Vilken Fullformat-kamera ska man välja?

Jag har ganska länge velat komplettera min kamerautrustning med en fullformat-kamera och har funderat en hel del på vilken kamera som är det bästa alternativet.
Om jag bara hade fotograferat som fritidsaktivitet och för min egen skull så hade jag nöjt mig med min 7D men för att kunna erbjuda bästa möjliga till mina kunder så är bildkvalitet verkligen något att investera i. Eftersom jag använder Canon har jag tittat på Canon 5D Mark II, Canon 6D och Canon 5D Mark III och jag tänkte att jag skulle dela med mig av hur jag har tänkt.

Canon 5D Mark II (höst 2008)
Den här kameran har funnits på marknaden ett bra tag och har varit helt revolutionerande på flera sätt.
Dels tack vare sin bildsensor med 21megapixlar och att den var den första digitala systemkameran med möjlighet att filma i Full-HD. Att den har några år på nacken gör att det är ganska lätt att få tag på ett begagnat exemplar i bra skick även om den inte längre tillverkas.
5D Mark II levererar fortfarande bildkvalitet som är jämförbar med nyare kameror och är en kamera att räkna med ett tag till.
Pris begagnad: 10000:-

PLUS

  • Priset 
  • Levererar fortfarande mycket bra bildkvalitet vid lägre ISO
  • Har i stort sett samma kontroller som 5D Mark III och 7D
  • Kamerahus helt i magnesium 

MINUS
  • Autofokussystemet är ett enkelt 9-punkts system som inte är helt olikt det som sitter i Canons billigaste systemkameror. Autofokusen var ganska primitivt redan när det kom, jämfört med t.ex. Nikons modeller, och är något som 5D Mark II har fått mycket kritik för.
    Detta var en av anledningarna till att jag tidigare valde att köpa en 7D istället för en 5D Mark II  och när man är van fördelarna med ett mer avancerat fokussystem känns det inte så lockande att ta ett steg tillbaka. Eftersom jag fotograferar mycket barnporträtt och bröllop där man ar beroende av ett bra autofokussystem så är det här en akilleshäl.
  • Bildkvaliteten vid högre ISO är inte lika bra som de nyare kamerorna p.g.a. att den har en äldre bildsensor och en äldre processor (Digic 4) och eftersom det är den ävervägande anledningen till att jag vill ha en Fullformat-kamera så vill jag naturligtvis ha så bra bildkvalitet som möjligt när man inverterar i en kamera som man förhoppningsvis kommer att ha i flera år.
  • Sökaren har bara en täckning på 98% och det kanske inte låter så farligt men det är oerhört störande när man tar en bild och får med saker som man inte ville ha med i kanterna som man sedan måste skära bort. Detta var en av de stora vinsterna med 7D som har en fantastiskt sökare med 100% täckning och är ett nöje att jobba med och man vet alltid exakt vad man får med i bilden.
  • Ljusmätmningssystemet är ett äldre 35 zons system som man hos Canon övergav redan 2009 när man lanserade 7D som har ett mer avancerat 63 zon system.
Canon 6D (höst 2012)
Det här är Canons första "amatör-kamera" med Fullformat-sensor.
Kameran har också många andra funktioner som t.ex. inbygd Wifi och GPS vilket kan göra den intressant för många. Den nya bildsensorn med 20megapixlar tillsammans med Digic 5+ processorn som enligt Canon är 17ggr snabbare än Digic 4 producerar den fantastiskt rena brusfria bilder av mycket hög kvalitet även vid höga ISO.
Pris ny: 17000:-

