Tekniktisdag #09 - Rensa RAM-minnet

RAM-minne är datorns arbetsminne och är det som ser till att man kan ha flera processer/program igån samtidigt.
När man jobbar med program för bild och videoredigering som ställer stora krav på datorns RAM-minne är det bra om man försöker se till att man har så få program öppna som möjligt samtidigt för att frigöra så mycket av minnet som möjligt och se till att programmet du jobbar men kan fungera så problemfritt som möjligt. Även om man gör det kan det hända att minnet bli igenproppat p.g.a. att datorn behåller saker där som inte längre behövs vilket gör att datorn blir seg och "hackar".
RAM-minnet rensas automatiskt när man stänger av eller startar om datorn men för att kunna jobba oavbrutet kan det det vara bra att ha en lösning för att rensa RAM-minnet utan att behöva starta om den.

I Mac App Store finns ett program för Mac som heter Memory Sweeper som jag använder.
Programmet körs i bakgrunden på datorn och tar inte mycket RAM när det är passivt.
Man kommer enkelt åt det via menyraden överst på skärmen och får snabbt reda på hur mycket ledigt utrymme det finns på RAM-minnet och man kan enkelt rensa bort onödig information genom att trycka på knappen "Sweep".

Pris: 7kr 

Länk: https://itunes.apple.com/se/app/memory-sweeper-pro/id440010327?mt=12

Tekniktips #01 - Arkivera och säkerhetskopiera

Då var det dags att ta upp bloggandet igen då efter juluppehållet!
Så här i nyårstider kan det vara bra att fundera på att arkivera och säkerhetskopiera sina bilder. Förhoppningsvis säkerhetskopierar man med täta och jämna mellanrum och ser till att man har sina bilder på mera än ett ställe men det kan vara bra att ägna lite mer tid åt sina bilder ibland och se över sitt system.
Själv arkiverar jag bilder en gång i halvåret och har precis arkiverat alla bilder jag tagit under andra halvan av 2012 till ett par externa hårddiskar.

Läs mer om mitt system för arkivering och säkerhetskopiering här!

För att få plats med så mycket bilder som möjligt på sina hårddiskar kan det vara en bra idé att komprimera sin jpeg-filer, så länge man gör det på ett sätt som inte försämrar filernas kvalitet.
Jag hittade ett program som heter JPEG-mini och som komprimerar jpeg-filer rejält och på något magiskt sätt utan att synbart försämra bildkvaliteten. Perfekt för att lagra bilder eller att skicka dem via mail.

Pris: 149kr

Länk:
http://www.jpegmini.com

Foto Julklappstips #23 - Colormunki

Det här julklappstipset står högt upp på min önskelista. Om man jobbar mycket med bilder är det jätteviktigt att kalibrera sin bildskärm för att färgerna ska bli rätt från att man tar bilden till att man ser den på papper. ColorMunki är marknadsledande på området och har en rad olika lösningar beroende på dina behov. ColorMunki Photo (mitten) är för dig som trycker dina bilder själv vill kunna kalibrera skärm och skrivare.ColorMunki Display (vänster) kan kalibrera skärm och projektor och ColorMunki Smile (höger)
är ett enkelt och prisvärt sätt att kalibrera din dataskärm.
Ett bra julklappstips för alla som tillbringar mycket tid vid datorn, surfare, gamers eller fotografer!

Länkar:
http://www.colormunki.com

Veckans Apptips #39 - TWiT

TWiT står för "This Week in Tech" och är ett webb-tvbolag som specialiserat sig på webbsända tv-program om allt man kan tänka sig i modern teknik.
Twit har en egen app för såväl Mac som iOS och Android som gör att du snyggt och enkelt kan hålla koll på programtablån, interagera med programmen i realtid via Twitter och se alla program direkt på din dator eller smartphone.
Kolla särskilt in iPad Today och iFive for the iPhone om du gillar Apple iOS.

Pris: 7kr

Länk: http://itunes.apple.com/us/app/twit/id299663499?mt=8