Bebisporträtt, barnvälsignelse/dop

Nu i helgen hade vi barnvälsignelse för Noah så jag tog några porträttbilder.
Storasyster hjälpte till och var en jätteduktig fotoassistent!






När man fotograferar barn måste man ofta jobba snabbt 
och få de bilder man vill ha innan tålamodet tar slut.

När jag fotograferar porträtt med blixt inomhus använder jag manuell exponering på kameran för att ha full kontroll över slutartiden så att jag kan utesluta det befintliga ljustet och undviker kameraskak och rörelseoskärpa. Däremot använder jag oftast TTL-automatik på blixtarna eftersom det går snabbt och man kan flytta blixtar för att anpassa ljuset utan att behöva ändra inställningar på blixtarna manuellt. Men när man jobbar snabbt kan det ju hända att man missar nån exponering p.g.a. att kameran läser av motivet fel och man har inte ställt in korrekt kompensering.  
Är det dessutom barn eller bebisar man fotograferar så är det inte bra att justera och be dem att få ta om bilden. Då är det en stor fördel att använda RAW-filer så att man kan justera exponeringen i efterhand utan att reducera bildkvaliteten. Tänk på att använda ett så lågt ISO-tal som möjligt för att få en bildfil med bra kvalitet och ett stort dynamiskt omfång. 

ISO100    f/2.2   1/200

Tekniktips #40 - Com Trig TL680

Om man fotograferar med blixt så är tips nr.1 att ta blixten av kameran för att få ett så bra och naturligt resultat som möjligt.
Hur gör man det då? Många kameror har idag sändare i den inbyggda blixten så att man kan styra en extern blixt utan andra tillbehör. Detta fungerar inomhus och om det är fri sikt mellan kamera och blixt. Problemet med detta är att det inte fungerar så bra utomhus eftersom det bara fungerar upp till 1/200 sekund och överföringen sker via IR så signalen fungerar inte i solen. Om man vill kunna styra blixten över längre sträckor, i dolda lägen, vid  snabbare slutartider eller i solljus så behöver man en annan lösning och det finns egentligen bara en väg att gå, radiosändare.

Det finns en uppsjö av olika radiosändare i olika prisklasser och det man ofta får betala mer för är om man vill ha inbyggd TTL, dvs. att exponeringsinformation överförs mellan kamera och blixt.
Kaffebrus, som jag redan har tipsat om flera gånger har fått in en ny modell av TTL-radiotriggers till ett väldigt bra pris jämfört med t.ex. Pocket Wizard som länge varit marknadsledande.

Com Trig TL680 
Jag har använt de här sändarna i en månad och gjort en mängd porträttfotograferingar med dem.
De har fungerat fantastiskt bra och inte missat en enda exponering.
Enkla att använda och man kan köra 3 olika kanaler och 3 olika grupper samtidigt.

Mer info finns på kaffebrus.com

Pris: 1179:- inkl. moms

Länkar: 
http://www.kaffebrus.com/radiokit-med-ttl-for-canon-2217.html
http://martinhugne.blogspot.se/2013/03/fotografera-med-blixt-vad-ar-e-ttl.html

Fotografera med Blixt: Vad är TTL?

TTL är en förkortning som använd i samband med blixtfotografering med moderna kamerablixtar. TTL står för "Trough The Lens" och innebär att exponeringen och vilken styrka blixten behöver ha mäts genom kamerans lins. Canon kallar sitt system för E-TTL vilket betyder "Evaluative Trough The Lens"och Nikon kallar sitt system för I-TTL som betyder "Intelligent Trough The Lens". 
De båda systemen fungerar dock i stort sett identiskt.
När man trycker ner slutarknappen/avtryckaren skickar blixten ut en kort liten för-blixt (pre-flash) som kameran mäter innan den skickar ut den riktiga blixten och tar bilden. Tidigare användes ibland en fotocell på blixten som mätte ljuset eller en helt manuell blixt där man ställde in blixtens styrka direkt på blixten.

TTL-tekniken gör det mycket enkelt att använda blixt när man fotograferar oavsett vilka ljusförhållanden man fotograferar i utan att behöva tänka på ledtal osv.
Nackdelen kan vara att blixtstyrkan beräknas på nytt för varje bild man tar vilket gör att exponeringarna inte blir helt identiska om man tar flera av samma motiv under samma förhållanden, t.ex. i en studio.
Då kan det vara bättre att ställa om blixten till Manuell och ställa in blixtintensiteten själv så att den ger lika mycket ljus varje gång.