Veckans Fototips #51 - Bring the big camera

Bemöda dig om att ta med den stora kameran nu i jul och inte bara mobilkameran. Med en större kamera och en större bildsensor kommer du kunna fånga de där mysiga stunderna i svagt ljus betydligt bättre. En kamera med blixtsko ger dig även möjlighet att  använda en extern blixt om det skulle behövas.
Bonus: För att inte förstöra stämningen i scener med levande ljus osv. är ett färgfilter (t.ex. ½ CTO) till blixten ett bra tillbehör så att man kan balansera ljuset från blixten med det befintliga ljuset.

Tekniktisdag #32 - Magic Lantern

Magic Lantern är en alternativ Firmware/Programvara för Canon-kameror, jämförbart med "Jailbreak" för iPhone, och kan laddas ner gratis från magiclantern.fm.
Programvaran ger en rad nya funktioner framförallt för filmning till din kamera som t.ex. RAW-filmning och audio-tags men också inbygd intervalltimer och avancerad bracketing för HDR.
Användbara funktioner, men tänk på att du installerar Magic Lantern på egen risk, de står inte för några kostnader om kameran går sönder och inga garantier hos Canon gäller .
Funktionerna och fördelarna beror på vilken kameramodell du har så läs mer om funktionerna för just din kamera på magiclantern.fm.

Länk: http://www.magiclantern.fm


Veckans Fototips #29 - Systemkamera eller kompakt?

Om det var svårt att välja kamera förut så är det inte det absolut inte lättare idag. Utbudet av olika kameramodeller och tillverkare är större än någonsin och det är inte säkert att gamla regler för vad man bör välja fortfarande gäller. Det är mycket prat om mindre så kallade "spegellösa" kameramodeller med utbytbara objektiv som blivit allt bättre och mycket populära. Spegellösa kameror finns i olika varianter, t.ex. Micro 4/3 och har det gemensamt att de inte har någon spegel som gör att man ser genom objektivet.

De här kamerorna har ofta en elektronisk sökare som gör att man ser en live-bild direkt från sensorn.
Tack vare att man plockat bort spegeln i kameran som måste fällas upp ur vägen när man tar bilden så kan man göra den mycket mindre. En mindre kamera gör förstås att man får mindre att bära och slipper dra på tunga kameraväskor eftersom man får plats med kameran i fickan.
Jag tänkte ändå lista några områden där traditionella systemkameror fortfarande har sina fördelar.

Autofokus & Sekvensfotografering: Sport och Natur
Även om många spegellösa kameror har snabb sekvenstagning och kan ta upp till 10bilder/sek vilket kan mäta sig med de bästa systemkamerorna så klarar de inte av det om de måste ändra fokuspunkt mellan varje bild. Om man t.ex. ska fotografera någon som springer och vill hålla skärpan på motivet medan man tar en hel sekvens med bilder så är fortfarande autofokus-systemet i systemkameror överlägset.

Objektiv: Sport och Natur
Även om det finns fördelar med Micro 4/3 systemets mindre sensor som göra att man får en förstoringseffekt på 2x vilket gör att man kan använda mindre objektiv så finns det inga som kan mäta sig med extrema teleobjektiv som t.ex. 600mm.

Hållbarhet: Sport och Natur
Professionella systemkameror tillverkas i magnesium/aluminium-legering och är mycket stabila och hållbar även om man utsätter dem för hård användning. Dessutom har de gummitätningar i alla fogar vilket gör att man kan använda dem ute i nästan vilka väderförhållanden som helst och så fortsätter ändå att fungera och leverera.

Blixtar: Studio och Porträtt
Även om det finns blixtar till de spegellösa kameramodellerna så är utbudet betydligt större till systemkameror. Dessutom finns det gott om alternativa tillbehör för extern blixtstyrning så att man kan styra blixtarna även när de inte sitter på kameran.
Proffessionella systemkameror har dessutom synkkontakter för att kopplas till studioblixtar.
Det finns dock adapters och lösningar för att använda blixtar externt även till mindre kameror.

Specialobjektiv: T.ex. Arkitektur
Om man fotograferar inom en specifik genre som t.ex. arkitektur så behöver man ofta specialanpassade objektivt som så kallade "Tilt-Shift objektiv" för att motverka linsförvrängningar så att linjer i byggnader förblir raka även på bilderna. Dessa objektiv finns inte för Micro 4/3 eller andra kompakta kameramodeller utan bara för systemkameror.

