Retuschering i Photoshop - Landskapsbilder

En av de saker som man direkt tänker på när man använder ordet "Photoshopa" är att ta bort sånt som man råkat få med i bilden eller sådant som man inte kunnat undvika men som stör och man vill ta bort för att få en renare, starkare bild. I Photoshop finns ett par olika verktyg man kan använda för detta "Klonstämpeln" (Clone Stamp Tool) och Lagningspänseln (Healing Brush Tool).
Båda verktygen fungerar på i stort sett samma sätt. Man tar bildinformation från en del av bilden och "målar" över det man vill ta bort.
Klonstämpelns symbol ser ut som en stämpel och när man använder den så plockar man bildinformationen rakt av från en del av bilden och klistrar in den där man målar.
Lagningspänselns symbol ser ut som ett plåster och med den använder programmet en algoritm som hjälper till att blanda in den nya informationen med den befintliga.


I senare versioner av Photoshop, efter CS5 finns en funktion i Lagningspensels som kallas "Content Aware" och innebär att den på ett mer avancerat sätt kan avläsa bildinformationen där man målar och skapar automatiskt ny bildinformation för att matcha den.

Kommando:
För att byta mellan de olika varianterna av verktygen i Photoshop-verktygslådan så håller man in Alt-knappen och klickar på verktyget så växlar det till nästa.

För att plocka bildinformation från bilden tycker man också ner Alt-knappen. Markören blir då ett korssikte och du kan klicka där du vill ta bildinformation ifrån.   

Retuscheringstips:
1. Plocka information från bra ställen som matchar färgen och texturen i området där du ska använda den.
2. Plocka information från många ställen så att du får en naturlig variation i texturen.
3. Använd en lagon stor "pensel"med relativt mjuk kant så att det du målar flyter in i omgivningen.
4. Zooma in så att du ser vad du gör och kan mer precist plocka ut de pixlar du vill redigera.
5. Måla in ganska korta stråk och inte för stora områden på en gång.
6. Var uppmärksam på kanter och linjer och se till att de matchar, plocka extra nog ut var du plockar ifrån.
7. Begär inte för mycket av verktygen utan försök att få det rätt i kameran eller beskär bilden efteråt.

Lagningspenseln tycker jag passar bäst för att retuschera hud och andra lämna ytor och klonstämpeln som ger en större kontroll lämpar sig bra för att göra lite djupare retuschering och "bygga upp" partier som med hjälp av information från resten av bilden.

Här kommer några exempel på bilder där jag använt olika typer av retuschering.
Himmel, moln och träd är relativt enkelt att retuschera. 
Himlen på bild har en jämn struktur och det ena man behöver tänka på 
är att den har en graderad färg och är ljusare närmare horisonten.
Moln och träd består av ganska oformliga texturer och man kan 
ganska enkelt plocka bildinformation från ett ställe och klistra in utan att det märks. 
Här var det svårare att eftersom: 
1. Det var mer som skulle plockas bort 
2. Det fanns inte så mycket stentextur att plocka av
3. Löven låg över bl.a. kanten på klänningen.
Jag fick ta en liten bit i taget och bygga upp texturen bakom det som skulle tas bort
och försöka hitta ställen att plocka bildinformation från för att bygga upp t.ex. kanten på klänningen som saknades bakom löven.

Vinjettering, vad är det och varför?

Vinjettering innebär att bildens kanter är mörkare än mitten av bilden.
Kameraobjektiv har en inbyggd vinjettering som kommer från att objektivet är runt och avbildningsytan (bildsensorn eller filmen) är rektangulär. Olika objektiv har olika mycket vinjettering och ofta har dyrare/bättre objektiv en mindre vinjettering bl.a. tack vare att de ofta har större linser i objektiven. Vidvinkelobjektiv, objektiv med kortare brännvidd som har en bredare betraktningsvinkel än teleobjektiv har ofta mer vinjettering eftersom man då "ser skuggan" av  kanten på objektivet i kanterna på bilden. Oftast pratar man om objektivs vinjettering som något negativt och något man bör undvika och det håller jag med om. Jag vill helst ha en så ren bildfil som möjligt att jobba med i datorn och ibland kan det vara en stor nackdel med vinjettering och man t.ex. tar bilder av något med en jämn färgton.

Även om man har ett objekt med av bra kvalitet som inte har någon direkt märkbar vinjettering så att det en bra effekt att lägga på bilden i efterhand för att ge en inramning och dra betraktarens blick till det väsentliga i bilden. Den legendariske fotografen Ansel Adams sa bl.a:

"A picture is never finished until you've darkened the edges"

Ansel Adams (1902-1984) gjorde naturligtvis detta i mörkrummet men det går ännu enklare att göra idag i det digitala mörkrummet. Man kan göra på lite olika sätt i efterbehandlingen och jag kommer att ta upp fyra av dem.

