Tekniktisdag #51 - OS X Mavericks


För någon månad sedan släppte Apple sitt nya operativsystem 
Återigen har man tagit ett steg närmare sitt mobila operativsystem iOS 7 
när det gäller layout, appar och utseende.
Bl.a. har man fört över iBooks och kartor även till OS X.
Något mer som man tagit med sig från iOS är priset och
Mavericks finns att ladda ner gratis från Mac App Store.
En av de funktioner som man marknadsfört är "Compressed Memory"
vilket enligt Apple innebär att man på 4GB ramminne
kan pressa in 6GB av information.
Jag som använder bild-, musik- och videoredigeringsprogram ofta 
som äter RAM-minne gör den här funktionen verkligen skillnad och 
programmen hänger sig betydligt mer sällan trots att jag kör dem på en 
5år gammal Mac Book med 4GB RAM.

Om du inte uppdaterat ännu är dagens tips att göra det, det är ju gratis!   

Har du uppdaterat till OS X Mountain Lion än?

Den 25 juli 2012 släppte Apple sitt nya operativsystem Mountain Lion. Många har strategin att vänta ett tag innan man uppdaterar för att vänta in att Apple korrigerar alla eventuella buggar som kan ha smugit sig in och vara säker på att systemet stödjer alla tredje parts program som man använder. Jag uppdaterade redan första dagen och har kärt Mountain Lion nu i ett par veckor och jag har inte haft några som helst problem. Operativsystemet är stabilt och smidigt att använda, jag har inte stött på några problem med tredje parts program och flera av de nya funktionerna som Apple byggt i är riktigt bra. Mountain Lion är ännu ett steg närmare iOS 5 som är det operativsystem som iPhone och iPad använder och om man är van att använda iOS enheter så känner man definitivt igen flera av funktionerna. Dessutom har några funktioner dykt upp som ger en försmak på iOS 6 som kommer i höst.

Uppdateringen är otroligt enkel via Mac Appstore och man laddar med det som en vanlig app.
Pris: 149:-

Några av de nya funktionerna i OS X 

1. Stödet för iCloud är rejält förbättrat och integrerat i flera av Apples egna appar, som t.ex. Pages viket gör att synkronisera dina dokument mellan olika enheter är mycket enklare än förut.

2. iMessages finns nu även inbyggt i OS X men här har Apple lite jobb att göra för att koppla samman iCloud-konton med mobilnummer så att sms-konversationerna man har på sin iPhone synkas över till datorn.

3. Notification Center som funnits i de senaste versionerna av iOS finns nu även i OS X och tack vare iCloud synkar det perfekt och notiser som jag har på min iPhone visas automatiskt på datorn.

4. Power Nap är en funktion som gör att din Mac uppdaterar sig när den är i strömsparläge om den har en internetuppkoppling vilket gör att den alltid är uppdaterad.

5. Anteckningar som är den inbyggda anteckningsappen på iPhone/iPad finns nu även på Mac vilket gör att synkroniseringen fungerar betydligt bättre än tidigare när anteckningarna synkades till Mail vilket aldrig fungerade riktigt bra.

6. Delning till Twitter, Facebook mm finns nu inbyggt i operativsystemet och flera av apparna på Mac.

7. Safari som är Apples egna webbläsare har uppdaterats och trots Apples dispyter med Google liknar den nu Googles webbläsare Google Crome och har tagit efter flera av dess funktioner.

8. Gatekeeper är ett nytt säkerhetssystem som ytterligare förbättrar säkerheten på din dator. Jag har dock aldrig haft några säkerhetsproblem sedan jag började använda Mac men jag antar att det är tack vare att funktioner som den här finns inbyggt.

9. Air Play gör att man trådlöst kan spela upp musik, bildspel och video på en tv eller projektor om du har en Apple TV och Wifi. Om du har en av de senaste versionerna av Mac-datorer så kan du även spegla din skärm trådlöst till en tv eller projektor.

10. Game Center har funnits ett bra tag på iPhone/iPad finns nu även på Mac så om du spelar spel på din dator kan kan du nu tävla mot andra online via Game Center. Har du samma spel på datorn, telefonen och iPadden så sparas alla dina resultat på samma ställe så vilken enhet du använder spelar ingen roll.OS X Lion är här!


Nu finns OS X Lion att ladda ner från Appstore!
229:- för alla Mac-datorer som är auktoriserade från ditt apple-konto.
Ska ladda ner det direkt!

Såg även att Adobe Photoshop Elements 9 nu finns i Appstore för 599:- ca. 300:- billigare än att köpa det från nätet + att du får tillgång till det direkt och slipper vänta på leverans.

Elements 9 har lånat massor av Photoshop CS5 som t.ex. "Content Aware Fill" som gör att du kan nästan magiskt enkelt kan redigera bort saker och områdetfylls i automatiskt för att passa in i omgivningen så det inte syns att det varit något där. Photoshopmagi!

Så har du en Mac och inget bildredigeringsprogram kan detta absolut rekommenderas!
Kombinera det med Aperture 3 och du har ändå sparat massor av pengar jämfört med t.ex. Adobe Lightroom eller CS5!