Det här skulle man kunna kalla för "Högerregeln", vilket gör det ganska enkelt att komma ihåg. 
Det här har att göra med hur bildsensorn i en digitalkamera fungerar.
Bildsensorn är bättre på att registrera bilddata i ljusare partier än i mörka partier vilket gör att om man exponerar på det här sättet får man med sig så mycket bilddata som möjligt och får en så bra bildfil som möjligt att jobba med efteråt. Det viktiga är bara att man ser till att högdagrarna (de ljusaste partierna i bilden) inte "bränner ut" och blir helt vita vilket innebär att man förlorar bilddata där. Detta visas i histogrammet som att kurvorna slår i taket och är pressade mot den högra sidan av diagrammet. 
Överexponerad, risk för utbrända högdagrar
Underexponerad, igen-sotade skuggor som är helt svarta 
Exponerat till höger utan att någon av kurvorna slår i taket
Kurvorna är heller inte pressade mot den ena eller andra sidan.

Vill du läsa mer om exponering kan jag rekommendera de här inläggen:

Alla inläggen finns under fliken Fototips där det även finns en hel del annat, ta en titt!


Fototips: "Back Button Focus"

"Back Button Focus" är en av de viktigaste custom-funktionerna som mängder av proffessionella fotografer använder och jag rekommenderar alla att genast gå till manualen och räkna ut hur man ställer in den på din kamera. Back Button Focus innebär att man flyttar autofokusen från avtryckaren till en av knapparna på baksidan av kameran vilket gör att du fokuserar med höger tumme och när fukuspunkten ligger där du vill ha den och du komponerat bilden trycker du av slutaren och tar bilden. Funktionen Back Button Focus kom först på Canons kameror men finns nu hos en rad olika tillverkare.


På Canon-kameror i den lägre prisklassen används Exposure lock-knappen (markerad med en stjärna) som fokuseringsknapp när man använder den här inställningen medan man på dyrare kameror ofta kan välja vilken knapp man vill använda eller så finns det en speciell knapp för den här funktionen p.g.a. att så många använder den.

Genom att använda Back Button Focus och separera autofukusering och slutare (som annars kontrolleras av samma knapp) får man full kontroll över när kameran fokuserar, vad den ska fokusera på och när den ska sluta att fokusera. Detta gör bl.a. att man kan använda AI-Servo till ca. 95% av bilderna man tar.
AI-Servo är Canons namn på Follow-Focus/ Continuous Focus/ Focus Tracking som innebär att kameran fortsätter att fokusera så länge man håller avtryckarknappen intryckt till hälften. Men när man använder Back Button Focus kan man hålla knappen på baksidan av kameran helt intryckt med tummen och låta kameran fokusera tills det rätta ögonblicket inträffar. Om du fotograferar rörliga motiv kan du helt enkelt låta tummen fortsätta att trycka ner knappen efter att du tagit bilden, kameran fortätter att fokusera och du kan ta fler bilder när du vill utan att behöva trycka ner slutarknappen igen till hälften, fukusera och sedan hålla knappen så tills nästa fotoögonblick dyker upp.

Back Button Focus ger bättre kontroll över kameran och gör att användandet av autofokus blir snabbare och effektivare. Definitivt ett av mina topp-tips och min kamera är aldrig inställd på något annat sätt.

Kolla även inlägget om Autofokus!


Länk:
http://www.learn.usa.canon.com/resources/articles/2011/backbutton_af_article.shtml