Teknik-Tisdag #29 - Polarisationsfilter

Att filter och fotografering hör ihop har nog alla förstått som någon gång tagit en bild med en iPhone eller lekt runt i Photoshop.
Men filter-effekter är från början inte effekt man använder i datorn eller mobilen utan en eller flera glasskivor som behandlats på olika sätt för att ge olika effekter och som man skruvar på objektivet. Eftersom man kan göra de flesta av de här effekterna i datorn idag så behöver man idag inte proppa kameraväskan full av filter men ett av de filter som man inte kan vara utan är ett Polarisationsfilter.
Ett polarisationsfilter är till för att blockera reflekterat ljus från att komma in i kameran. T.ex. reflexer från vatten, metall och glas men även på regnvåta löv och atmosfärsikt dis. Resultatet blir att man slipper "ströljus" som kan ge "lens flare", distraherande ljusreflexer och att bilderna får betydligt mer mättade färger.


Störst effekt får man om man har soleni en 90° vinkel från kameran, det vill säga att man har solen rakt till höger eller vänster. Man kan även vrida filtret för att få mer eller mindre polarisationseffekt. 
Om man skruvar filtret till full polarisation kan man dock få problem med "överpolarisation" som visar sig som en mörk rund fläck mitt i bilden så ett tips är att man skruvar tillbaka filtret en aning så slipper man mycket jobb i Photoshop.


Jag skulle rekommendera ett B&H filter, de är dyra men väldigt bra.
Glaset är av mycket hög kvalitet och ringen/filterfästet är gjord av mässing vilket gör att filtret inte fastnar  när man skruvar på det på objektivet eftersom mässig inte binder med andra metaller.

Användning: Vid landskapsfotografering, fotografering i skarp solljus, efter regn eller vid vatten. 
Tänk på: Störst effekt får du om du har solen i 90°, vrid tillbaka filtret en aning för att undvika överpolarisation, mässingringar fastnar inte.
Pris: Varierar med storlek och kvalitet men ett 58mm av bra kvalitet kostar ca. 500:-
Exempel på en bild tagen med Polasisationsfilter.
Färgerna i himlen och gräset är rikare än normalt.