Teknik-Tisdag #46 - Canon Pixma MG6250

Idag fyller jag år och i present av mina föräldrar fick jag en ny fotoskrivare, för min gamla har många år på nacken och har liksom gjort sitt. Jag önskade mig en skrivare där det viktigaste var att den hade maximal upplösning på 9600x2400dpi för att få så bra fotoutskrifter som möjligt. Den fick gärna ha inbyggt Wifi, för att kunna koppla upp skrivaren till det trådlösa nätverket och om den hade det så skulle Scanner vara ganska bra också för att enkelt kunna scanna trådlöst till datorn.
Allt detta och mer där till uppfylldes av Canon Pixma MG6250 


Funktioner i korthet:
Maximal utskriftsupplösning: 9600x2400dpi (dots per inch) upp till A4-format
Maximal scannerupplösning: 4800x4800dpi upp till A4-format
Anslutning: Wifi, USB, Ethernet, Minneskort,
Filformat: Bildfiler, dokument, Full-HD filmfiler
Utskrift: Automatisk dubbelsidig utskrift + sortering
Utskriftsmedia: Fotoutskrifter kantlöst på alla pappersformat upp till A4, CD/DVD, kuvert, etiketter mm.
Bläckpatroner: 6st separata färgpatroner
Ljudnivå: Möjlighet till "tyst läge" 46,5db

Fullständiga specifikationer: http://www.canon.se/For%5FHome/Product%5FFinder/Multifunctionals/Inkjet/PIXMA%5FMG6250/index.aspx?specs=1

Skrivaren var oväntat enkel att installera.
Tack vare den tydliga LCD-skärmen och stora touch-knappar ovanpå tillsammans med enkla, överskådliga menyer så gick det snabbt att skapa sig en överblick av skrivarens funktioner och inställningar.
Det enda man behövde göra för att koppla upp skrivaren till det trådlösa nätverket var att knappa in lösenordet till det direkt i skrivaren och så var det klart.
Skrivaren kommer med drivrutiner på CD men min Macbook hittade skrivaren själv när jag klickade på "Skriv ut" och laddade ner drivrutinerna automatiskt så även det fungerade helt smärtfritt.
Jag lät skrivaren själv sköta färghanteringen och testade att skriva ut på ett flertal olika fotopapper, olika fabrikat av glansiga fotopapper och även ett par matta varianter och de höll alla mycket god kvalitet.
På ett par av bilderna jag skrev ut på matt papper (satin) så blev magenta/röd/rosa färger något "övermättade" men det skulle även kunna bero på att jag inte kalibrerat systemet ännu.
Speciellt utskrifterna på Canon PRO Platinum papper blev riktigt bra.

Sammanfattning så här långt; en mycket mångsidig multifunktions-skrivare som förutom att vara mycket enkel att använda klarar de flesta behov och högt ställda krav på bra utskriftskvalitet!
Dessutom är den snygg, elegant svart och blank. Rekommenderas!

Kolla även in appen jag tipsade om igår för att kunna skriva ut trådlöst direkt från iPhone/iPad!



Länkar:
http://www.canon.se/For%5FHome/Product%5FFinder/Multifunctionals/Inkjet/PIXMA%5FMG6250/
http://www.canon.se/For%5FHome/Product%5FFinder/Multifunctionals/Inkjet/PIXMA%5FMG6250/index.aspx?specs=1

Veckans App-tips #45

Veckans App-tips heter "PrintCalc" och är kanon om du vill kunna räkna ut hur stora utskrifter du kan göra från en bildfil med en viss upplösning.
Man matar in hur många megapixlar bildfilen har och i vilken upplösning man vill skriva ut, oftast kring 300dpi (dots per inch), och PrintCalc räknar snabbt ut det åt dig. Underlättar väldigt om man ska skriva ut bilder eller om man ska skick bilder till ett fotolabb online. En stor fördel med den är att den hjälper till att översätta mellan pixlar och centimeter/inches och gör det lätt att förstå.
Missade du inlägget om bildsensorer och vill veta mer om pixlar, hur många megapixlar man behöver mm. Klicka här!

Pris: 7kr


Länkar:
http://itunes.apple.com/se/app/printcalc/id400447359?mt=8
/martinhugne/2011/11/bildsensorn-i-en-digitalkamera.html

Teknik-Tisdag #41 - Crimson, ett av Sveriges bästa fotolabb

Jag beställde utskrifter från ett fotolabb i slutet av förra veckan, dels för att min fotoskrivare har hängt med länge och inte är vad den har varit och dels för att på ett relativt billigt sätt testa hur olika bilder blev på fotopapper av olika kvalitet. Bl.a. den här bilden som jag tänkte lämna in till tävling i fotoklubben.
crimson.se är ett av Sveriges bästa fotolabb som jag beställt utskrifter från tidigare och de har alltid blivit väldigt nöjd. Det blev jag även den här gången, särskilt med de svartvita utskrifterna på matt papper.

Här är några av anledningarna till att jag gillar fotolabbet Crimson: 
  1. Kvaliteten på både material, färger och utskrifter är väldigt bra  
  2. Utskrifterna är väldigt "color consistent" alltså håller jämn färgkvalitet.
    Viktigt om man t.ex. beställer flera kopior av samma bild. 
  3. De gör utskrifter på massor av olika material i alla möjliga storlekar och format. Allt från vanliga fotoutskrifter på papper i 10x15 format till galleristorlek på canvas eller till och med plexiglas.
  4. Enkelt att ladda upp bilderna till Crimsons server.
  5. Snabb leverans, bilderna kommer vanligtvis dagen efter beställning.
  6. De embalerar bilderna i stadiga pappkartonger och man kan även välja att de förstärks med papprör.
  7. Billigt! Med tanke på den kvalitet man får och hur enkelt det är så är det helt klart prisvärt!

