Fototips #33 - Komplementfärger

En färgcirkel består av alla de färger man kan få fram genom att blanda grundfärgerna gul, röd och blå.
Grundfärgerna finns på varsin tredjedel av cirkeln och mellan dem finns färgerna man får om man blandar dem.
Men förutom det så fungerar cirkeln så att på motsatt sida av cirkeln hittar man komplementfärger, alltså färger som passar bra ihop med varandra och ger ett resultat som uppfattas som tilltalande när de kombineras. Detta kan man se i naturen, bl.a. på blommor som viol och iris. Det är en av anledningarna till att t.ex. höstgula träd mot blå himmel är populära eller att röd och grön är populära julfärger. Det här kan man använda för att komponerar bilder när man fotograferar, endera genom att man använder kompletterande färger när man väljer rekvisita eller att man letar efter kompletterande färger när man fotograferar landskap.


Tekniktisdag #21 - Vitbalansfilter

Ett vitbalansfilter är ett billigt och praktiskt tillbehör att ha i kameraväskan. Perfekt när det inte är praktiskt att springa omkring med gråkort eller andra lösningar för färgkalibrering.
Ett vitbalansfilter placerar man helt enkelt över frontlinsen på objektivet och tar en bild av motivet/huvudljuskällan som man sedan kan använda för att ställa in "custom white balance" på kameran eller som en referensbild i datorn efteråt för att kunna justera vitbalansen på alla bilderna från plåtningen på en gång.

Länkar:
http://kaffebrus.com/vitbalansfilter-480.html

Årsmöte Köla fotoklubb

"Graffiti Train"
I Fredags var det årsmöte och säsongsavslutning med Köla Fotoklubb.
Mitt första år i klubben slutade bra med att jag tog hem segern i klassen "färg på papper"
i årets sista klubbtävling (april) på temat "Graffiti" med bilden ovan.
I sammanräkningen slutade jag delad 4:a med min pappa i klassen "färg på papper"
och 5:a i klassen "svartvitt" slagen med en ynka halv poäng av samme fader...
Men det var bra, så jag har motivation att förbättras nästa säsong
och pappa fick visa att gammal är äldst. 

Vad är Vitbalans?

Vitbalans (White Balance) är det som reglerar vilken färgtemperatur dina bilder har.
I olika ljusförhållanden är temperaturen på ljuset olika varm eller kall.
Kvällsljus är t.ex. varmt och innehåller mycket gula och röda färgnyanser, vilket även glödlampor gör. Dagsljus och blixt innehåller mer blåa nyanser och vissa lysrör har ett nästan grönskimrande ljus vilket inte är så smickrande när man fotograferar. Skuggor, när solen gått ner t.ex. speciellt på vintern är även de ofta kalla och blå i tonen vilket det behöver kompenseras för.
Ljusets temperatur mäts i Kelvin (K) och oftast har kameror ett spektra mellan 2500K-10000K där 2500 är väldigt kallt och blått, 10000 är mycket varmt och gult och normalvärdet ligger på 5000K.

Moderna digitalkameror har en väldigt bra funktion för automatisk vitbalans.
Den har beteckningen AWB för Automatic White Balance och gör sitt bästa för att ställa in vitbalansen genom att mäta färgerna i scenen du fotograferar och gör oftast ett riktigt bra jobb.
Det som kan vara problematiskt är att kameran vet inte vad den tar bilder av och vet därför inte om den tar flera bilder av samma sak. Det gör att den kan göra mätningen olika beroende på hur du komponerar bilden vilket får till följd att färgerna ser olika ut i de olika bilderna.

Om man vill vara säker på att färgerna återges korrekt kan man ställa in vitbalansen manuellt och välja mellan 6st olika "filter" där 4 av dem är värmefilter och 2 av dem är kylfilter.


Daylight/ Dagsljus      5500K
Cloudy/ Molnigt         6500K
Shade/ Skugga           7500K
Flash/ Blixt                 5500K
Flourescent/ Lysrör    3800K  
Tungsten/ Glödlampa 2850K

Amatör: Om du inte vill jobba med dina filer i datorn efteråt och använder JPEG-filer när du fotograferar kan det vara bra att ställa in vitbalansen så exakt som möjligt. För det första får du ett bättre grundresultat och om du försöker ändra vitbalansen på en JPEG-fil kommer datorn att lägga en "color-cast" (ett färgfilter) över bilden istället för att förändra bildens temperatur i bilddatan som man kan göra i en RAW-fil.

Avancerad: Du kan även på många kameror skapa en "Custom White Balance" direkt i kameran inställd efter förhållanden där du fotograferar även om det inte är så vanligt. De flesta väljer istället att använda RAW-filer och gör färgkorrigeringar i datorn efteråt istället.
Dock är det ändå en fördel att ställa in vitbalansen manuellt för om man vet att de bilder du tagit vid ett tillfälle och under samma ljusförhållanden har samma vitbalansinställning så kan man göra färgkorrigeringar av bilder i grupp (batch edit).

Tips i tipset!
I de olika program som finns för bildredigering så kan man använda en "droplet color picker" (ser ut som en pipett) genom att man väljer ett område som är vitt eller ännu hellre neutralt grått som programmet sedan använder för att ställa in vitbalansen för bilden.
Problemet är att det kan vara svårt att hitta ett område som man vet är 18% grått i bilden.
Det man kan göra är att man använder ett gråkort som man har med i en testbild och använder för att kalibrera. Om du inte har något gråkort med dig så kan du använda insidan av din kameraväska som ofta är just 18%, som t.ex. alla Lowepro-väskor som är mycket populära.
Cloudy 6500K
Daylight 5500K
Normal 5000K