Veckans Fototips #25 - Expose for the highlights

"Exponera för högdagrarna"

Högdagrar är de ljusa partierna i en bild (i kontrast till skuggorna) och ska man hårddra det lite så består alla bilder av högdagrar och skuggor, vilket blir särskilt tydligt i svartvita bilder där inte färgerna stör ögat. 
En av utmaningarna när man fotograferar t.ex. landskapsbilder är att himlen är mycket ljusare än vad marken är. Grundregeln är att man exponerar efter högdagrarna så att man får med sig bildinformationen från de partiera i bilden, som t.ex. molnen på himlen.
Har man någon gång fotograferat "positiv film" (diabilder) kan man exponera digitalt på precis samma sätt. 
Om man inte gör detta så riskerar man att himlen "bränner" ut och blir helt vit utan färg eller detaljer. Detta beror på att en kamera kan inte fånga det stora spektrat av ljus och mörker som det mänskliga ögat kan och måste därför offra något av det.

Det som kommer hända är att marken/skuggorna kommer att bli underexponerade och lite för mörka men idag är det enkelt att lyfta (ljusa upp) skuggorna lite i vilket bildbehandlingsprogram du än använder. 
Om skillnaderna mellan de ljusa och mörka partierna i bilden är för stora kan man behöva göra en HDR-bild där man tar flera olika exponeringar med olika exponeringstid som man sedan sammanfogar för att ta tillvara på hela kontrastspektrat. 
Fotograferar man något som är relativt nära och inte för stort så kan man använda en fyllnadsblixt för att lätta upp skuggorna och göra motivet ljusare och på så sätt komprimera det dynamiska spektrat i bilden, dvs. skillnaden mellan det mörkaste och ljusaste i bilden.  

Molniga dagar är kontrastspektrat mindre p.g.a. att himlen inte är lika ljus och kameran kan återge scenen ganska bra men om det är soligt så är himlen ofta för ljus och kontrasterna i bilden för stora för att kameran ska kunna fånga hur det verkligen ser ut. Särskilt om man fotograferar mot solen.
Det är därför man ofta kan få mörka bilder om man fotograferar någon mot t.ex. ett fönster.
   
Exempel 1: Molnen är rätt exponerade och man kan se detaljerna i molnen ganska bra men blommorna i förgrunden som egentligen är motivet är underexponerade och lite för mörka.

Exempel 2: Här har jag använt en blixt för att belysa motivet. Himlen är fortfarande bra exponerad men motivet är nu betydligt bättre exponerat och man ser blommorna bättre. 
Kontrast spektrat är komprimerat och kameran kan återge scenen på ett bättre sätt.

Exempel 3: Landskapsbild exponerad efter himlen. Man ser detaljerna i molnen men marken är alldeles svart.

Exempel 4: HDR-bild där jag kombinerat tre olika exponeringar och nu ser man detaljerna såväl på marken som i himlen.

Exempel 1 
Exempel 2
Exempel 3
Exempel 4