Apple WWDC 2014

Igår kväll (svensk tid) drog Apple igång sin årliga konferens för programmerare
Jag har följt Apples samtliga externa events i flera år och det är alltid lika
spännande att se hur Apple fortsätter att utveckla sina produkter.
Men i år var det nått alldeles extra.

Man presenterade sina nya operativsystem,
OS X Yosemite & iOS 8
med en mängd nya funktioner för så väl användare som utvecklare 
och möjligheter för olika enheter att samarbeta med varandra som aldrig tidigare varit möjligt.

 Se hela keynoten på apples hemsida.


Tekniktisdag #37 - iPhone 5S

Ikväll hade Apple sitt sedvanliga höst-event och det innehöll inte direkt några överraskningar eftersom alla nyheter redan läckt ut i förväg till skillnad från hur det var när Steve Jobs stod vid rodret och det faktiskt var spännande att följa öppningsföredraget.
Man lanserade 2st nya iPhone-modeller. Dels den nya iPhone 5S och dessutom iPhone 5c som är en färgglad billigare modell framförallt tänkt för utvecklingsmarknader.

Några intressanta nyheter i den nya 5S är inbyggd fingeravtryckssensor i Hem-knappen, en ny kamera med större bländaröppning (f/2.2), 15% större bildsensor, sekvenstagning och en bättre blixt som anpassar sig till det befintliga ljuset vilket kommer att förbättra möjligheterna till att ta bilder i svagt ljus betydligt. Det som driver den nya telefonen är den nya 64bit A7 processorn och dessutom en separat M7 rörelseprocessor.

Storlek, skärmen mm är den samma och iPhone 5S kommer att finnas tillgänglig i Svart-, Guld- och Silver-färgad aluminium.

Men kanske mer intressant är det nya operativsystemet iOS 7 som man kommer kunna installera även på äldre iOS-enheter och innehåller stora förbättringar i hur kamera-appen fungerar.
Bl.a. så kan man snabbt "swipea" melllan kamerans olika funktioner.
Kamerarullen har fått ett lyft och är betydligt mer organiserad än tidigare p.g.a. att bilder lagras i grupper/händelser.

Datum
iOS7 släpps över hela världen 18/9
iPhone 5S 20/9 i USA och i resten av världen under slutet av året men inga datum har släppts.
Förmodligen för att man inte vet om produktionen kommer att kunna möta efterfrågan.

Länk
http://www.apple.com/apple-events/september-2013/
http://www.apple.com


WWDC Juni 2013

Den här veckan arrangerar Apple sin vana trogen WWDC (World Wide Developers Conference) i San Francisco.
Som namnet anger så är det ett event för utvecklare av appar och program men föredraget som öppnar hela WWDC är intressant även för andra eftersom man då pratar en del om i vilken riktning företaget är på väg och man presenterar även nya produkter.
I år har man bl.a. presenterat iOS 7 med stora förändringar för alla användare som man släpper i höst. Man har deffinitivt gått ifrån arvet efter Steve Jobs och gjort ett "platt" stilrent interface mer likt Android.

Man presenterade en ny uppdaterad MacBook Air med ytterligare förbättrad batteritid, en ny version av den stationära Mac Pro som alla trodde var på väg bort från marknaden. Den nya versionen har kanske fått mest uppmärksamhet för sin kompakta cylinderformade design som kan sägas vara ganska revolutionerande för datorer.
iTunes Radio appen där man kan sätta samman "kanaler" bestående av musik som man gillar har varit mycket förväntad och presenterades även den under Keynoten.

Länkar: 
http://www.apple.com
http://www.apple.com/apple-events/june-2013/


Apple Media Event September 2012 - Så följer du det!

Ikväl är det das igen för Apple Media Event och troligen kommer man att lansera den nya iPhone 5, eller vad man nu kommer att kalla den.
Vi kommer förmodligen även att få höra mer om iOS6 som man lancerade redan på WWDC i juni och som är sagt ska släppas i början av hösten.
Som vanligt envisas Apple med att inte Live-Streama Keynoten från sina lanseringsevent men det finns flera sätt att följa dem ändå via nätet på livebloggar, och andra ställen som rapporterar från evenemangen i realtid.
Bästa livebloggarna är helt klart engadget.com och live.gdgt.com, bra bilder och snabba uppdateringar!Här kommer några tips på hur du han följa Apple Media Event 2012.