PLUS

  • Priset
  • Fantastisk prestanda vi höga ISO
  • Tyst läge, perfekt för vigslar mm.
  • Inbyggd HDR.
  • Inbyggd Wifi som gör att man kan styra kameran med sin mobiltelefon även om det inte alltid fungerar så smidigt.
  • Inbyggd GPS är säkert något som tilltalar t.ex. landskapsfotografer även om det inte är något som jag själv har behov av. Vill jag geo-tagga mina bilder så importerar jag en logg från min iPhone men det är väldigt sällan. Det man bör tänka på är att om man lägger upp bilder på nätet så kan det vara smart att plocka bort GPS-informationen av integritetsskäl.
  • Låsbar inställningsratt. 
MINUS
  • 6D har ett enkelt autofokussystem med 11punkter och även om den mittersta av dem är korsformig och mycket känslig (ner till -3EV) så är det inte mycket bättre än systemet i
    5D Mark II.
  • Maximal slutartid 1/4000sek, säcker säkert utmärkt för de flesta men om man vill kunna fotografera utomhus i starkt solljus med stora bländare som t.ex. f/2 utan att behöva krångla med ND-filter så är 1/8000sek som 5D-serien och 7D har ett måste.
    Dessutom får man lite extra självförtroende i att man verkligen kan frysa ögonblicket när man t.ex. fotograferar action/sport.
  • Inbygd Wifi och GPS är inte funktioner som jag känner behov av.
    Jag har en väl fungerande "workflow" för hur jag jobbar mina bilder och jag värdesätter andra saker i en kamera.
  • Överdelen av kameran är plast till skillnad mot resten an kamerakroppen som är tillverkad av magnesium-legering för att Wifi och GPS signalerna inte ska störas.
    Det gör att kameran inte är lika rejäl och tålig som 5D-serien där hela kameranhuset är tillverkat av metall.
  • 6D har inte lika bra vädertätning som 7D och 5D-serien.
  • Sökaren har bara 97% täckning vilket säkert inte är avgörande på de flesta men för mig är det oslagbart att verkligen se vad man får med i bilden och inte.
  • 5D-serien och 7D har en joystick, placerad vid höger tumme, som man använder för att manövrera kamera och bl.a. välja autofokuspunkt. Visst, man kan klara sig utan den men det är en av de kontroller som man använder mest och jag skulle sakna den hysteriskt!
  • Direkt-knapparna på toppen av kameran som man använder för att justera kamerans mest grundläggande funktioner som ISO, vitbakans, autofokus-mode mm. har bara en funktion på 6D medan den på 5D-serien och 7D har multifunktioner vilket för att man snabbare kan kontrollera kameran. T.ex. finns ingen dedikerad knapp för vitbalans på 6D vilket för att man måste starta upp LCD-skärmen och gå in i Quick-menyn för att justera detta.
    Kanske inget problem för de flesta men jag avskyr när kameran kommer i vägen för att göra snabba inställningar och fånga ett ögonblick som snabbt passerar särskilt om man fotograferar för en kund.
Canon 5D Mark III (vår 2012)
Det här har varit min drömkamera sedan den kom ut eftersom den kombinerar fantastiskt prestanda och ett kameraformat som jag gillar och som passar mina händer och sätt att fotografera.
Det här var också kameran som jag till slut valde. Om man ska investera i ett verktyg som man vill kunna använda och vara nöjd med i flera år framåt så är det dumt att vara "dumsnål" även om man definitivt ska tänka noga på hur man spenderar sina pengar.
Jag måste säga att jag är mycket nöjd med mitt val och blir alldeles lycklig varje gång jag trycker ner avtryckaren och ser bilderna på baksidan av kameran.
Pris: 27000:-

PLUS
  • Autofokussystemet är i stort sett samma 61punkts-system som sitter i Canons flaggskepp bland systemkamerorna, Canon 1D X.
    Jag har använt en Canon 7D ett tag och är mycket nöjd med hur autofokusen på den fungerar men jag måste säga att det nya systemet i 5D Mark III är ännu bättre och det känns ibland nästan som om kameran läser dina och själv vet vad du vill fokusera på.
  • Bildkvaliteten som kameran producerar är fantastisk och har mycket låga brusnivåer även vid höga ISO vilket gör att man kan fotografera och få användbara bilder i situationer där jag tidigare inte ens brydde mig om att ta med mig kameran.
    Om man jämför bildkvaliteten med 7D och dess APS-C sensor så är det lilla brus som finns i 5D Mark III mer monokromt och mer likt analog film vilket jag tycker stör betydligt mindre än det färgburs som finns i 7D:s bilder redan vid ISO1600.
  • Fyskiskt så liknar Canon 5D Mark III 7D mycket mer än den liknar 5D Mark II vilket jag tycker är mycket positivt eftersom jag är van min 7D och snabbt kunde komma igång med den nya kameran.
  • Dubbla minneskortsplatser. 5D Mark III har plats för både ett CF-kort och ett SD-kort.
    Dataöverföringen till SD-kort är inte så snabb men möjligheten att spara sina bilder till 2 olika kort samtidigt när man fotograferar för kunder. Om något skulle hända med CF-kortet så har man en backup.
  • Tyst läge, perfekt för vigslar mm.
  • Några knappar har flyttats och man har även fått några nya som t.ex. RATE-knappen som gör att man kan gradera sina bilder snabbt och enkelt redan innan man tankar in dem till datorn.
    Det har man även möjlighet att göra på 7D sedan den senaste Firmware-uppdateringen men det är betydligt krångligare än att bara trycka på en speciell knapp när man ser en bild man gillar.
  • Hörlursuttag är revolutionerande och ett måste om man vill spela in ljud direkt i kameran när man filmar som man sedan ska kunna använda utan att spela in ljud separat och synka med videon i datorn.
  • Lås på inställningsratten är något som vissa irriterar sig på och inte förstår vad det ska vara bra för men om man bär kameran vid sidan eller tar den upp och ner ur väskan så händer det ibland att inställningsratten byter läge och det kanske man inte märker när man tar upp kameran vilket i sin tur gör att man missar bilder. Då är en liten låsknapp där en bra grej.
  • Inbygd HDR och multiexponering
MINUS
  • Canon 5D Mark III är inte en billig kamera men om man köper den i ett paket som jag gjorde tillsammans med ett objektiv, batterigrepp och dessutom Lightroom 5 + Permiere Elements 12 så är det ändå 9000:- billigare än om man skulle ha köpt delarna var för sig. 

