Fredagens Fantastiska Fotograf #37 - Michael Kenna

Michael Kenna är en äkta lanskapsfotograf i den gamla skolan.
Född i England 1953 men har sedan många år bott i USA, för närvarande i Seattle.
Michael är traditionellt skolad vid flera aktade skolor i England, har gett ut mängder av böcker och fått ett flertal priser.
En man som verkligen kan av de få som verkligen kan konsten och hantverket och en av de få som fortfarande trycker sina bilder.
En av de allra bästa!


Länk:
michaelkenna.com  
https://www.facebook.com/pages/Michael-Kenna-Photography
http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Kenna_(photographer)

10st tips för bättre solnedgångsbilder

Ett av världens mest populära motiv är solnedgångar.
Det är liksom något magiskt över ögonblicket precis när solen går ner som man inte kan motstå att fotografera.
Men hur får man riktigt spektakulära solnedgångsbilder?
Solen går ju ner varje dag så det är ju inget speciellt i sig och internet svämmar över av solnedgångsbilder som lämnar en hel del att önska. Här är några tips för att göra dina solnedgångsbilder ännu mer fantastiska.



1. Blända ner 
När man fotografera landskapsbilder vill man ha ett stort skärpedjup så att allt i scenen är skarpt och därför behöver man "blända ner", dvs. ställa in bländaren så att öppningen in till kameran blir liten.
Ställ in kameran på f/16 eller f/22. Detta gör att skärpedjupet blir stort men ger också en "stjärneffekt" på solen så att man får snygga solstrålar i bilden.

2. Ta av eventuella filter
När man fotograferar mot solen är det bäst om man tar av eventuella filter för att undvika "lens flares" eller linsreflexer som kan synas som färgglada streck och klumpar i bilden.
Dessutom kan filter ge spökeffekter genom att solen reflekteras i "low pass-filtret" som sitter över bildsensorn och studsa tillbaka mot filtret.
 
3. Exponeringskompensation
Var försiktig så att du inte överexponerar solnedgången så att den bara ser ut som en stor vit klump i bilden. Använd exponeringskompensation och ta hjälp av histogrammet för att ställa in exponeringen.
Det är ok om solen är överexponerad, men inte området runt omkring den.
Bonus: Om du fotograferar med din mobiltelefon kan du använda pekskärmen och peka på solen för att  kameran ska ställa in exponeringen efter den. Detta kommer att göra att allt annat i scenen blir mörka siluetter så man kan behöva klicka runt lite för att hitta ett ställa att ställa in exponeringen efter så att det blir lagom.

4. Siluetter
Solnedgångar är jättebra för att skapa siluettbilder så placera något i bilden som kan bli en vacker siluett, ett träd, klippor eller något annat.

5. HDR
När man tar bilder av solnedgången så är det ett motiv med hög kontrast, dvs. stor skillnad mellan det ljusaste och mörkaste i scenen. För att kunna avbilda både ljusa och mörka partier kan HDR var en lösning. Genom att man tar flera bilder i följd med exponeringen inställd på olika sätt kan man 
exponera korrekt för att partier och sedan kombinera exponeringarna till en bild.
HDR kan man använda både på sin mobilkamera och sin systemkamera.

6. Belys förgrunden 
Om man vill visa förgrunden men inte vill använda sig av HDR så kan man behöva belysa den på något sätt för att balansera exponeringen av förgrunden mot himlen.
Det kan man göra på flera sätt, med en lampa en extern blixt eller en reflektor.

7. Horisonten under mitten 
Placera horisontlinjen under mitten av bilden så att du visar mycket av den vackra himlen och får en bra balans i bilden. Kom ihåg att "dead center is deadly" så placera även solen lite vid sidan om mitten av bilden. Men glöm inte heller att regler är till för att brytas, bara man vet när man gör det.

8. Location 
Det viktigaste när man fotograferar landskap är platsen man befinner sig på. 
Man får inga spektakulära bilder om man inte fotograferar spektakulära platser.
Bästa resultatet får man om man återvänder till samma plats flera gånger och fotograferar den om och om igen. Chansen att man får den bästa bilden på första försöket är ganska liten.
Planera även att fotografera platser vid olika tider på året beroende på var på horisonten solen går ner.
Om man vill ha solnedgången på en speciell plats får man vänta till den tiden på året då solen går ner där.

9. Moln 
Det som gör en solnedgång riktigt intressant är moln som solens strålar kan reflekteras mot och göra så att himlen skiftar i alla möjliga färger. En solnedgång mot en molnfri himmel är ganska tråkig. 

10. Gå inte hem bara för att solen gått ner
Det är lätt att man tröttnar och går hem när solen försvunnit bakom horisonten men det vackraste ljuset kan komma efter att solen gått ner. Det kan fortfarande bli fantastiska ljusspel på molnen och kontrastskillnaderna i scenen är betydligt mer komprimerade efter att solen försvunnit så det är betydligt lättare att få en jämn och fin exponering.
Stanna kvar åtminstone 30min efter att solen gått ner innan du packar ihop och går hem.
Ofta handlar det om någon minut när solnedgången är på sin höjdpunkt men det är svårt att veta när den kommer så det är viktigt att ta bilder fortlöpande medan solen går nerför att fånga det bästa ögonblicket.
 

