Veckans Fotograf #28 - Mary Ellen Mark

Mary Ellen Mark är en levande fotolegend och kanske historiskt sett den största nu levande fotografen av alla. Mary Ellen är amerikan, född 1940 och har under hela sin karriär ägnat sig åt dokumentär fotografi arbetade bl.a. under 25år för The New Yorker.
Hon är en fotograf av den gamla skolan och fotograferar fortfarande uteslutande med analog film.
Trots hennes erfarenhet och långa karriär anlitas hon inte av tidningar längre och hon har själv sagt att det beror på att tidningar idag "inte är intresserade av sanningen" och den typen av fotojournalistik som hon ägnar sig åt utan vill bara ha fotoillustratoner till texten.
Idag arbetar hon framförallt med egna projekt och med att fotografera och dokumentera under filminspelningar, mycket på grund av att hennes man är regissör.

I Sverige uppmärksammandes hon i media hösten 2012 efter sin kritik mot Fotografiska Museet i Stockholm som enligt henne lovat henne att ha en utställning och sedan backat ur.
Men hon har under åren haft otaliga bilder som fått ikonstatus, otaliga utställningar och fått mängder av priser så det är mest pinsamt för ett nyetablerat museum som Fotografiska och för Sverige eftersom hon inte varit ensam om att tro sig bli lovad en utställning som sedan inte blivit av.

Mary Ellens bilder är nästan alltid i svartvitt, alltid oerhört starka och man upplever det som att man kommer motivet mycket nära eftersom hon är väldigt nära när hon fotograferar.
En fotograf som man helt klart bör känna till och uppleva.

Länkar:
http://www.maryellenmark.com/
https://www.facebook.com/maryellenmark
  

Veckans Fotograf #14 - Henri Cartier-Bresson

Jag tänkte fortsätta på temat franska fotografer som specialiserat sig på svartvita gatubilder. Förra veckan var det en kvinna från den yngre generationen, Valérie Jardine, och idag blir det en legendarisk fotograf ur det gamla gardet, Henri Cartier-Bresson. Henri föddes i Chanteloup-en Brie 1908 och började sin fotografiska karriär med en klassisk Brownie Box kamera som han tog semesterbilder med och han studerade även måleri som ung. Han levde ett händelserikt och spännande liv. Under 30-talet var han i var han ett år i Väst-Afrika där han fick malaria och det var när han återhäntade sig från detta hemma i Frankrike igen som han upptäckte gatufotograferingen. Under andra världskriget var han krigsfånge hos tyskarna men lyckades fly och jobbade sedan för motståndsrörelsen.
Efter kriget var han med och startade den legendariska bildbyrån Magnum Photos som kom att omfatta flera av historiens största fotografer.

Under 70-talet inriktade han sig mer på måleri men han fortsatte att ta bilder en bra bit in på 90-talet.
Henri Cartier-Bresson dog 96år gammal i Montjustin på franska rivieran 2004.

Länkar:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Henri_Cartier-Bresson
http://www.magnumphotos.com/C.aspx?VP3=CMS3&VF=MAGO31_10_VForm&ERID=24KL53ZMYN