Tekniktisdag #06 - Fullformat eller APS-C?

Här är en kort sammanställning av fördelar med APS-C och Fullformat-sensor.
Kanske kan vara till någon hjälp om du funderar på endera eller.
De flesta verkar vara övertygade om att fullformat-kameror är det enda som gäller nuförtiden,
men det finns fördelar med APS-C sensorer också.

Byta upp sig till ny Canon-kamera


Jag köpte min älskade Canon 550D för snart 3år sedan, sommaren 2010. Sedan dess har jag använt den flitigt, börjar närma mig 30000 exponeringar på den och har lärt mig massor på vägen.
Men hur mycket jag än älskar min kära 550D så vill jag göra saker som den inte klarar av och den hänger inte med i mitt tempo. Dessutom skulle jag behöva ytterligare en kamera så jag kan ha en som back-up. Vilken kamera ska man egentligen sikta in sig på om man vill uppgradera till en ny systemkamera eller varför inte köpa sin första! Jag tänkte dela några tankar så kanske det kan hjälpa någon. Har du tankar kring detta och vill hjälpa mig får du gärna lämna en kommentar!

Här kommer en lista över vad Canon erbjuder när det gäller systemkameror i den lite högre skolan.

Canon EOS 1D X
Canons flaggskepp bland systemkamerorna och priset är därefter.
En kamera för den som vill ha bästa prestanda, en kamera som klarar i stort sett vad du än utsätter den för, inte har något emot en kamera som är stor och tung och har råd att betala.
Nypris ca 60'000kr

Fullformat-sensor (35mm) på 18mpix, 12 bilder/sek, ISO upp till 51200, 61-punkter autofokus, Digic 5+ bildprocessor, Dubbla CF-kortplatser, Inbyggt vertikalgrepp







Canon 5D Mark III
Det här är kameran absolut överst på min önskelista.
Mycket bra prestanda i lågt ljus tack vare fullformat och 5+ processorn. Bästa AF-systemet på marknaden och tillräckligt snabb sekvenstagning för de flesta tillfällen, mycket användbar.
Nypris ca 25'000kr i Sverige eller 21'000 ny från USA eller begangad i Sverige.

Fullformat-sensor (35mm) 22mpix, 6 bilder/sek,
ISO upp till 25600 (kan expanderas upp till 102400), 61-punkter autofokus, Digic 5+ bildprocessor, 1st CF-kortplats + 1st SD-kortplats

Canon 5D Mark II
Den kamera som varit marknadsstandard sedan den kom 2008 fram till att uppföljaren Mark III kom i april 2012 och den kamera som mängder av professionella fotografer använder världen över.
Autofokussystemet är tyvärr ganska gammaldags och det samma som i de enklaste modellerna. Sekvenstagningen är även den ganska blygsam. En kamera som fortfarande levererar bildkvalitet som gör att man kan stå sig bra gentemot proffsen men autofokus-systemet och sekvenskapaciteten gör att den lämpar sig bäst i studion.
Nypris ca 15'000kr i Sverige, ca10'000kr begagnad.