Några saker som kan vara bra att tänka på:
  • Kvalitet på utskriften
    Ibland kan man inte skylla på labbet utan det är fotografen det är fel på men om man skickar en bild med bra storlek och kvalitet så vill man ju ha en utskrift tillbaka som är minst lika bra.
    - Se till att du skickar en bildfil som är tillräckligt stor för det utskriftsformat du valt (ofta varnar systemet om upplösningen på bilden är för låg)
    - Se till att du har justerat skärpan. Alla bilder som kommer ur en digitalkamera behöver lite adderad skärpa, helst selektivt så att man inte lägger på skärpa där det ska vara oskarpt. Det tar bara fram kornighet i bilden. Var även lite försiktig med hur mycket skärpa du lägger på, blir det för mycket ser det bara konstigt ut.
  • Färghantering
    Färghantering kan rent ut sagt vara ett elände när man håller på med digital-fotografering och vill man motverka detta bör man kalibrera skärmen man använder när man arbetar med sina bilder och vara noga med att justerar färgtonerna i bilden korrekt. Ett bra fotolabb kan göra automatiska färgkorrigeringar åt dig men det är även viktigt att de har val alternativ att skriva ut bilden orörd om du vill ha total kontroll och har justerat färgerna själv med t.ex. en egen "färgprofil".
  • Material och format
    Ofta kanske man bara vill ha blanka färgutskrifter i 10x15 format men det är ju jätte bra om labbet även gör utskrifter på andra typer av fotopapper. Olika grader av matt papper, canvas, masonit t.ex.
  • Enkelt att skicka bilderna till labbet
    Det smidigaste är ju om man bara med hjälp av en uppladdnings-funktion på hemsidan kan välja de bilder på datorn man vill ha utskrivna och som sedan lotsar dig hela vägen igenom processen med enkla och tydliga val. Det är ju även bra om man kan välja flera olika betalningssätt så man kan ta något man känner sig bekväm med.
  • Leverans
    Den kanske mest avgörande delen när det gäller leveransen är väl tiden.
    Idag är vi så vana vid snabba leveranstider och kanske till och med att skriva ut bilderna själva och få dem direkt i handen så vi har inget tålamod med att vänta på bilder som dröjer.
    Det är också viktigt hur bilderna levereras så att de inte skadas under transporten.
    Särskilt känsligt är detta om man beställer stora utskrifter.
  • Pris
    Beroende på vilken storlek och vilket material du vill ha dina utskrifter på så varierar naturligtvis priset. Det är viktigt att bilderna inte kostar för mycket per kopia men det kan även löna sig att inte välja det absolut billigaste alternativet. Det kan löna sig både i utskriftskvalitet och i hållbarhet. Det är inte kul med bilder som ändrar färg eller bleknar bort efter bara några år.


Länkar:

Tekniktisdag #39 - Billig Canon Fotoskrivare

Jag har funderat på att köpa en ny fotoskrivare för att skriva ut småbilder till fototävlingar, grattiskort mm för min gamla skrivare hänger inte med längre. Jag har kollat runt lite för att se vad som finns och hittade Canon IP3600 en smidig, enkel, billig bläckstråle/ fotoskivare. Just nu har dustinhome.se kampanj på skrivaren för 495:- inklusive bläckpatroner.
Det innebär att man i stort sett får skrivaren på köpet  eftersom att byta ut alla patroner skulle kosta 665:-  

I princip skulle man kunna sälja skrivaren för 300:- på blocket.se när patronerna är slut och gå med vinst jämfört med att köpa nya patroner men det är väl frågan om någon skulle köpa den. Man skulle kunna slänga den och köpa en ny billigare än att byta patronerna, snacka om slit-och-släng-samhälle...
Och att alla patronerna skulle ta slut samtidigt är väl inte så troligt.

Det som är viktigt för mig är:
1. Upplösningen, jag ville ha minst 9600x2400dpi (dots per inch) bästa möjliga fotokvalitet.
2. Helst inte multifunktions-skrivare. Jag har en scanner och om man ska använda skrivaren som kopiator tar det för mycket bläck för att det ska vara ekonomiskt i alla fall. I så fall behöver man ha en kontors-laserskrivare.
3. Pris! Både vad skrivaren kostar att köpa och vad den kostar i drift.

IP3600 
- Upplösning: 9600x2400
- 5st bläckpatroner: 2st svarta, gul, magenta (rosa) och blå. Sammanlagt 665:-
Tack vare att det är 5st separata patroner behöver man troligen inte byta alla på en gång och man behöver inte byta ut färger som inte är slut vilket man måste med kombo-patroner. Enligt Canon ska patronerna räcka till drygt 200st färgfoto-utskrifter i 10x15 format.
- Utskrifter: 10x15 till A4 storlek, enkelsidiga.

Egentligen skulle man kunna skicka bilderna till ett labb som t.ex. crimson.se och få billigare utskrifter utan att behöva köpa någon skrivare. Det man betalar för är ju smidigheten att kunna få ut sina bilder direkt hemma utan att behöva vänta på leverans och upplevelsen av att se sina bilder komma ut ur skrivaren.

Vill man ha en skrivare med lite mer finesser kan man kolla på:

Canon IP4950 795:- på dustinhome.com
En snabbare skrivare, automatiska dubbelsidiga utskrifter på lite fler olika material, utskrift från video mm.
Canon MP5150 869:- på dustinhome.com
En multifunktions-skrivare med ungefär samma funktioner.