1. Många bildbehandlingsprogram som Aperture, Lightroom eller iPhoto har inbyggda vinjetteringseffekter som man kan lägga på bilden och justera hur mycket vinjetterad man vill att bilden ska vara. I Aperture kan man även sudda bort vinjetteringen där man inte vill att den ska vara.
Den här metoden använder jag oftast för att den ger ett naturligt resultat i Aperture och man har bra kontroll på hur den ser ut.

2. Om du använder Photoshop eller Photoshop Elements så kan du helt enkelt använda ett lager som du färgar svart och som du sedan med hjälp av en lagermask (layer mask) maskerar in där du vill att den ska vara. Du kan även välja opacitet (genomskinlighet) på lagret för att får ett jämnare resultat och bara maskera bort där du inte vill ha någon vinjettering alls.

3. 
Om man använder Photoshop/ Photoshop Elements så kan man även använda det som kallas för "Gradiant Tool" som gör att man kan lägga på ett lager som gradvis går från en färg till transparent och man kan göra detta med flera olika former, som t.ex. en cirkel, välja opacitet och lägga på en vinjettering på det sättet. Med det verktyget kan man även välja vilken färg man vill att vinjetteringen ska ha, så vill man göra den rosa kan man göra det t.ex. för ett drömlikt porträtt.

4. Använd en svart pensel med låg opacitet i Photoshop/ Photoshop Elements eller en burn-pensel i Aperture/ Lightroom och måla in det mörka där du vill ha det. Det är ett snabbt och enkelt sätt att göra det på i Photoshop men resultatet kan lätt bli ojämnt. Tänk på att en burn-pensel ger inte samma gamma-effekt som vinjettverktyget och vissa färger kan se lite konstiga ut.

Bonus: 
+ Svartvita bilder blir ofta extra bra med vinjettering och man ofta vinjettera dem mer än färgbilder.
Bilden får då en lite gammaldags känsla och liknar äldre fotografier gjorda i mörkrum.

+ En annan variant av vinjettering är att göra en del av bilden mörkare, t.ex. den nedre halvan och det kan man också göra enkelt med hjälp av "Gradient Tool" i Photoshop/ Photoshop Elements eller Lightroom.

+ Ofta får bilden en liten kontrast-boost av en vinjett vilket för att den får lite mer tryck och "pop".

+ När "de stora mästarna" målade porträtt så gjorde de ofta tavlans kanter mörka för att lyfta fram motivet.

Veckans Apptips #47 - Photo Forge 2

Veckans Apptips heter Photo Forge 2 och är ett absolut måste om man tycker om att ta bilder med sin iPhone men fungerar lika bra på iPad.
Med den här appen kan man göra avancerad fotoredigering på ett snabbt, enkelt och roligt sätt som man annars måste använda Photoshop till.
Det som är särskillt bra med appen är att man kan använda den på sin egen nivå. Det finns massor av inbyggda effekter som helt ändrar utseendet på dina bilder med ett enkelt klick. Men om man vill gå ner på djupet kan man redigera bilderna i full upplösning, skapa lager och lägga till filter, unsharp mask, kontrastkurvor, justerar färger mm. Allt man behöver!


Pris: 15kr

Länkar:
http://itunes.apple.com/se/app/photoforge2/id435789422?mt=8
http://photoforge2.com/

Grym iPhone/iPad/iPod Touch-App för fotoredigering Gratis!

Har du en iPhone eller en iPad så kan du just nu, fram till kl.21.00 imorgon kväll ladda ner "Snapseed" från App Store helt GRATIS!
Snapseed är en fotoredigerings-app som kommer från Nik Software som står bakom professionella program som t.ex. HDR Efects PRO och Color Efects PRO. Jag bloggade om appen för några veckor sedan och nu är den tillfälligt gratis!

Länkar:
Klicka här för att läsa inlägget om Snapseed!
Klicka är för att läsa om appen på niksoftware.com
Klicka här för att kolla in appen direkt i App Store



Pris: GRATIS!
Tid: Fram till kl.21.00 Svensk tid (GMT+1) 23/9 2011

Veckans Apptips #36 - "Snapseed", bästa appen för fotoredigering

"Snapseed" heter en av de senaste apparna för fotoredigering.
Den har funnits ett tag för iPad men sedan senaste uppdateringen fungerar den även på iPhone. Företaget som står bakom appen är välkända Nik Software som även lanserat succéer som Nik Color Effects PRO och Nik HDR Effects PRO. Har du använt program från Nik tidigare så känner du snabbt igen dig i Snapseed och man kan jobba på ett liknande sätt med touchscreenen som ett fantastiskt komplement till programmets funktionalitet. I likhet med Niks andra produkter så har man "control-points" man kan jobba med för att specifikt kontrollera särskilda områden i bilden. Dessutom som vanligt i Niks utomordentliga produktserie kan du använda en mängd av deras "presets" för att snabbt komma igång och få bra reultat med bara några klick med fingertopparna.

En app klart värdig ett mjukvaruföretag med sloganen: "Photography First"


Pris: 38kr


Länkar:
niksoftware.com/snapseed
itumes.com/snapseed