Fredagens Fantastiska Fotograf #22 - Matt Kloskowski

Matt Kloskowski är inte proffessionell fotograf i ordets rätta bemärkelse utan jobbar hos Kelby Media som Education Director och undervisar i Lightroom och Photoshop och skriver böcker.
Matt ägnar sig tills törsta delen åt landskapsfotografering och när man tittar på hans bilder slås man av kvaliteten och hur skarpa och väldefinierade de är. En del tydliga HDR-bilder, andra inte men alla tagna vid "rätt" tillfälle när ljuset är optimalt, rena men detaljrika.

Länkar:
http://www.mattk.com
https://mattkloskowski.squarespace.com

10st tips för Landskapsfotografering

Landskapsfotografering är en populär och relativt enkel form av fotografering som egentligen inte kräver vare sig dyr eller omfattande kamerautrustning. Man kan använda en systemkamera, en kompaktkamera eller till och med en mobiltelefon vilket gör att i stort sett vem som helst kan hålla på med det.
Naturligtvis som med det mesta så resulterar ett bättre verktyg, i det här fallet en bättre kamera eller ett bättre objektiv, i ett bättre slutresultat men det är inte ett måste.
Här är 10st tips för vackra landskapsbilder!


1. Håll horisonten rak
Se till att du har horisonten vågrät i bilden, en sned horisont på bild ser nästan alltid ut som ett misstag.
Man kan rätta till detta i efterhand men man kommer alltid att behöva offra bilddata i kanterna.
För att hålla horisonten rak finns ett antal olika hjälpmedel.
a) Använd fokuspunkterna i sökaren och placera ett par parallella punkter längs med horisonten.
b) Använd ett rutnät på LCD-skärmen och placera en av linjerna längs med horisonten.
c) Använd ett vattenpass, det finns anpassade små vattenpass att sätta på kameran.
d) Använd ett inbyggt elektroniskt vattenpass som t.ex. Canon 7D har.
  
2. Använd både Vidvinkel och Telefoto
Oftast när man tänker på landskapsfotografering tänker man på vidvinkel-bilder som visa massiva vidsträckta landskap. Men testa även att använda ett telefoto-objektiv för att plocka ut och lyfta fram detaljer ur landskapet. Särskilt användbart om man har störande moment i landskapet som man annars skulle vara tvungen att retuschera bort.

3. Tredjedelsregel
Placera inte horisonten i mitten av bilden.
Placera den endera högt eller lågt, gärna längs med en av tredjedelsregelns horisontella linjer.
Om himmelen är intressant, placera horisonten lågt och visa mycket av himmeln. Är himmelen tråkig men marken mer intressant, placera då horisonten högt i bilden oc visa mera av marken.

4. Bländare f/16
När man tar landskapsbilder vill man ofta ha allt i scenen skarpt och därför är det bra att använda en liten bländare. f/16 är ofta ett bra val eftersom det ger ett stort skärpedjup men utan att man får optisk distrotion vilket man kan få med mindre bländare.

5. Fokusera 1/3 in i scenen
P.g.a. hur skärpedjup fungerar där man har 1/3 av skärpan innan den punkt där fokus är inställt och 2/3 efter är det bra att ställa in skärpan ca. 1/3 in i scenen för att få maximal skärpa.

6. Stativ 
Att använda ett stativ gör att du kan använda långa slutartider och få snygga effekter i bilderna men ett stativ gör också att du sänker tempot och kombinerar varje bild mer noggrant.
En stabil plattform gör även att man får maximal skärpa som kameran kan leverera.

7. Golden Hour
Ta bilder i gryning eller skymning vilket ger ett varmt ljus som gör sig mycket bra för landskapsbilder.
Att solen står lågt ger ger även långa skuggor som ger struktur åt landskapet.
Om man tar bilder precis före solen går upp eller efter att solen gått ner är kontrasten mellan ljust och mörkt i scenen mindre vilket gör det lättare för kameran att återge den på ett bra sätt.
Om det är stora kontraster mellan ljus och mörker i bilden kan HDR vara ett bra sätt att kunna återge scenen på ett sätt som mer liknar det vi kan se med våra ögon än vad en "vanlig" bild klarar.

8. Lager
Bygg upp bilderna i lager, förgrund, mellangrund och bakgrund och se till att det finns något i intressant i varje lager föra att få en bra bild. För att få en distinkt förgrund är en bra metod att gå ner lågt.
Bilder tagna i ca. 1,5 över marken råder det ingen brist på och det kan varenda turist klara så för att skilja sig från mängden behöver man hitta lite mer kreativa vinklar.
Föra att accentuera förgrunden kan en blixt "off camera" eller en reflektor vara ett bra tillbehör.

9. Panorama 
För att kunna återge hela det landskap som du ser framför dig kan en panaoramabild vara ett bra sätt.
En panoramabild där man sammanfogar flera bilder till en ger en stor bildfil som tillåter att man trycker riktigt stora bilder.

10.  Res
För att kunna ta imponerande landskapsbilder behöver man ha imponerande landskap framför din kamera. Lägg därför pengar på att resa till spektakulära ställen och fotografera dem på nya och annorlunda sätt. Men glöm inte bort att fotografera där du bor också. Det som är hemtamt för dig är exotiskt för någon annan.