1. Twit.tv (This week in Tech) är ett företag som är proffs på "netcasts", dvs. tvsändningar via internet och har varje vecka en rad olika teknikprogram med olika inriktningar. Ikväll kommer de att rapportera, sammanfatta och diskutera kring Apple eventet och det brukar vara bra diskussioner med insatta människor.De har till och med lovat att ha en dockteater som representerar det som händer på scenen för att kompensera för bristen på livebilder direkt från konferenslokalen, kan bli kul!

2. Ustream.com, här finns en rad rapportörer som t.ex. Cnet som erbjuder "live coverage" från Apple Media Event September 2012. Bara att välja!

3. Live Tech Keynotes finns både på Ustream och på sin egen hemsida.

4. GFQ Networks finns både på Ustream och på sin egen hemsida.

5. iMediamonkey.com

Både Twit och Ustream finns som app för iOS och Android så man kan följa evenemanget var man än befinner sig! (Varför man nu skulle vilja se Apples Keynote om man använder Android)

Länkar:
twit.tv
ustream.com
livetechkeynotes.com
gfqnetworks.com
imediamonkey.com
engadget.com
http://itunes.apple.com/us/app/twit/id299663499?mt=8
http://itunes.apple.com/us/app/ustream/id301520250?mt=8

Tekniktisdag: "The New iPad"

Den här veckan, fredag 16/3 börjar Apple leverera sin "Nya iPad" på prioriterade marknader. Inte "iPad 3", inte "iPad 2S" bara "The New iPad" eller på sin höjd "Third Generation iPad". Kanske inte ett revolutionerande namn men den nya iPaden innehåller en del revolutionerande teknik.
Apple har verkligen fokuserat på grafiken och skärmen, vilket ju är ganska viktigt på en pryl som i stort sett bara är en skärm.

iPad har nu vad man kallar en "Retina Display", dvs en skärm med tillräckligt hög upplösning för att ögat inte ska kunna urskilja individuell pixlar.
När man pratar om utskrifter brukar man prata om 300dpi eller dots per inch (prickar per tum) för att få en utskrift av riktigt bra kvalitet. iPhone 4 och 4S 3,5tums skärm och 960x640pixlar har en upplösning på 326ppi (pixels per inch) vilket är helt otroligt.
Riktigt så högt når man inte med tredje generationens iPad men den har 4x (!) så många pixlar som iPad 2 men man har fått in 2048x1536 i den 9,7tum stora skärmen vilket ger 256ppi och på normalt användaravstånd är det en Retina Display. Den högsta antalet pixlar på en mobil enhet hittills.
Inte bara upplösningen har blivit dramatiskt bättre och den nya skärmen uppges bl.a. ha 40% rikare färger.
För att driva den här skärmen har man bytt ut A5 chippet som sitter i iPad 2 och iPhone 4S till det nya
A5X med upp till upp till 4x så bra grafisk prestanda. Jätteviktigt om man t.ex. vill spela spel på den eftersom spelen för iPad tack vare den nya skärmen idag ställer högre krav på grafik än någonsin.
Kameran har även den förbättrats med Apples nya optik som även finns i iPhone 4S kamera och en ny bildsensor med 5mpix och stöd för 1080p video.

För fotografer så är The New iPad en helt otrolig Portfolio-enhet, och en helt otroligt sätt att visa dina bilder på en högupplöst, bakgrundsbelyst skärm som projicerar bilden fantastiskt.
iPad är även ett fantastiskt sätt att ta del av andras bilder via alla de foto-appar som finns.

I Sverige släpps 3:e generationens iPad nästa fredag 23/3.

Länkar:
http://www.apple.com/ipad/specs/
http://www.apple.com/se/ipad/

Kolla även in iPhoto för iOS som även den lanserades 7/3.