Fullformat-sensor (35mm) 21mpix,  4 bilder/sek (3,9), ISO upp till, 6400 (kan expanderas till 25600), 9-punkters autofokus, Digic 4 bildprocessor, 1st CF-kortplats

Canon 6D
Canons nyaste systemkamera. Den här kameran är egentligen bantad version av 5D Mark III som riktar sig mer till seriösa amatörer. De största skillnaderna jämfört med storebror är framförallt ett enklare autofokus-system och en mer begränsad sekvenstagning.
Nypris ca18'000kr i Sverige, ca 15'000kr i USA eller begagnad i Sverige

Fullformat-sensor (35mm) 20mpix, 4,5 bilder/sek, ISO upp till, 25600, 11-punkters mycket känslig autofokus även med "billigare" objektiv, Digic 5+ bildprocessor, 1st SD-kortplats, inbygd Wifi + GPS



Canon 7D
Det här är en mycket mångsidig kamera som är mer robust byggd än 5D mark II och 6D och har mycket gemensamt med 5D Mark III.
Den har ett avancerat autofokus-system, snabb sekvenstagning och passar bra för alla motiv. Det som framförallt skiljer 7D från de andra kamerorna i listan är att den inte har fullformat-sensor utan en mindre APS-C sensor vilket innebär att bildkvaliteten inte direkt är bättre än i de enklare kamerorna som Canon gör.
Nypris ca 12'000kr i Sverige, begagnad från 7000kr.

APS-C sensor 18mpix, 8 bilder/sek, ISO upp till 6400 (användbart upp till 1600), 19-punkter autofokus, Digic 4 bildprocessor, 1 CF-kortplats

För tillfället lutar det faktiskt åt en 7D för min del, eftersom:
1. Den i byggkvalitet, användande och layout har mycket gemensamt med drömkameran 5D Mark III
2. Går att köpa i bra skick till 1/3 av priset.
3. Den har ett bättre autofokussystem och snabbare sekvenstagning än 5D Mark II och 6D
4. Jag är van APS-C formatet och gillar förstorningseffekten som den mindre bildsensorn ger vilket får mitt 300mm objektiv att motsvara 480mm på en 35mm-kamera. Perfekt när man fotograferar djur eller sport.
5. Alla mina objektiv passar på 7D både EF och EF-S.
6. Ny uppdaterad Firmware som gör den ännu bättre än tidigare

Den stora nackdelen att använda en kamera med mindre sensor innebär är sämre bildkvalitet i låga ljusförhållanden som t.ex. inne i kyrkor och att fotografera bröllop är ju verkligen någonting som jag skulle vilka hålla på med. Men jag är ju nu trots allt inte professionell bröllopsfotograf så en fullformats-kamera får kanske vänta till senare. På sikt kanske jag till och med skulle kunna ha t.ex. både en 7D och en 6D och helt enkelt använda den kamera som passar bäst för det jag ska fotografera.

Det lilla kruxet är ju att eftersom Canon släppte sin EOS 7D hösten 2009 kan man räkna med att de kommer att uppdaterar till en ev. 7D Mark II inom kort och den är man ju mycket nyfiken på vad den kommer att medföra för spännande nya funktioner. Men... den kommer jag förmodligen inte ha råd med i alla fall så det har väl mindre betydelse. Man skulle varit sponsrad...får jobba på det! :)

Håller du inte med? Lämna gärna en kommentar!



Twit Photo 110830

Twit Photo är en netcast med Leo Laporte & Catherine Hall.
Varje vecka intervjuar de någon av världens bästa fotografer.
Denna vecka intervjuar de Vincent Laforet. Vincent har varit en prisbelönt fotojournalist under 20år men har slog igenom på bred front när Canon 5D MarkII kom ut för 3år sedan (17/9 2008). Detta var den första systemkameran på marknaden som kunde filma i Full HD-kvallitet, 1080p och Vincent var den förste som gjorde en film med en 5D MarkII. "Reverie" som är en parodi på herrparfymsreklam. En enkel "killen får tjejen" handling som spelades in utan manus men mycket snyggt gjord.
Sändningen finns på twits hemsida, i iTunes och på Youtube. 
Du kan också se klippet direkt här på bloggen om du klickar på youtube-länken här nedanför.



Teknik-Tisdag #30 - Canonkameror för proffsfotografering

Förra veckan tipsade jag om prisvärda Canon-systemkameror.
Denna vecka tipsar jag om lite dyrare kameror så man kan jämföra och se om man tycker det är värt de extra pengarna de kostar.

Klicka här för att se de billigare modellerna från förra veckan!