Hanterning: Allmän användning 
Även om systemkameror är betydligt tyngre än de mindre kameramodellerna så är de betydligt bekvämare att hålla om man har större händer. En för liten kamera gör att man får spänningar och värk om man fotograferar långa stunder i sträck. Dessutom har professionella systemkameror enkla och intuitiva kontroller som enkelt sätter sig i muskelminnet när man fotograferat ett tag.
Att ha dedikerade knappar för olika funktioner så att man snabbt kommer åt dem är helt avgörande för att snabbt kunna göra justeringar under en plåtning.

Fullformat: Lågt ljus
Även om programvarorna i de moderna spegellösa kamerorna är helt suveräna på att reducera brus i bilderna så kam man ändå inte bortse från fördelarna med en stor bildsensor som kan samla in mycket ljus även i miljöer med lågt ljus.

Uppfattning: Professionellt 
Den kamera du använder blir en symbol för ditt varumärke när du t.ex. fotograferar en vigsel eller någon annan typ av kundfotografering och även om de mindre kameramodellerna kan leverera lika bra bilder som stora systemkameror så är ändå folks uppfattning av hur en professionell fotografs utrustning ska se ut.

Tekniktisdag #24 - Canon 7D

Här om dagen fick jag hem min "nya" kamera.
Canon 7D skulle kunna vara marknadens "mesta-kamera-för-pengarna" just nu, speciellt om man får tag i ett begagnat exemplar i fint skick. Den har mängder av funktioner gemensamt med drömkameran 5D Mark III men till 1/3 av priset.  Prestandan vid höga ISO-tal på 5D är dock överlägsen, men jag fotograferar i stort sett aldrig över 1600ISO och vid lägre ISO är skillnaden marginell.

+ Priset
Man kan får en ny Canon 7D för ca.12000kr och en begagnad med få exponeringar för 6000-7000kr.
Canon 5D Mark III: ny 25000kr, beg. ca.20000kr
Canon 5D Mark II: ny 14000kr, beg. ca.9000kr
Canon 6D: ny 18000kr, beg. 14000kr
+ Byggkvalitet
Kamerahus i magnesiumlegering och vädertätning i världsklass som tål i stort sett allt.
+ 100% pentaprisma-sökare
Till skillnad från 5D Mark II och 6D så har 7D en magnifik sökare med 100% täckning.
+ Autofokus
Canon 7D har ett avancerat och snabbt 19-punkts autofokussystem där alla punkter är korsformiga.
5D Mark II  och 6D har 9st respektive 11st autofokuspunkter varav 1st korsformig.
+ Hastighet
8bilder/s är perfekt för naturbilder, sport och "life style" bilder i hög hastighet.
Med den nya Firmware-uppdateringen (2.0) kan man ta 25st RAW-bilder eller 130 jpeg i följd.
5D Mark III 6bilder/s, 6D 4,5bilder/s, 5D Mark II 3,9bilder/s
+ Dubbla processorer 
Canon 7D har 2st DIGIC 4 processorer vilket gör att den kan processa bilddata mycket snabbt.
5D Mark II har 1st DIGIC 4 processor, Mark III och 6D har 1st DIGIC 5.
+ APS-C
Den mindre sensorn ger en beskärningseffekt på 1,6x som ger extra räckvidd till långa brännvidder.
+ Funktioner
Möjlighet att skräddarsy hur kameran fungerar och lagra dem i olika "presets".
+ Micro adjustment
Möjlighet att finjustera autofokusen specifikt för alla din objektiv separat.
+ Layout
Canon 7D har mycket gemensamt med 5D Mark III speciellt när det gäller layout av knappar mm
och jag gillar den betydligt bättre än layouten på den nyare 6D.

Tekniktisdag #20 - Learning DSLR Video

Learningdslrvirdeo.com är en hemsida som drivs av amatörfotografen Dave Dugdale. Dave startade sidan när han köpte sin första digitala systemkamera och började filma med den för att dela med sig av det han lärde sig på vägen. Hans tajming var helt perfekt eftersom det även var många andra fotografer som ville lära sig hur man filmade med en systemkamera så han fick snabbt en stor skara läsare/tittare. Formatet är att Dave spelar in korta filmer där han visar något och berättar samtidigt. Förutom olika tekniker för videoinspelning testar och jämför Dave även mycket utrustning.

Länk:
http://www.learningdslrvideo.com/