Canons modellsystem fungerar såhär:
Instegsmodellerna har 2st nollor i modellnamnet, mellanklass modellerna har 1st nolla och proffskamerorna ingen, t.ex.
Instegsmodell: Canon 500D
Mellanklass: Canon 50D
Proffsmodell: Canon 5D

Canon 50D är en lite äldre modell som inte längre tillverkas men som fortfarande finns på marknaden och älskas av många fotografer. Den har en aps-c sensor med 15,1 mpix, 9st korsformiga punkters autofokus, sekvenstagning med 6,3 bilder/sek, ISO max12800, kamerakropp i magnesium-legering, inställningsfönster ovanpå, 3-tums LCD skärm med "Live-view" och 920000pix.
Pris för kamerahuset: ca.9000:- nytt men man kan få det för ca. 6000-7000:- begagnat.

+ 15mpix sensor
+ snabb sekvenstagning med 6,3 bilder/sek, passar bra för natur- och sportfotografering
+ Bra LCD-skärm med "Live-view" (man kan använda displayen som sökare
+ Fönster för kontroll av inställningar ovanpå så man slipper använda LCD-displayen
+ Slutartid 30sek-1/8000sek (jämfört med 30-4000/sek på instegsmodellerna)
- Enkel autofokus
- Liten sökare, bara 95% täckning vilket kan vara irriterande vid bildkomponering
- Ingen filmfunktion

Canon 60D är en uppdaterad modell av 50D med bl.a. utvinklingsbar 3-tum LCD-display med över 1milj pix, 18mpix aps-c sensor, 9st korsformiga (mer känsliga) autofokuspunkter, 5,3 bilder/sek, Full-HD filmning, ISO max12800, slutartid 30sek-1/8000sek, inbyggd trådlös IR-styrning av extern blixt vilket gör att du inte behöver spendera drygt 2000:- på en IR-sändare.
Pris för kamerahuset: ca.9500-10000:-

+ Vinklingsbar LCD-skärm, perfekt vid filmning eller fotografering i svåra vinklar
+ 18mpix sensor
+ 5,3 bilder/sek
+ Kontrollfönster ovanpå
+ Slutartid 30sek-1/8000sek
+ Inbyggd IR-styrning av extern blixt
- Enkel autofokus
- Långsammare sekvenstagning än 50D

Canon 7D min drömkamera av de kameror som finns på marknaden just nu p.g.a. att jag är mest intresserad av naturfotografering och detta är förmodligen den bästa kameran på marknaden idag för detta.
Aps-c sensor med 18mpix, tack vare aps-c sensorn med förstoring på 1,6x så kommer man närmare motivet med samma objektivlängder än med en kamera med fullformatssensor. T.ex. 300mm x 1,6 = 480mm. Perfekt vid naturfotografering med motiv långt borta! 100% sökartäckning, avancerad autofokus med 19 korsformiga punkter, snabb sekvenstagning med 8bilder/sek, Full-HD filmning, inbyggd IR-stryrning av externblixt mm.
Pris för kamerahuset ca. 14000:-

+ Snabb sekvenstagning
+ 18mpix aps-c sensor
+ Avancerad autofokus
+ LCD-display med "Live-view"
+ Full-HD filmning
+ Inbyggd blixt
+ Inbyggd trådlös IR-styrning av extern blixt
+ Kontrollfönster ovanpå
+ Sökare med full täckning
- Lite äldre LDC-modell med 920000pix

Canon 5D MarkII den första Canon-systemkameran med Full-HD filmning och den kamera som används och älskas av professionella fotografer över hela världen. 21mpix fullformatsensor, 100% sökartäckning, 3,9 bilder/sek, 9st korsformiga punkters autofokus med 6st hjälppunkter, max ISO 25600, kropp i magnesiumlegering, kontrollfönster ovanpå.
Pris för kamerahuset: ca20000:-

+ Fullformatssensor som ger ett kortare skärpedjup med kortare objektiv och vacker oskarp bakgrund
+ Full-HD filmning
+ 21mpix
+ Kontrollfönster ovanpå
+ Sökare med full täckning
+ Klarar höga ISO-tal utan att att man får brusiga bilder
+ Klarar situationer med svagt ljus, t.ex. studio/bröllop
- Långsam sekvenstagning
- Äldre LCD-modell
- Ingen inbyggd blixt
- Enkel autofokus

OBS! Denna kamera kom ut 2008 och ligger på en 3-års uppdateringscykel vilket betyder att den förmodligen kommer att bytas ut i höst så jag hade väntat med att köpa tills vi sett den nya modellen.
 
Lycka till!